Ухвала
від 04.03.2024 по справі 631/1300/23
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 631/1300/23

провадження № 2/631/168/24

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду

04 березня 2024 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області в складі :

головуючого - судді Пархоменко І. О.,

при секретарі судового засідання Ляшенко І. М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до НОВОВОДАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Нововодолазького районного суду Харківської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до НОВОВОДАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу.

Позивач ОСОБА_1 та її представник, адвокат Мезін В. В., у підготовче судове засідання не з`явилися. Через канцелярію суду представник позивача надав заяву, у якій просив зробити запит до виконуючого обов`язки державного нотаріуса НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ НОТАРІАЛЬНОЇ КОНТОРИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про наявність спадкової справи після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , розглянути клопотання за відсутності сторони позивача.

Відповідач не направив свого представника для участі у підготовчому судовому засіданні, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи, про причини неявки представника не повідомив.

Вивчивши клопотання представника позивача та дослідивши матеріали справи в межах заявленого клопотання, суд дійшов такого.

Відповідно до ч. 1 ст. 189 ЦПК України завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

У підготовчому судовому засіданні суд, зокрема, вирішує заяви та клопотання учасників справи (п. 10 ч. 2 ст. 197 ЦПК України).

Тобто, на виконання приписів ч. 2 ст. 197 ЦПК України суд має вирішити клопотання представника позивача про витребовування доказів.

Згідно з ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 83 ЦПК України особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи (ч. 3 ст. 83 ЦПК України).

У свою чергу, приписами ч. 1 ст. 84 ЦПК України унормовано, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Одночасно, п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України встановлено, що позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Представник позивача Мезін В. В., що звернувся до суду від імені та в інтересах ОСОБА_1 , надав клопотання про витребовування доказів, проте не зазначив з яких причин не надав зазначене клопотання при зверненні з позовом до суду.

Ураховуючи, що клопотання про витребовування доказів, заявлено з пропуском строку, встановленого ч. 2, 3 ст. 83 ЦПК України, та представником позивача ОСОБА_3 не обґрунтовано неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від нього, суд доходить висновку, що у задоволенні клопотання має бути відмовлено.

Отже, на виконання вимог ч. 2ст. 197 ЦПК Українисудом було здійснено визначені у вказаній нормі дії, необхідні для забезпечення правильного та своєчасного розгляду справи по суті.

Підстав для відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви у відповідності до вимогст.198ЦПК України судом встановлено не було та учасники процесу таких клопотань не заявляли.

За умовами ч. 2 ст. 200 ЦПК Українисуд вважає за можливе закрити підготовче провадження у цій справі та призначити справу до судового розгляду по суті.

Відповідно дост. 258 ч. 2 ЦПК Українипроцедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 196 - 200, 223,260,261,353 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання представника позивача ОСОБА_3 про витребування доказів. відмовити.

Закрити підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до НОВОВОДАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу та призначити справу до судового розгляду по суті у судовому засіданні на 15 годину 00 хвилин 22 березня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя І. О. Пархоменко

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117418810
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу

Судовий реєстр по справі —631/1300/23

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні