Вирок
від 04.03.2024 по справі 644/9923/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя ОСОБА_1

Справа № 644/9923/23

Провадження № 1-кп/644/168/24

04.03.2024

ВИРОК

Іменем України

04 березня 2024 року Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , за участю секретаря - ОСОБА_2 , прокурора - ОСОБА_3 , обвинувачених - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові обвинувальний акт по кримінальному провадженню №12023221100002370 за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Василівка Куп`янського району Харківської області, громадянина України, непрацюючого, неодруженого, з середньою спеціальною освітою, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 185 КК України, -

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с.Старовірівка Шевченківського району Харківської області, громадянина України, непрацюючого, одруженого, з неповною середньою освітою, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 185 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

10 вересня 2022 року о 10 годині ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою між собою, в умовах воєнного стану, введеного в Україні Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» затвердженого Законом України №2102-ІХ від 24.02.2022 року «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), маючи умисел на вчинення крадіжки чужого майна, з метою збагачення за рахунок інших осіб, з корисливих мотивів, діючи умисно, таємно, маючи при собі знаряддя, заздалегідь підготовлене для вчинення злочину, а саме металеву фомку, без маркування, приїхали на мотоциклі ИЖ Юпітер 5, без державного номеру, що знаходиться у користуванні ОСОБА_5 , до СТОВ «Старовірівського птахокомплексу», який розташований по вул. 40-років Перемоги, 227а в с. Старовірівка, Куп`янського району, Харківської області. Скориставшись відсутністю власника та інших осіб, усвідомлюючи, що їх дії ніким не помічені, шляхом вільного доступу, знаходячись біля нежитлової будови «корівник», ОСОБА_4 і ОСОБА_5 демонтували з даху вказаної будівлі та у подальшому викрали шифер у кількості 10 шт., належний СТОВ «Старовірівський птахокомплекс», вартістю 190 грн. за 1 шт., на загальну суму 1900 грн. Після чого, ОСОБА_4 і ОСОБА_5 з місця скоєння кримінального правопорушення зникли, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

15 вересня 2022 року о 10 годині ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою між собою, в умовах воєнного стану, введеного в Україні Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» затвердженого Законом України №2102-ІХ від 24.02.2022 року «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), маючи умисел на вчинення крадіжки чужого майна, з метою особистого збагачення за рахунок інших осіб, з корисливих мотивів, діючи умисно, таємно, маючи при собі знаряддя, заздалегідь підготовлене для вчинення злочину, а саме металеву фомку, без маркування, приїхали на мотоциклі ИЖ Юпітер 5, без державного номеру, що знаходиться у користуванні ОСОБА_5 , до СТОВ «Старовірівського птахокомплексу», який розташований по вул. 40-років Перемоги, 227а в с. Старовірівка, Куп`янського району, Харківської області. Скориставшись відсутністю власника та інших осіб, усвідомлюючи, що їх дії ніким не помічені, шляхом вільного доступу, знаходячись біля нежитлової будови «корівник», ОСОБА_4 і ОСОБА_5 демонтували з даху вказаної будівлі та у подальшому викрали шифер у кількості 10 шт., належний СТОВ «Старовірівський птахокомплекс», вартістю 190 грн. за 1 шт., на загальну суму 1900 грн. Після чого, ОСОБА_4 і ОСОБА_5 з місця скоєння кримінального правопорушення зникли, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

17 вересня 2022 року о 9 годині ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою між собою, в умовах воєнного стану, введеного в Україні Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» затвердженого Законом України №2102-ІХ від 24.02.2022 року «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), маючи умисел на вчинення крадіжки чужого майна, з метою особистого збагачення за рахунок інших осіб, з корисливих мотивів, діючи умисно, таємно, маючи при собі знаряддя, заздалегідь підготовлене для вчинення злочину, а саме металеву фомку, без маркування, приїхали на мотоциклі ИЖ Юпітер 5, без державного номеру, що знаходиться у користуванні ОСОБА_5 , до СТОВ «Старовірівського птахокомплексу», який розташований по вул. 40-років Перемоги, 227а в с. Старовірівка, Куп`янського району, Харківської області. Скориставшись відсутністю власника та інших осіб, усвідомлюючи, що їх дії ніким не помічені, шляхом вільного доступу, знаходячись біля нежитлової будови «корівник», ОСОБА_4 і ОСОБА_5 демонтували з даху вказаної будівлі та у подальшому викрали шифер у кількості 20 шт., належний СТОВ «Старовірівський птахокомплекс», вартістю 190 грн. за 1 шт., на загальну суму 3800 грн. Після чого, ОСОБА_4 і ОСОБА_5 з місця скоєння кримінального правопорушення зникли, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

19 вересня 2022 року о 8 годині ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою між собою, в умовах воєнного стану, введеного в Україні Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» затвердженого Законом України №2102-ІХ від 24.02.2022 року «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), маючи умисел на вчинення крадіжки чужого майна, з метою особистого збагачення за рахунок інших осіб, з корисливих мотивів, діючи умисно, таємно, маючи при собі знаряддя, заздалегідь підготовлене для вчинення злочину, а саме металеву фомку, без маркування, приїхали на мотоциклі ИЖ Юпітер 5, без державного номеру, що знаходиться у користуванні ОСОБА_5 , до СТОВ «Старовірівського птахокомплексу», який розташований по вул. 40-років Перемоги, 227а в с. Старовірівка, Куп`янського району, Харківської області. Скориставшись відсутністю власника та інших осіб, усвідомлюючи, що їх дії ніким не помічені, шляхом вільного доступу, знаходячись біля нежитлової будови «корівник», ОСОБА_4 і ОСОБА_5 демонтували з даху вказаної будівлі та у подальшому викрали шифер у кількості 20 шт., належний СТОВ «Старовірівський птахокомплекс», вартістю 190 грн. за 1 шт., на загальну суму 3800 грн. Після чого, ОСОБА_4 і ОСОБА_5 з місця скоєння кримінального правопорушення зникли, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

24 вересня 2022 року о 10 годині ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою між собою, в умовах воєнного стану, введеного в Україні Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» затвердженого Законом України №2102-ІХ від 24.02.2022 року «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), маючи умисел на вчинення крадіжки чужого майна, з метою особистого збагачення за рахунок інших осіб, з корисливих мотивів, діючи умисно, таємно, маючи при собі знаряддя, заздалегідь підготовлене для вчинення злочину, а саме металеву фомку, без маркування, приїхали на мотоциклі ИЖ Юпітер 5, без державного номеру, що знаходиться у користуванні ОСОБА_5 , до СТОВ «Старовірівського птахокомплексу», який розташований по вул. 40-років Перемоги, 227а в с. Старовірівка, Куп`янського району, Харківської області. Скориставшись відсутністю власника та інших осіб, усвідомлюючи, що їх дії ніким не помічені, шляхом вільного доступу, знаходячись біля нежитлової будови «корівник», ОСОБА_4 і ОСОБА_5 демонтували з даху вказаної будівлі та у подальшому викрали шифер у кількості 10 шт., належний СТОВ «Старовірівський птахокомплекс», вартістю 190 грн. за 1 шт., на загальну суму 1900 грн. Після чого, ОСОБА_4 і ОСОБА_5 з місця скоєння кримінального правопорушення зникли, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

28 вересня 2022 року о 8 годині ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою між собою, в умовах воєнного стану, введеного в Україні Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» затвердженого Законом України №2102-ІХ від 24.02.2022 року «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), маючи умисел на вчинення крадіжки чужого майна, з метою особистого збагачення за рахунок інших осіб, з корисливих мотивів, діючи умисно, таємно, маючи при собі знаряддя, заздалегідь підготовлене для вчинення злочину, а саме металеву фомку, без маркування, приїхали на мотоциклі ИЖ Юпітер 5, без державного номеру, що знаходиться у користуванні ОСОБА_5 , до СТОВ «Старовірівського птахокомплексу», який розташований по вул. 40-років Перемоги, 227а в с. Старовірівка, Куп`янського району, Харківської області. Скориставшись відсутністю власника та інших осіб, усвідомлюючи, що їх дії ніким не помічені, шляхом вільного доступу, знаходячись біля нежитлової будови «корівник», ОСОБА_4 і ОСОБА_5 демонтували з даху вказаної будівлі та у подальшому викрали шифер у кількості 10 шт., належний СТОВ «Старовірівський птахокомплекс», вартістю 190 грн. за 1 шт., на загальну суму 1900 грн. Після чого, ОСОБА_4 і ОСОБА_5 з місця скоєння кримінального правопорушення зникли, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

Обвинувачені ОСОБА_4 і ОСОБА_5 свою вину в скоєному визнали повністю, щиро розкаялися, про обставини скоєння кримінальних правопорушень пояснили так, як вони викладені у даному вироку. Пояснили, що вони спільними зусиллями, разом демонтували шифер в закинутому корівнику, після чого викраденим шифером вони полагодили покрівлі в будинках та гаражах, які були пошкодженні. Зазначили, що вони активно сприяли розкриттю кримінальних правопорушень, а після їх виявлення, вказали місце використання викраденого шиферу, демонтували його і добровільно повернули шифер назад представнику потерпілого.

Приймаючи до уваги, що обвинувачені ОСОБА_4 і ОСОБА_5 вину в скоєному визнали повністю, у відповідності до ч. 3 ст. 349 КПК України суд дійшов до висновку про недоцільність дослідження доказів у повному обсязі щодо обставин кримінальних правопорушень, викладених у обвинувальному акті, оскільки фактичні обставини вчинених кримінальних правопорушень ніким не заперечуються.

3 урахуванням викладеного суд дійшов до висновку про те, що дії ОСОБА_4 і ОСОБА_5 підлягають кваліфікації за ч. 4 ст. 185 КК України, тобто таємне викрадення чужого майна (крадіжки), вчинені повторно, вчинені в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб.

Призначаючи покарання за скоєне, суд керується нормами ч. 2 ст. 50 КК України, згідно яких покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами.

Відповідно до ст. 65 КК України суд призначає покарання враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання. Особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень.

При призначенні виду та міри покарання ОСОБА_4 і ОСОБА_5 суд керується вимогами ст. ст. 50, 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень.

Суд враховує особи винних, які за місце проживання характеризуються позитивно, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебувають, раніше до кримінальної відповідальності не притягалися.

Суд бере до уваги, що представник потерпілого по мірі покарання обвинувачених покладався на розсуд суду, не просив суворого покарання обвинуваченим. Суд враховує, що викрадене майно обвинувачені повернули потерпілому добровільно і в повному обсязі, цивільний позов у кримінальному провадженні заявлений не був.

Обставини, що обтяжують покарання ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , відсутні.

Обставиною, яка пом`якшує покарання ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , є щире каяття.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що для виправлення та попередження скоєння нових кримінальних правопорушень ОСОБА_4 і ОСОБА_5 слід призначити покарання у виді позбавлення волі.

Беручи до уваги обставини вчинених кримінальних правопорушень в їх сукупності, відношення представника потерпілого до обвинувачених, враховуючи дані про особи обвинувачених ОСОБА_4 і ОСОБА_5 , які мають стійкі соціальні зв`язки, постійне місце проживання, позитивно характеризуються, щиро розкаялися, добровільно повернули потерпілому викрадене майно, раніше судимі не були, що відсутні обтяжуючі їх покарання обставини, суд дійшов висновку про те, що виправлення ОСОБА_4 і ОСОБА_5 можливе без відбування ними покарання, а тому при призначенні покарання у виді позбавлення волі суд застосовує до них ст.ст.75,76 КК України та звільняє їх від відбування покарання з випробуванням.

Цивільний позов не заявлено.

Речові докази: листи шиферу 8 хвильового у кількості 80 шт., слід залишити у володінні і розпорядженні СТОВ «Старовірівський птахокомплекс» за належністю; металеву фомку слід знищити.

Арешт, накладений ухвалою Червонозаводського районного суду м.Харкова від 11.12.2023 року на листи шиферу 8 хвильового у кількості 80 шт., металеву фомку, слід скасувати.

Відповідно до ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 124 КПК України судові витрати по проведенню товарознавчої експертизи №23590 від 12.10.2023, №24557 від 27.10.2023 в загальному розмірі 3823 грн.68 коп. підлягають стягненню з обвинувачених на користь держави по 1911 грн.84 коп. з кожного з них.

Запобіжні заходи відносно обвинувачених не обиралися, клопотання про їх обрання до суду не надходили.

Керуючись ст. ст. 373, 374 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 визнати винуватим за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України і призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років.

ОСОБА_5 визнати винуватим за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України і призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 і ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо вони протягом іспитового строку - 3 (три) роки не вчинять нового кримінального правопорушення і виконають наступні покладені на них судом обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Стягнути з ОСОБА_4 , ОСОБА_5 на користь держави витрати на проведення експертиз в розмірі по 1911 грн.84 коп. з кожного з них.

Речові докази:

-листи шиферу 8 хвильового у кількості 80 шт., - залишити у володінні і розпорядженні СТОВ «Старовірівський птахокомплекс» за належністю;

-металеву фомку - знищити.

Арешт, накладений ухвалою Червонозаводського районного суду м.Харкова від 11.12.2023 року на листи шиферу 8 хвильового у кількості 80 шт., металеву фомку, - скасувати.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Орджонікідзевський районний суд м. Харкова протягом тридцяти днів з дня його проголошення з підстав, передбачених ст. 394 КПК України.

Суддя:

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117404639
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —644/9923/23

Вирок від 04.03.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні