Рішення
від 21.02.2024 по справі 582/1246/23
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/582/46/24

Справа № 582/1246/23

Копія

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" лютого 2024 р.

Недригайлівський районний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Жмурченка В.Д.,

за участю секретаря Коваль В.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Недригайлів за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

У С Т А Н О В И В :

17 листопада 2023 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з цим позовом та просить суд ухвалити рішення, яким визнати за ним, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право власності на земельну ділянку загальною площею 0,55 га, га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та ведення особистого селянського господарства, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вказаний позов обґрунтований тим, що після смерті спадкодавця, батька позивача, ОСОБА_2 , відкрилась спадщина на земельну ділянку загальною площею 0,55 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та ведення особистого селянського господарства, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Позивач є спадкоємцем за законом. Однак, при зверненні позивача до нотаріуса за оформленням спадщини, нотаріусом позивачу було фактично відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину шляхом надання роз`яснення про неможливість вчинення нотаріальної дії у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу на земельну ділянку, а також рекомендовано звернутись до суду для захисту своїх прав як спадкоємця, чим позивач і скористався.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не прибув, у позовній заяві просила розгляд справи провести без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник Вільшанської сільської ради Сумської області, відповідача по справі, у підготовче судове засідання не прибув, надав суду заяву, в якій позовні вимоги визнає в повному обсязі та просить розглядати справу без його участі.

Справу розглянуто у відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України за відсутності осіб, які беруть участь у справі, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

У зв`язку із визнанням відповідачем обставин, які наведені позивачем у позовній заяві на підтвердження своїх вимог, суд вважає, що ці обставини не підлягають доказуванню і оцінює їх як достовірні докази.

Згідно зі ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції" від 12 червня 2009 року № 2 роз`яснено, що у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідачів), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Суд, дослідивши наявні у справі докази в їх сукупності, пересвідчившись, що визнання відповідачем позову не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 народився в селі Великі Будки, Недригайлівського району Сумської області, що підтверджується копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 09 лютого 1998 року Недригайлівським РВ УМВС України в Сумській області (а.с. 15).

ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Великі Будки, Недригайлівського району Сумської області, помер батько позивача, ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с. 8) та Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження (а.с. 7).

Після його смерті відкрилася спадщина.

Так, за життя, 10 лютого 2003 року на ім`я ОСОБА_2 було видано Державний акт на право власності на земельну ділянку серії Р2 № 669560 загальною площею 0,55 га, га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та ведення особистого селянського господарства, з них: 0,27 га рілля, 0,21 га кормові угіддя, та 0,08 га під будівлями, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі рішення IV сесії ІІІ скликання Великобудківської сільської ради народних депутатів від 01.10.2002 (а.с. 9).

З довідки, виданої виконавчим комітетом Вільшанської сільської ради 03.07.2023 № 1-31, слідує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 постійно проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . На момент смерті ОСОБА_2 за цією ж адресою з ним були зареєстровані і проживали: син ОСОБА_1 , позивач по справі, невістка ОСОБА_3 та онук ОСОБА_4 . Заповіт від імені ОСОБА_2 виконкомом Великобудківської сільської ради не посвідчувався (а.с. 10).

21 лютого 2008 року позивач ОСОБА_1 отримав свідоцтво про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_4 , за яким став власником житлового будинку та господарських будівель АДРЕСА_1 (11-12).

Проте, правовстановлюючі документи, які б підтверджували право власності спадкодавця на земельну ділянку, відсутні, у зв`язку з чим, позивач позбавлений можливості належним чином оформити спадкові права на це майно в нотаріальному порядку.

На підставі вищевикладеного, суд вважає обставини належності земельної ділянки спадкодавцю встановленими, а ОСОБА_1 є таким, що прийняв спадщину після смерті ОСОБА_1 в установленому законодавством порядку. При цьому, оригінали правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відсутні.

При зверненні до нотаріуса щодо питання оформлення спадщини, позивачу було відмовлено в цьому та рекомендовано звернутись до суду для захисту свого права власності на земельну ділянку, як за спадкоємцем, чим позивач і скористався.

Статтею 1217 ЦК України встановлені види спадкування, згідно якої спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

На підставі ч. 1, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статтею 1225 ЦК України встановлено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом (п. 10 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практику у справах спадкування»).

Згідно зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи, що матеріалами справи встановлено та повністю підтверджено належність спірної земельної ділянки на праві власності спадкодавцю, позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом, є такою, що прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 , а також беручи до уваги відсутність у позивача можливості оформити свої спадкові права в нотаріальному порядку, Вільшанська сільська рада Роменського району Сумської області, відповідач, повністю це визнає та не заперечує, суд доходить висновку про наявність правових підстав для визнання за позивачем права власності на земельну ділянку, а тому задовольняє позов про визнання права власності за позивачем ОСОБА_1 на земельну ділянку загальною площею 0,55 га, 0,55 га, га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та ведення особистого селянського господарства, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вимога про стягнення з відповідача витрат по сплаті судового збору, позивачем не заявлялась.

На підставі викладеного, керуючись ст. 12, 13, 89, 141, 247, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Вільшанської сільської ради Роменського району Сумської області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , право власності на земельну ділянку загальною площею 0,55 га, га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та ведення особистого селянського господарства, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення, до Сумського апеляційного суду у встановленому законом порядку.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя : В. Д. Жмурченко

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117407159
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —582/1246/23

Рішення від 21.02.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Жмурченко В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні