Ухвала
від 04.03.2024 по справі 509/1304/24
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/1304/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2024 року суддя Овідіопольського районного суду Одеської області КозирськийЄ.С., розглянувши заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування в особі Овідіопольської селищної ради Одеського району Одеської області, ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатної, встановлення опікунства та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

01 березня 2024 року заявник звернувся до суду з вищезазначеною заявою, в якій просив суд, Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП: НОМЕР_1 ), яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 недієздатною; Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 опіку і призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (РНОКПП: НОМЕР_2 ), який проживає за адресою: АДРЕСА_1 бути її опікуном.

04 березня 20024 року провадження по справі відкрито.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно з п. 23 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, зокрема: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною.

Враховуючи викладені норми закону, а також те, що особа, стосовно якої розглядається справа, не залучила адвоката, суд вважає, за необхідне залучити адвоката для Фурман Ю.І. через Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області (65023, м. Одеса, вул. Льва Толстого, 6).

Також суд звертає увагу на те, що Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, який був затверджений Верховною Радою України, було введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Правовий режим воєнного стану неодноразово продовжувався та триває в Україні донині.

Крім того, Указом Президента України № 69/2022 від 24.02.2022, який був затверджений Верховною Радою України, було оголошено загальну мобілізацію в Україні. Правовий режим загальної мобілізації продовжувався та триває в Україні донині.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, які є опікунами особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.

При цьому, згідно з матеріалами справи, у цій справі наявні наступні обставини: заявник просить визнати недієздатною ОСОБА_2 та призначити його опікуном; заявник є чоловіком придатного для військової служби віку (32 роки).

Вищевказані обставини дають підстави вважати, що заінтересованою особою у цій справі є, в тому числі, ІНФОРМАЦІЯ_3 ( АДРЕСА_2 ), в якому заявник може перебувати на обліку. В разі ухвалення судом рішення про призначення заявника опікуном над недієздатною особою, вищевказаний центр комплектування втратить повноваження щодо проведення мобілізації заявника, оскільки заявник набуде статусу особи, яка не підлягає призову на військову службу.

Отже, ІНФОРМАЦІЯ_3 має бути залучений до участі у цій справі в якості заінтересованої особи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 53, 260, 293, 294 ЦПК України, _

ПОСТАНОВИВ:

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області (65023, м. Одеса, вул. Льва Толстого, 6) призначити особі стосовно якої вирішується питання про визнання фізичної особи недієздатною - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 ), адвоката на час здійснення судового провадження в цивільній справі за ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування в особі Овідіопольської селищної ради Одеського району Одеської області, ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатної, встановлення опікунства та призначення опікуна.

Регіональному центруз наданнябезоплатної вторинноїправової допомогив Одеськійобласті забезпечитиучасть адвокатаособи,стосовно якоїрозглядається справапро визнанняйого недієздатнимта призначенняопікуна,у судовомузасіданні,яке відбудеться 21березня 2024року о13:30 у залі судових засідань № 1 Овідіопольського районного суду Одеської області.

Залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи - ІНФОРМАЦІЯ_3 ( АДРЕСА_2 ).

Роз`яснити заінтересованій особі що: у строк протягом 15 днів з дня вручення (отримання) даної ухвали заінтересована особа має право подати письмові пояснення на заяву. Копія письмових пояснень та доданих до пояснень документів повинна бути надіслана (надана) заінтересованою особою іншим учасникам справи. До письмових пояснень має бути доданий документ, що підтверджує надіслання (надання) письмових пояснень і доданих до пояснень доказів іншим учасникам справи; у разі ненадання нею письмових пояснень у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Є.С. Козирський

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117407976
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатної, встановлення опікунства та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —509/1304/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні