Ухвала
від 05.03.2024 по справі 187/350/24
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 187/350/24

2/0187/195/24

У Х В А Л А

"05" березня 2024 р. смт. Петриківка

Суддя Петриківського районного суду Дніпропетровської області

Іщенко І.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з Обмеженою Відповідальністю «Єкспрес Кредит» про визнання кредитного договору недійсним

В С Т А Н О В И В

29.02.2024 до Петриківського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з Обмеженою Відповідальністю « Єкспрес Кредит»» про визнання кредитного договору недійсним, в якому позивачка зазначила, що у листопаді 2023 року невідомі їй люди, шляхом зловживання її довірою, заволоділи грошовими коштами, які були на її банківській карті та оформили договір кредиту на її банківську картку, договір був підписаний електронним цифровим підписом із її кабінету в онлайн банку При ват-24, сума кредиту 500 грн який вона із банком не укладала. Із цього приводу вона звернулась до поліції і 20.12.2023 року були внесені відомості до ЄРДР № 1203041520000393 за ч.4 ст.190 КК України. Позивачка просить суд прийняти позовну заяву до розгляду; скасувати договір та визнати його нікчемним, тобто таким, який ніколи не укладався та скасувати всі наявні заборгованості по даному договору.

Суд приймаєдо уваги,що кредитний договір між сторонами не укладався, а тому на позовні вимоги ОСОБА_1 не поширюється сфера дії Закону України "Про споживче кредитування" та до указаних відносин не застосовується Закон України "Про захист прав споживачів". А відтак, на правовідносини, що виникли між сторонами за вищевказаним позовом, не є захистом прав споживача, а тому на них не поширюються вимоги ЦПК України про право позивача на альтернативну підсудність - за його зареєстрованим місцем проживання. Отже, вищевказаний позов є непідсудним Петриківському райсуду Дніпропетровської області.

За правилом загальноїтериторіальної підсудності, встановленої ст.27 ч.2 ЦПК України, позови до юридичної особи пред`являються за її місцем знаходження згідно з ЄДРПОУ.

Як вбачається із позовної заяви, місцезнаходженням відповідача ТОВ «Експрес Кредит », якюридичної особи позивачем зазначено : м. Київ, 02081, вул. Дніпровська набережна, 25 , що відноситься до територіальної підсудності Дарницького райсуду м. Київа ( 02068, м. Київ, вул. Кошиця, 5-а)

Підстав, які б згідно ст. 28 ЦПК України дозволили позивачу обирати підсудність в Петриківському суді Дніпропетровської області з урахуванням спору, який виник у сторін, суд не вбачає.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною 9 ст. 187 ЦПК України встановлено, що якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Згідно ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючивикладене,суд вважаєнеобхідним направитиза підсудністюцивільний позов ОСОБА_1 до Товариства з Обмеженою Відповідальністю «Єкспрес Кредит» про визнання кредитного договору недійсним до Дарницького районного суду міста Києва.

Даних, які б свідчили про можливість застосування альтернативної підсудності за місцем проживання позивача - позовна заява не містить.

Отже, з наведеного вище вбачається, що справа не підсудна Петриківському районному суду Дніпропетровської області.

Керуючись ст.ст. 27, 28, 31, 32, 187, 260ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу № 187/350/24 (провадження № 2/0187/195/24) за позовом ОСОБА_1 до Товариства з Обмеженою Відповідальністю «Єкспрес Кредит» про визнання кредитного договору недійсним передати за підсудністю на розгляд до Дарницького районного суду міста Києва (місце знаходження: 02068, м. Київ, вул. Кошиця, 5а)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції

Ухвала можебути оскарженадо Дніпровського апеляційного суду через Петриківський райсуд Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:І. М. Іщенко

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117418328
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання кредитного договору недійсним

Судовий реєстр по справі —187/350/24

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні