Постанова
від 04.03.2024 по справі 160/19734/23
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

04 березня 2024 року м. Дніпросправа № 160/19734/23

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Юрко І.В., суддів: Білак С.В., Ясенової Т.І.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2023 року в адміністративній справі №160/19734/23 (головуючий суддя I-ї інстанції Бухтіярова М.С.) за позовом ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про стягнення гарантованої суми відшкодування за вкладом,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач 07.08.2023 року звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, в якому просила стягнути з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на її користь гарантовану суму відшкодування коштів за вкладом (депозитом) за договором банківського вкладу №77463 від 11 лютого 2015 року у розмірі 165000,00 грн. за рахунок коштів відповідача.

В обгрунтування позову зазначено, що внесення запису про ліквідацію банку не може бути підставою для позбавлення її права на отримання гарантованої державою суми відшкодування і на даний час відсутні обставини, які унеможливлюють здійснення відповідної виплати. Позивач вважає протиправною бездіяльність відповідача у виплаті гарантованої суми відшкодування коштів за вкладом за рахунок коштів Фонду, тому просила задовольнити позов.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2023 року адміністративний позов задоволено.

Визнано протиправною бездіяльність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо невиплати ОСОБА_1 гарантованої суми відшкодування за вкладом у Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Стандарт» за договором банківського вкладу від 11.02.2015 року №77463.

Зобов`язано Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатити ОСОБА_1 гарантовану суму відшкодування коштів за вкладом у Публічному акціонерному товаристві «Комерційний банк «Стандарт» за договором банківського вкладу від 11.02.2015 року №77463.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просив рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

В обґрунтування апеляційної скарги зазначено, що рішення суду першої інстанції є не обґрунтованим та таким, що прийняте з порушенням норм матеріального права. Апелянт вказує, що судом першої інстанції безпідставно поновлено позивачеві строк звернення до суду з адміністративним позовом, оскільки відомості про ліквідацію банку, в якому зберігався вклад позивача, були загальнодоступними ще 31.07.2021 року, та саме з цього моменту позивач мала можливість вжити необхідних заходів. Також зазначає, що позовні вимоги є безпідставними, оскільки відповідач є органом, що здійснює спеціальні функції в сфері гарантування вкладів фізичних осіб та не відповідає за зобов`язаннями банківських установ. Так як уповноваженою особою на ліквідацію банку ПАТ КБ «Стандарт» позивача не було включено до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами, Фонд гарантування не мав правових підстав для включення позивача до Загального реєстру вкладників та відшкодування їй коштів.

Представник позивача подала відзив на апеляційну скаргу, в якому просила скаргу залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Суд апеляційної інстанції розглянув справу відповідно до приписів статті 311 КАС України в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до частин першої та другої статті 308 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Колегія суддів, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, відзиву на скаргу, встановила наступне.

Позивач - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 (а.с.13).

11.02.2015 року між Публічним акціонерним товариством «Комерційний банк «Стандарт» (далі - Банк) та ОСОБА_1 (далі - Вкладник) укладено договір банківського вкладу №77463, згідно якого Вкладник вносить, а Банк приймає на депозитний рахунок № НОМЕР_1 (далі - Рахунок) грошові кошти (далі - Вклад) в сумі 165000,00 грн.. Внесення Вкладником грошових коштів підтверджується Договором та випискою по Рахунку про зарахування на нього коштів (п.1.1. Договору) (а.с.14-16).

Згідно з п.1.2 Договору Вклад вноситься на строк, що обчислюється з дати його зарахування на Рахунок по дату повернення Вкладу. Датою повернення Вкладу за цим Договором є 11.03.2015 року.

Відповідно до п.7.1., п.7.2. Договору він набуває чинності з моменту підписання його Сторонами і скріплення печаткою Банку. У випадку, якщо Вкладник на дату повернення вкладу за цим Договором не отримав в Банку свій Вклад, Банк самостійно, в кінці операційного дня на дату повернення вкладу, меморіальним ордером перераховує суму Вкладу на поточний рахунок Вкладника № НОМЕР_2 , відкритий у Банку.

Відповідно до п.7.11. Договору Банк підтверджує, що на момент укладання цього Договору, Банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» Фонд гарантує кожному вкладнику Банку відшкодування коштів за його вкладом, з урахуванням вимог даного Закону. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи проценти, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладом. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200000 гривень. Вкладник набуває право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами після прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Фонд не відшкодовує кошти у випадках, передбачений частиною четвертою статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Згідно із платіжним дорученням №3052 від 11.02.2015 року позивачем перераховано на рахунок ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» грошові кошти у сумі 165000,00 грн. із призначенням платежу «залучення коштів на депозит згідно угоди №77463 від 11.02.2015» (а.с. 17).

На підставі постанови Правління Національного банку України від 19.02.2015 року №116 «Про віднесення ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» до категорії неплатоспроможних», виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 19.02.2015 року №38 «Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «КБ «Стандарт», згідно з яким з 20.02.2015 року запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у ПАТ «КБ «Стандарт».

Згідно з постановою Правління Національного банку України від 18.06.2015 року №385 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КБ «Стандарт» виконавчою дирекцією Фонду прийнято рішення від 19.06.2015 року №120, яким розпочато процедуру ліквідації ПАТ «КБ «Стандарт» та призначено уповноважену особу Фонду на ліквідацію ПАТ «КБ «Стандарт».

Позивач звернулась до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб із заявою щодо включення її до переліку вкладників ПАТ «КБ «Стандарт» та забезпечення виплати відшкодування як вкладнику ПАТ «КБ «Стандарт».

Листом від 14.12.2015 року №02-036-53287/15 Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив, що у разі внесення доповнень до Переліку вкладників ПАТ «КБ «Стандарт» можливо буде здійснити грошовий переказ при умові надходження до Фонду заяви вкладника, копії документа про присвоєння р.н.о.к.п.п. та копії паспорта.

Позивач оскаржила дії відповідача в судовому порядку.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 24.05.2018 року по справі №804/1773/18 визнано протиправною бездіяльність Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» Ірклієнка Ю.П. щодо не включення ОСОБА_1 до повного Переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами, що містяться на рахунку № НОМЕР_1 за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за договором банківського вкладу №77463 від 11.02.2015 року та зобов`язано Уповноважену особу Фонду внести доповнення та включити ОСОБА_1 до повного Переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами, що містяться на рахунку № НОМЕР_1 за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за договором банківського вкладу №77463 від 11.02.2015 року, а також подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб інформацію щодо ОСОБА_1 як вкладника, який має право на відшкодування коштів за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за вкладами, що містяться на рахунку № НОМЕР_1 ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Рішення набрало законної сили 26.06.2018 року.

05.04.2019 року позивач звернулась до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» із заявою про виконання рішення суду.

16.05.2019 року в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено запис №10711110032025385 про державну реєстрацію припинення ПАТ «КБ «Стандарт» як юридичної особи.

На запит позивача від 23.08.2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб листом від 26.09.2019 року за №34-036-16744/19 повідомив, що кошти, які обліковувались на рахунку ОСОБА_1 станом на день початку процедури виведення Фондом ПАТ КБ «Стандарт» з ринку відповідно до договору банківського вкладу №77463 від 11.02.2015 року, включені до загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами, відкритими ПАТ КБ «Стандарт». За звітністю Фонду, гарантовану суму відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду через установу банка - агенту Фонду отримано не було. Відповідно до статті 53 Закону 16.05.2019 року внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №10711110032025385 про державну реєстрацію припинення ПАТ КБ «Стандарт» як юридичної особи, а отже, ліквідація банку вважається завершеною, а банк ліквідованим (а.с. 27).

Рішенням Окружного адміністративного суду м.Києва від 09.04.2020 року по справі №640/15945/19, залишеного без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 21.01.2021 року, відмінено державну реєстрацію припинення юридичної особи ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» (код ЄДРПОУ 36335426) (запис від 16.05.2019 року №10711110032025385).

Згідно із відомостями з Єдиного державного реєстру судових рішень рішення Окружного адміністративного суду м.Києва від 09.04.2020 року спо справі №640/15945/19 набрало законної сили 16.02.2021 року.

30.07.2021 року на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб опубліковано оголошення про деякі питання ліквідації ПАТ КБ «Стандарт», в якому повідомлено наступну інформацію: Відповідно до рішення Окружного адміністративного суду міста Києва по справі № 640/15945/19 від 09.04.2020 року та постанови Шостого апеляційного адміністративного суду по справі № 640/15945/19 від 21.01.2021 року відмінено державну реєстрацію припинення юридичної особи ПАТ КБ «Стандарт». З метою завершення ліквідації ПАТ КБ «Стандарт» шляхом подачі документів для внесення запису про припинення банку до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 15.07.2021 року №732 «Про деякі питання ліквідації ПАТ КБ «Стандарт». Відповідно до зазначеного рішення визначені Законом повноваження під час завершення ліквідації ПАТ КБ «Стандарт» здійснюються Фондом безпосередньо до моменту внесення запису про державну реєстрацію припинення ПАТ КБ «Стандарт» до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

На запит позивача від 30.06.2023 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб листом б/н повідомив, що рішенням виконавчої дирекції Фонду від 24.01.2019 року за №160 затверджено ліквідаційний баланс та звіт про виконання ліквідаційної процедури ПАТ КБ «Стандарт». 15.05.2019 року уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» подано документи до державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для державної реєстрації припинення банку як юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Таким чином, Фондом завершено виплати гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами вкладникам Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Стандарт» (а.с. 33).

Вважаючи доведеним своє право на виплату гарантованої суми відшкодування коштів за вкладом (депозитом) за договором банківського вкладу, позивач звернулась до суду з даним позовом.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що станом на 12.01.2017 року позивач включена до Загального реєстру, однак доказів виплати позивачу гарантованої суми відшкодування коштів за банківським вкладом матеріали справи не містять, відповідачем таких доказів не надано та не наведено об`єктивних причин невжиття заходів, спрямованих на відшкодування коштів позивачу з моменту включення її до Загального реєстру вкладників ПАТ «КБ «Стандарт», які мають право на відшкодування коштів за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Відповідальність за невиплату вкладнику гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду, право на одержання якої має вкладник, та за шкоду, завдану вкладнику такою невиплатою, діючим законодавством покладено на Фонд.

Апеляційний суд, переглядаючи рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, зазначає про таке.

Правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду, порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами встановлені, зокрема, Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23.02.2012 року №4452-VI (далі по тексту - Закон №4452).

Відповідно до частини першої статті 26 Закону №4452 Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми, встановленої адміністративною радою Фонду на дату прийняття такого рішення незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200000,00 грн.. Фонд не відшкодовує кошти: передані банку в довірче управління; за вкладом у розмірі менше 10 гривень; за вкладом, підтвердженим ощадним (депозитним) сертифікатом на пред`явника.

Згідно із положеннями пункту 3 частини першої статті 2 Закону №4452 вклад- кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку або шляхом видачі іменного депозитного сертифіката, включаючи нараховані відсотки на такі кошти, в свою чергу; вкладником є фізична особа (крім фізичних осіб - суб`єктів підприємницької діяльності), яка уклала або на користь якої укладено договір банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку або яка є власником іменного депозитного сертифіката.

Положеннями статті 27 Закону №4452 передбачено, що уповноважена особа Фонду складає перелік вкладників та визначає розрахункові суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду відповідно до вимог цього Закону та нормативно-правових актів Фонду станом на день прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Уповноважена особа Фонду зазначає у переліку вкладників суму відшкодування для кожного вкладника, яка розраховується виходячи із сукупного обсягу всіх його вкладів у банку та нарахованих процентів. Нарахування процентів за вкладами припиняється з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Інформація про вкладника в переліку вкладників має забезпечувати його ідентифікацію відповідно до законодавства.

Протягом шести днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку виконавча дирекція Фонду затверджує реєстр вкладників для здійснення виплат відповідно до наданого уповноваженою особою Фонду переліку вкладників. Фонд публікує оголошення про відшкодування коштів вкладникам у газетах «Урядовий кур`єр», «Голос України» та на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет не пізніше ніж через сім днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Відповідно до частин другої, третьої, п`ятої статті 34 Закону №4452 не пізніше наступного робочого дня після початку тимчасової адміністрації Фонд розміщує інформацію про запровадження тимчасової адміністрації в банку на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет і не пізніше ніж через 10 днів публікує її в газетах «Урядовий кур`єр» або «Голос України».

Виконавча дирекція Фонду не пізніше наступного робочого дня після офіційного отримання рішення Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних призначає з числа працівників Фонду уповноважену особу Фонду. Уповноважена особа Фонду повинна відповідати вимогам, встановленим Фондом. Рішення про призначення уповноваженої особи Фонду доводиться Фондом до головного офісу банку та до кожного відокремленого підрозділу банку негайно.

Під час тимчасової адміністрації Фонд має повне і виняткове право управляти банком відповідно до цього Закону, нормативно-правових актів Фонду та вживати дії, передбачені планом врегулювання.

Частинами першою, третьою статті 36 Закону №4452 передбачено, що з дня початку процедури виведення Фондом банку з ринку призупиняються всі повноваження органів управління банку (загальних зборів, спостережної ради і правління (ради директорів) та органів контролю (ревізійної комісії та внутрішнього аудиту). Фонд набуває всі повноваження органів управління банку та органів контролю з дня початку тимчасової адміністрації і до її припинення.

Правочини, вчинені органами управління та керівниками банку після початку процедури виведення Фондом банку з ринку, є нікчемними.

Закон №4452 пов`язує виникнення права на відшкодування суми коштів за вкладом разом із нарахованими на дату віднесення банку до категорії неплатоспроможних відсотками з настанням таких обставин:

1) прийняття Національним банком України рішення про віднесення відповідного банку до категорії неплатоспроможних;

2) наявність на дату віднесення банку до категорії неплатоспроможних у фізичної особи банківського вкладу за договором, укладеним до вказаної дати;

3) наявність на зазначеному банківському вкладі фізичної особи коштів разом з нарахованими відсотками на суму не менше 10 грн;

4) включення уповноваженою особою Фонду фізичної особи до переліку вкладників банку, які мають право на відшкодування суми коштів за вкладами, з визначенням конкретної суми відшкодування; 5) затвердження виконавчою дирекцією Фонду реєстрів вкладників, які мають право на відшкодування сум коштів за банківськими вкладами, відповідно до складеного уповноваженою особою Фонду переліку вкладників;

6) опублікування Фондом оголошення про відшкодування коштів вкладникам у газетах «Урядовий кур`єр», «Голос України» та на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет, що здійснюється не пізніше ніж через сім днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Дотримання прав вкладників банків передусім проявляється в законодавчих гарантіях повернення всієї суми вкладу та процентів на неї або доходів у іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором банківського вкладу.

У разі визнання банку неплатоспроможним гарантією забезпечення прав вкладників є поетапне відшкодування, в порядку передбаченому законом, суми за вкладом: Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом в розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку; у частині, що перевищує суму, виплачену Фондом, в порядку загальних правил відшкодування за процедурами ліквідації.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи, рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 24.05.2018 року у справі №804/1773/18, яке набрало законної сили 26.06.2018 року, зобов`язано позивача включити до повного Переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами (а.с.19-21).

Таким чином, право позивача на відшкодування коштів за вкладом в ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» гарантоване Законом №4452, а також встановлене судовими рішеннями у справі №804/1773/18 та не потребує доказуванню.

Разом з тим, згідно із наданим відповідачем витягом з Додатку до рішення Виконавчої дирекції Фонду №102 від 12.01.2017 року «Зміни та доповнення до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ПАТ «КБ «Стандарт» станом на 19.06.2015 року», ОСОБА_1 включена до Загального реєстру вкладників ПАТ «КБ «Стандарт», які мають право на відшкодування коштів за рахунок Фонду, залишок гарантованої суми становить 168947,00 грн. (а.с.94).

Тобто, станом на 12.01.2017 року позивач включена до Загального реєстру, однак виплата позивачу гарантованої суми відшкодування коштів за банківським вкладом здійснена не була.

Доказів протилежного скаржником не надано.

Суд першої інстанції встановив, що незважаючи на неодноразові звернення позивача до Фонду із заявами про виплату гарантованої суми відшкодування коштів за вкладом у ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» за договором банківського рахунку фізичної особи №77463 від 11 лютого 2015 року, відповідачем в порушення вимог вищенаведених норм допущено протиправну бездіяльність, яка призвела до того, що станом на дату постановлення рішення у цій справі кошти у сумі 165000, 00 грн. позивачем не отримано.

Тобто предметом справи не є питання статусу позивача як вкладника та обов`язку Фонду включити позивача до відповідного реєстру. Це питання вже було вирішено адміністративним судом. Предметом спору є бездіяльність відповідача, що полягає у невиплаті позивачу гарантованої суми відшкодування коштів за вкладом (депозитом) на виконання постанови суду у справі №804/1773/18.

Посилання скаржника на те, що на день подання документів Уповноваженою особою до державного реєстратора для державної реєстрації припинення банку як юридичної особи (15.05.2019 року), позивач кошти не отримала з невідомих причини, колегія суддів до уваги не приймає, оскільки саме Фонд гарантує відшкодування коштів за вкладами та здійснює таке відшкодування відповідно до Загального реєстру.

Крім того, апеляційним судом встановлено, що позивач та її представник неодноразово зверталися із заявами щодо вирішення питання виплати відшкодування коштів за вкладом до 15.05.2019 року, тобто до подання документів Уповноваженою особою до державного реєстратора для державної реєстрації припинення банку як юридичної особи, і такі обставини не заперечуються відповідачем.

Апеляційний суд зауважує, що до припинення банку відповідач мав достатньо часу для виконання зобов`язань перед позивачем щодо виплати йому відшкодування коштів за вкладом, у тому числі майже п`ять років після винесення судового рішення, яким було визначено статус позивача як вкладника. Однак зобов`язання не виконав. Зважаючи на вищенаведене, припинення банку як юридичної особи не може бути підставою для невиплати позивачу відшкодування, передбаченого законодавством та судовим рішенням.

Посилання скаржника на частину сьому статті 26 Закону №4452, відповідно до якої Фонд завершує виплату гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами у день подання документів для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб запису про ліквідацію банку як юридичної особи, колегія суддів також вважає безпідставними, оскільки такі доводи не спростовують бездіяльності відповідача з організації виплати позивачу гарантованих сум відшкодування за вкладом з дати її включення Загального реєстру вкладників ПАТ «КБ «Стандарт», які мають право на відшкодування коштів за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (з 12.01.2017 року) по день подання документів Уповноваженою особою до державного реєстратора для державної реєстрації припинення банку як юридичної особи (по 15.05.2019 року).

Крім того, як зазначалось вище, рішенням Окружного адміністративного суду м.Києва від 09.04.2020 року по справі №640/15945/19, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 21.01.2021 року, відмінено державну реєстрацію припинення юридичної особи ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» (код ЄДРПОУ 36335426) (запис від 16.05.2019 року№10711110032025385).

Апеляційний суд вважає, що ліквідація ПАТ «КБ «Стандарт» (ЄДРПОУ 36335426) не є завершеною, а банк не є ліквідованим у розумінні частини 53 Закону №4452-VI.

Доказів на спростування наведеного вище скаржником не надано ані суду першої інстанції, ані суду апеляційної інстанції.

Доводи скаржника щодо виконання спеціальних функцій, колегія суддів до уваги не приймає, оскільки у спірних правовідносинах Фонд виконує управлінські функції щодо виплати гарантованої державою суми відшкодування за банківським вкладом у межах граничного розміру за рахунок коштів Фонду незалежно від перебігу процедури ліквідації банку, продажу його майна.

Неплатоспроможність банку є підставою для виникнення правовідносин щодо відшкодування вкладникам їх вкладів за рахунок коштів Фонду, проте процес ліквідації має окремий перебіг і не впливає на обсяг гарантованого державою відшкодування вкладникам, а тому підстави для невідшкодування позивачу гарантованої суми у відповідача відсутні.

Дотримання прав вкладників банків передусім проявляється в законодавчих гарантіях повернення всієї суми вкладу та процентів на неї або доходів у іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором банківського вкладу (частина перша статті 1058 ЦК України). У разі визнання банку неплатоспроможним гарантією забезпечення прав вкладників є поетапне відшкодування, в порядку передбаченому законом, суми за вкладом: Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом в розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку; у частині, що перевищує суму, виплачену Фондом, в порядку загальних правил відшкодування за процедурами ліквідації.

Аналогічна позиція була висловлена в постановах Верховного Суду від 29 квітня 2021 року, 26 травня 2021 року, 19 серпня 2021 року, 08 вересня 2021 року, 05 липня 2023 року (справи відповідно №№200/14379/19-а, 200/2345/20-а, 200/3647/20-а, 200/3636/20, 200/3695/20-а, №500/2828/19).

З урахуванням наведеного, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції про протиправну бездіяльність Фонду щодо не проведенні виплати позивачу гарантованої суми відшкодування за вкладом, розміщеним у ПАТ «КБ «СТАНДАРТ» за договором банківського рахунку фізичної особи №77463 від 11 лютого 2015 року у сумі 165000, 00 грн., та зобов`язання відповідача виплатити вказану суму.

За таких обставин, колегія суддів дійшла до висновку про те, що рішення суду першої інстанцій є законними і не підлягають скасуванню, оскільки суд, всебічно перевіривши обставини справи, вирішили спір у відповідності до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до цих правовідносин при дотриманні норм процесуального права; в рішенні суду повно відображені обставини, що мають значення для справи, висновки суду щодо встановлених обставин і правові наслідки є правильними, а доводи апеляційної скарги їх не спростовують.

Згідно частини першої статті 316 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись статтями 77, 243, 250, 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2023 року в адміністративній справі №160/19734/23 залишити без задоволення.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27 листопада 2023 року в адміністративній справі №160/19734/23 залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду, у випадках, передбачених пунктом 2 частини 5 статті 328 КАС України.

Головуючий - суддяІ.В. Юрко

суддяС.В. Білак

суддяТ.І. Ясенова

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117414614
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/19734/23

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 04.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Постанова від 04.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 09.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні