Постанова
від 12.10.2010 по справі 8157/09/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 8157/09/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2010 року м.Одеса

Одеський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді Іванова Е.А.

секретаря Чиженко А.О.

за участю представника поз ивача Заруба В.П. (за д овіреністю)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен і суду в м. Одесі справу за адм іністративним позовом Управ ління пенсійного фонду Украї ни у Біляївському районі Оде ської області до Малого буді вельного підприємства «Аква »по формі ТОВ про стягнення з аборгованості по сплаті стра хових внесків, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України у Біляївсько му районі Одеської області з вернулось до суду з позовом д о Малого будівельного підпри ємства «Аква»по формі ТОВ, в я кому просить стягнути з оста ннього борг у сумі 16164,19 грн. на к ористь позивача.

В ході розгляду справи пози вачем неодноразово змінював ся розмір позовних вимог та о статочно представник позива ча визначив суму боргу, що під лягає стягненню в розмірі 14363,54 грн.

Свої позовні вимоги мотиву вав тим, що відповідач зареєс трований в Управлінні пенсій ного фонду України в Біляївс ькому районі як платних стра хових внесків, тому має сплач увати страхові внески у поря дку, строки та розмірах, встан овлених законодавством Укра їни. Але в супереч діючому зак онодавству, відповідач не сп лачував до Управління пенсій ного фонду України страхових внесків, в результаті чого ви никла заборгованість, яка, зг ідно розрахунку складає 14363,54 г рн. В зв' язку з тим, що заборг ованість відповідача по стра ховим внескам не сплачена, по зивач звернувся до суду з поз овом та просить його задовол ьнити, стягнувши вказану заб оргованість.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав, просив його задовольнит и в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, про день, час та місце розг ляду справи сповіщений належ ним чином, про що свідчить пов ідомлення про вручення пошто вого відправлення.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и наявні у справі докази, суд п риходить до наступних виснов ків.

Судом встановлено, що Мале б удівельне підприємство «Акв а»по формі Товариства з обме женою відповідальністю заре єстроване як юридична особа 19.09.1997 року Біляївською районно ю державною адміністрацією О деської області, що підтверд жується свідоцтвом про держа вну реєстрацію (перереєстрац ію) суб' єкта підприємницько ї діяльності - юридичної особ и (а.с.8).

Відповідно до абз. 1 ст. 1 Зако ну України «Про збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування»платниками збору на обов'язкове державне пенсій не страхування є суб'єкти під приємницької діяльності нез алежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадс ькі та інші установи та орган ізації, об'єднання громадян т а інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підпр иємницької діяльності, які в икористовують працю наймани х працівників.

Абзацом 1 статті 14 Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння»встановлено, що страхува льниками відповідно до цього Закону є роботодавці: підпри ємства, установи і організац ії, створені відповідно до за конодавства України, незалеж но від форми власності, виду д іяльності та господарювання , об'єднання громадян, профспі лки, політичні партії (у тому ч ислі філії, представництва, в ідділення та інші відокремле ні підрозділи зазначених під приємств, установ, організац ій, об'єднань громадян, профсп ілок, політичних партій, які м ають окремий баланс і самост ійно ведуть розрахунки із за страхованими особами), фізич ні особи - суб'єкти підприємни цької діяльності та інші осо би (включаючи юридичних та фі зичних осіб - суб'єктів підпри ємницької діяльності, які об рали особливий спосіб оподат кування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований с ільськогосподарський подат ок, придбали спеціальний тор говий патент), які використов ують працю фізичних осіб на у мовах трудового договору (ко нтракту) або на інших умовах, п ередбачених законодавством , або за договорами цивільно-п равового характеру, - для осіб , зазначених у пунктах 1, 10, 15 стат ті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону України «Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування»пер едбачено, що страхувальники - це роботодавці та інші особи , які відповідно до цього Зако ну сплачують страхові внески на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування.

Відповідно до вказаної ста тті страхові внески - це кош ти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування, сплачені згідно із з аконодавством, що діяло рані ше; кошти, сплачені на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування відповідно д о цього Закону.

Згідно з ч. 1 статті 15 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання»платниками страхових внесків до солідарної систе ми є страхувальники, зазначе ні в статті 14 цього Закону.

Частинами 3 та 4 ст. 15 встановл ено, що страхувальники набув ають статусу платників страх ових внесків із дня їх реєстр ації у територіальному орган і Пенсійного фонду. Платника м страхових внесків у десяти денний термін після їх реєст рації видається повідомленн я про реєстрацію платника ст рахових внесків за формою, вс тановленою правлінням Пенсі йного фонду.

Як встановлено судом, Мале б удівельне підприємство «Акв а»у вигляді Товариства з обм еженою відповідальністю зар еєстроване в Управлінні пенс ійного фонду України Біляївс ького району Одеської област і як платник страхових внеск ів, про свідчить повідомленн я про взяття на облік юридичн ої особи, надіслане Управлін ням пенсійного фонду України у Біляївському районі Одесь кої області на адресу МБП «Ак ва»у формі ТОВ (а.с.80).

Як вбачається з розрахунку суми страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування, відп овідач не в повному обсязі сп лачував суму внесків, почина ючи з грудня 2004 року по грудень 2006 року, в результаті чого у нь ого виникла заборгованість п о сплаті даних внесків у сумі 14363,54 грн.

Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Інстру кції розміри страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування встановлюються відповідно д о Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування»за ставкою 33,2 відсотки суми фактичних витр ат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, щ о включають витрати на випла ту основної і додаткової зар обітної плати та інших заохо чувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натурал ьній формі, які визначаються згідно з нормативно-правови ми актами, прийнятими відпов ідно до Закону України "Про оп лату праці".

Частиною 6 статті 19 Закону « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування»п ередбачено, що страхові внес ки нараховуються незалежно в ід джерел їх фінансування, фо рми, порядку, місця виплати та використання, а також незале жно від того, чи були зазначен і суми фактично виплачені пі сля їх нарахування до сплати .

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування »страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду.

Відповідно до пп. 5.1.4 Інстру кції нараховані за відповідн ий базовий звітний період ст рахові внески сплачуються пл атниками шляхом перерахуван ня безготівкових сум з їх бан ківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього пері оду незалежно від виплати за робітної плати (доходу), на сум и яких нараховуються страхов і внески.

Судом встановлено, що відпо відачем були самостійно здій снені розрахунки суми страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування за період з вересня 2005 року по грудень 2006 року, що пі дтверджується вказаними роз рахунками, які є в матеріалах справи (а.с.99-133).

Крім того, судом встановлен о, що починаючи з січня 2005 року відповідачем сума страхових внесків сплачувалася частко во, тобто оплата страхових вн есків здійснювалася не за вс тановленим Інструкцією терм іном сплати, а шляхом частков ого погашення існуючої в поп ередніх періодах заборгован ості, що підтверджується ная вними в матеріалах справи ка ртками особового рахунку стр ахувальника (а.с.144-148).

Відповідно до п.п. 5.1.4. п. 5.1. ст. 5 І нструкції про порядок обчисл ення і сплати страхувальника ми та застрахованими особами внесків на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання до Пенсійного фонду Ук раїни, затвердженої Постанов ою правління Пенсійного фонд у України від 19 грудня 2003 р. N 21-1 на раховані за відповідний базо вий звітний період страхові внески сплачуються платника ми (крім гірничих підприємст в) шляхом перерахування безг отівкових сум з їх банківськ их рахунків не пізніше ніж че рез 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду нез алежно від виплати заробітно ї плати (доходу), на суми яких н араховуються страхові внеск и.

Факт часткового погашенн я відповідачем заборгованос ті по сплаті страхових внеск ів підтверджується копією ре єстру платіжних доручень МБП «Аква»у формі ТОВ, відповідн о до якого вбачається, що оста нній сплачував страхові внес ки, починаючи з липня 2008 року, а ле не регулярно та не з чітко в изначеною Інструкцією періо дичністю та загальна сума, ст рахових внесків, яку сплатив відповідач складає 1644,00 грн. (а.с .153).

Як вбачається з розрахунку заборгованості, відповідаче м також нерегулярно сплачува лися страхові внески з грудн я 2004 року.

Згідно п. «б»п. 8.2. Інструкції органи Пенсійного фонду над силають страхувальникам вим огу про сплату недоїмки зокр ема у випадку якщо страхувал ьник має на кінець звітного б азового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків. Ви мога надсилається щомісяця п ротягом п'яти робочих днів, на ступних за звітним базовим п еріодом. Вимога про сплату не доїмки є виконавчим документ ом.

Пунктом 8.3. Інструкції перед бачено, що після формування в имоги та внесення даних до ві дповідного реєстру в той сам ий день вимога передається п рацівникам, на яких покладен о обов'язки з ведення діловод ства та архівне зберігання д окументів для вручення страх увальнику. Працівник зазначе ного підрозділу в день отрим ання вимоги надсилає (вручає ) її страхувальнику, при цьому корінець вимоги залишається у Пенсійному фонді.

Вимога вважається надісл аною (врученою) юридичній осо бі, якщо її передано посадові й особі такої юридичної особ и під підпис або надіслано ли стом з повідомленням про вру чення.

Відповідно до п. 8.4 Інструкці ї протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки страхуваль ник зобов'язаний сплатити за значені у вимозі суми.

Як встановлено судом Орган ами пенсійного фонду України відповідачу були виставлені вимоги про сплату боргу, які, відповідно до вказаної у вим огах нумерації є узгодженими (а.с.11-22).

Вказані вимоги, згідно Інст рукції, були надіслані Управ лінням пенсійного фонду Укра їни на адресу відповідача, та отримані ним, що підтверджує ться корінцями вказаних вимо г та поштовими повідомленням и про отримання адресатом по штового відправлення (а.с.81-97).

Але в супереч діючого закон одавства, відповідач не вико нав вимоги Пенсійного фонду та у десятиденний строк з дня отримання такої вимоги суму заборгованості не сплатив.

Відповідно до 8.1. Інструкції суми страхових внесків, своє часно не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ці єю Інструкцією, у тому числі о бчислені органами Пенсійног о фонду, уважаються простроч еною заборгованістю із сплат и страхових внесків (далі - нед оїмка) і стягуються з нарахув анням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно п. 9.1. до страхувальник ів за порушення норм законод авства про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання, яке контролюється орга нами Пенсійного фонду, засто совуються фінансові санкції відповідно до Закону.

П.п. 9.3.2. п. 9.3. передбачено, що за н есплату (неперерахування) аб о несвоєчасну сплату (несвоє часне перерахування) страхув альниками страхових внесків , у тому числі донарахованих с трахувальниками або територ іальними органами Пенсійног о фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасн о не сплачених сум. При цьому с кладається рішення за формою згідно з додатком 14.

На виконання даного припис у Управлінням пенсійного фон ду в Біляївському районі Оде ської області було винесено рішення № 1106 від 14.05.2007 року про за стосування фінансових санкц ій за донарахування органом Пенсійного фонду України або страхувальником сум своєчас но не обчислених та не сплаче них страхових внесків, відпо відно до якого відповідачу б ули нараховані фінансові сан кції в розмірі 26,21 грн.

П. 10.1 Інструкції передбачає, що на суми простроченої забо ргованості зі сплати страхов их внесків (недоїмки) та своєч асно не сплачені (не перерахо вані) фінансові санкції нара ховується пеня в розмірі 0,1 ві дсотка суми недоплати за кож ний день прострочення платеж у.

Судом встановлено, що позив ачем було прийняте рішення № 1404 від 30.09.2005 року про нарахуванн я пені в розмірі 151, 37 грн. (а.с.167).

Як передбачено п. 8.8. Інструкц ії у разі, якщо страхувальник , який одержав вимогу і протяг ом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазн ачену у вимозі суму, або не узг одив вимогу з відповідним ор ганом Пенсійного фонду, або н е оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі, якщо с трахувальник узгодив вимогу , але не сплатив узгоджену сум у протягом десяти робочих дн ів після отримання узгоджено ї вимоги, орган Пенсійного фо нду звертається у встановлен ому законом порядку і подає в имогу до відповідного органу державної виконавчої служби , у якій зазначає суму боргу за даними карток особових раху нків платників на дату подан ня. До сум боргу, що подаються до органів державної виконав чої служби за даними карток о собових рахунків платників, включаються також суми, узго джених з платником, але не спл ачених у встановлений термін , фінансових санкцій (штрафів ) та пені.

Як вбачається з матеріалів справи, Управління пенсійно го фонду у Біляївському райо ні зверталося до відділу Дер жавної виконавчої служби Біл яївського району Одеської об ласті з вимогою про стягненн я заборгованості з відповіда ча, але постановами старшого державного виконавця відділ у ДВС Біляївського району Од еської області виконавчі док ументи, тобто вимоги про спла ту боргу, повернуті до стягув ача без виконання, в зв' язку з незнаходженням боржника з а адресою державної реєстрац ії (а.с.24-36).

Таким чином, суд приходить д о висновку, що позивачем вико ристані всі можливі законні засоби, направлені на отрима ння коштів зі сплати заборго ваності, але відповідач не ві дреагував на законні вимоги позивача та борг по сплаті ст рахових внесків не сплатив, з окрема доказів про сплату за боргованості до суду від ньо го не надходило.

Абзацом 6 частини 2 статті 17 З акону «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання»встановлено, що страхув альник зобов'язаний нарахову вати, обчислювати і сплачува ти в установлені строки та в п овному обсязі страхові внеск и.

Відповідно до ст. 67 Констит уції України кожен зобов'яза ний сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, встан овлених законом.

Згідно п. 15 ст. 106 Закону Україн и „Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня»№1058 строк давності щодо ст ягнення недоїмки, пені та штр афів не застосовується.

Відповідно до ст. 3 Закону Ук раїни «Про збір на обов' язк ове державне пенсійне страху вання»збір на обов'язкове де ржавне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України у п орядку, визначеному законода вством України.

Стаття 5 Закону України «Про збір на обов' язкове держав не пенсійне страхування»та с т. 20 Закону України «Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування»встановлю ють, що збір на державне обов'я зкове пенсійне страхування с плачується одночасно з одерж анням коштів в установах бан ків на оплату праці. У разі нед остатності у платників збору коштів на оплату праці і спла ту збору в повному обсязі вид ача коштів на оплату праці і с плата збору здійснюється у п ропорційних розмірах.

Беручи до уваги те, що суму з аборгованості по страховим в нескам відповідачем до Пенсі йного фонду України сплачено не повністю; наявність у ньог о вказаної заборгованості пі дтверджується копією обліко вої картки платника страхови х внесків до Пенсійного фонд у України; розрахунками суми страхових внесків, доказів п огашення відповідачем зазна ченої заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд приходить до ви сновку про обґрунтованість п озовних вимог та вважає їх та кими, що підлягають задоволе нню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.7-9,158,160,163 КАС Ук раїни, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенс ійного фонду України у Біляї вському районі Одеської обла сті до Малого будівельного п ідприємства „Аква” по формі ТОВ задовольнити.

Стягнути з Малого будівель ного підприємства „Аква” по формі ТОВ (ід. код 01295859 місцезнах одження Одеська обл., Біляївс ький район с. Іллінка вул. Кіро ва 8) на користь Управління Пен сійного фонду України у Біля ївському районі Одеської обл асті заборгованість у розмір і 14363,54 грн.

Апеляційна скарга на поста нову суду подається протягом десяти днів після отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається до Одесько го апеляційного адміністрат ивного суду через Одеський о кружний адміністративний су д. Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до Одеського а пеляційного адміністративн ого суду.

Постанова виготовлена у п овному обсязі 12 жовтня 2010 року.

Суддя Іванов Е.А.

12 жовтня 2010 року

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.10.2010
Оприлюднено23.10.2010
Номер документу11740681
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8157/09/1570

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Постанова від 12.10.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні