Рішення
від 29.01.2024 по справі 646/8624/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/8624/23

№ провадження 2/646/104/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2024 року м.Харків

Червонозаводський районний суд м.Харкова у складі: головуючого судді Демченко І.М., за участю секретаря Разєнкової Т.О., розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Курилівської сільської військової адміністрації Куп`янського району Харківської області, третя особа: Куп`янська державна нотаріальна контора про визначення права власності на частину житлового будинку в порядку спадкування за законом

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до Червонозаводського районного суду міста Харкова з позовною заявою про визнання за нею права власності на частину житлового будинку АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 брата ОСОБА_2 .

Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її брат ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина, що складається з частини житлового будинку АДРЕСА_1 . Інша половину цього будинку належить їй на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 22.07.2010.

08.01.2022 вона звернулася до Куп`янської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті брата, однак у його видачі їй було відмовлено, оскільки відсутні документи про перейменування АДРЕСА_1 .

На даний час у зв`язку з військовою агресією рф вищевказаний житловий будинок зазнав значних руйнувань та вона має право на отримання відшкодування, однак через розбіжності у документах щодо назви вулиці розташування об`єкта нерухомості, вона за захистом своїх прав звернулася до суду з цим позовом.

Ухвалою суду від 28.11.2023 справу прийнято до провадження суддею Демченко І.М. та призначено її до розгляду по суті в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 19.12.2023 підготовче провадження закрито та справу призначено до розгляду по суті.

Позивач надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідач Курилівська сільська військова адміністрація Куп`янського району Харківської області на електронну адресу суду надіслала заяву за вих № 2324 від 04.12.2023 про визнання позовних вимог ОСОБА_1 у повному обсязі та розгляд справи у відсутність представника сільської ради.

Куп`янська державна нотаріальна контора Харківської області, обов`язки якої виконує державний нотаріус Четвертої Харківської міської державної нотаріальної контори Козєєва С. надала до суду копію спадкової справи № 246/2013, заведеної після смерті ОСОБА_2 , та просила справу розглянути у її відсутність, у висновках щодо вирішення спору покладається на розсуду суду.

Суд, з`ясувавши позицію учасників справи, дослідивши докази, встановив фактичні обставини та відповідні правовідносини, які виникли у справі.

Фактичні обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_2 у селі Подоли Куп`янського району Харківської області помер ОСОБА_2 , що підтверджується відповідною копією свідоцтва про смерть.

На день своєї смерті він проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Після його смерті залишилась спадщина, яка складається із частини житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 не залишив заповіту на випадок свої смерті, що встановлено за даними спадкового реєстру.

Спадкове майно належало спадкодавцю на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 27.03.1990 за реєстровим номером 600, відповідно до якого житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , в рівних частинах належить ОСОБА_1 та спадкодавцю.

Архівним відділом Куп`янської районної державної адміністрації Харківської області у відповіді на запит за вих. № 01-33/236 від 06.12.2021 повідомлено, що відомості про перейменування АДРЕСА_2 , в документах архівного фонду Курилівської сілсьької ради за період 1980-1985 роки відсутні.

Довідкою Курилівської сільської військової адміністрації Куп`янського району Харківської області за вих № 1802 від 09.10.2023, до складу якої відноситься територіальна громада с.Подоли Куп`янського району, підтверджено, що будинок АДРЕСА_1 мав колишню поштову адресу АДРЕСА_1 .

Мотиви , з яких виходить суд при вирішення справи, та застосовані норми права.

Відповідно до статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За положеннями статті 1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) , до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі статтею 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця.

Частинами першою, третьою статті 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Будь-яких відомостей щодо прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 іншими особами, окрім його сестри, у ході судового розгляду не встановлено. Відомості щодо реєстрації осіб за однією адресою зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, які б могли спадщину прийняти фактично, в матеріалах справи відсутні.

На підставі технічного паспорту КП Куп`янське БТІ на житловий будинок АДРЕСА_1 , виготовленого 13.03.2001, встановлено, що цей об`єкт нерухомості на праві спальної часткової власності у рівних частинах належить позивачці ОСОБА_1 та її рідному брату ОСОБА_2 (так у документах), суд дійшов висновку, що за відсутності іншого ідентичного нерухомого майна зареєстрованого за спадкодавцем, та за підтвердженою військовою адміністрацією інформацією щодо зміни поштової адреси нерухомого майна, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 263, 264, 265, 268 ЦПК України, ст. ст. 1216, 1217, 1262 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Курилівської сільської військової адміністрації Куп`янського району Харківської області, третя особа: Куп`янська державна нотаріальна контора про визначення права власності на частину житлового будинку в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 брата ОСОБА_2 право власності на 1/2 частину будинку з надвірними будівлями, розташованих згідно даних технічного паспорту КП Куп`янське БТІ за адресою: АДРЕСА_1 (адреса об`єкта згідно витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 27065118 від 19.08.2010: АДРЕСА_1 ).

Рішення може бути оскаржено повністю або частково учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси та (або) обов`язки до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених участині другійстатті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: І.М.Демченко

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення29.01.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117418846
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —646/8624/23

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Демченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні