Рішення
від 04.03.2024 по справі 930/2998/23
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2998/23

Провадження №2/930/119/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.03.2024 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі головуючогосудді: Царапори О.П.

за участю секретаря судових засідань: Поліщук Р.В.

представника позивача: адвоката Кіцули В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Немирові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Немирівської міської ради про встановлення юридичного факту та визнання права власності на майно в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

Виклад позиції позивача.

ОСОБА_1 звернувся до Немирівського районного суду Вінницької області із позовною заявою до Немирівської міської ради про встановлення юридичного факту та визнання права власності на майно в порядку спадкування, мотивуючи її тим, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Гостинне Немирівського району, де його батьки на той час проживали.

Ще далекого 1994 року він фактично переїхав проживати в житловий будинок його двоюрідної бабусі ОСОБА_2 , 1927 року народження, та її чоловіка ОСОБА_3 , 1923 року народження, який розміщений по АДРЕСА_1 на той час Немирівського району.

З цього часу він почав доглядати за цією сім`єю. Із рідних їм людей на той час разом з ними був лише позивач - фактично вони проживали лише вдвох (дітей у них не було). Доглядаючи та проживаючи разом з ними з вказаного періоду часу, вони вели спільно домашнє господарство, обробляли земельну ділянку, вирощували домашню птицю, ділили і розприділяли спільно сімейний бюджет, тобто проживали однією сім`єю.

Єдиним джерелом доходу у них на той час була їхня пенсія та ведення домашнього господарства. Фактично, позивач був на утриманні у них так як роботи тоді у нього не було і він перебивався тимчасовими заробітками.

Спочатку ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 76 років в с. Медвежа Немирівського району помирає ОСОБА_3 .

Через незначний проміжок часу - 03 лютого 2000 року у віці 73 роки також в с. Медвежа Немирівського району помирає вже ОСОБА_2 .

Позивач повністю прийняв спадщину після їхньої смерті так як вступив в управління спадковим майном, проживаючи разом з ними в одному житловому будинку.

Як виявилось лише зараз після їхньої смерті відкрилась спадщина, яка складається із земельних паїв, які розміщені на території колишньої Медвежанської сільської ради Немирівського району.

На відповідний запит відділ № 2 Управління надання адміністративних послуг ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області надав відповідь, що дійсно за покійним ОСОБА_3 рахується земельна ділянка загальною площею 2.4538 га., кадастровий номер 0523085400:01:001:0890, яка розміщена на території колишньої Медвежанської сільської ради Немирівського району, на яку був виготовлений державний акт на право приватної власності на землю серії ВН № 130112, а за покійною ОСОБА_2 рахується земельна ділянка загальною площею 2.4290 га., кадастровий номер 0523085400:01:001:0891, яка також розміщена на території колишньої Медвежанської сільської ради Немирівського району, на яку був виготовлений державний акт на право приватної власності на землю серії ВН № 130113.

Зазначені Державні акти у позивача відсутні в зв`язку із їхньою втратою.

У державного нотаріуса, куди позивач звернувся із наявними у нього документами, йому було повідомлено про те, що відсутність оригіналів Державних актів унеможливить видачу свідоцтв про право на спадщину у будь-якому разі. Таким чином, змушений звернутись із даною заявою до суду.

Виклад позиції відповідача.

Представник відповідача Немирівської міської ради відзив на позов із викладенням своїх заперечень щодо заявлених позовних вимог до суду не подав, не дивлячись на пропозицію суду, викладену в ухвалі від 06.11.2023 року.

Заяви, клопотання позивача, відповідача.

20.12.2023 року від позивача ОСОБА_1 на адресу суду надійшла заява, у якій остання просить закрити підготовче судове засідання та розглянути справу без її участі.

Від представника відповідача Немирівської міської ради 04.03.2024 року на адресу суду надійшла заява про справи без його участі, просить прийняти рішення на власний розсуд.

Інших заяв і клопотань від позивача та відповідача по справі не надходило.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 06.11.2023 року відкрито провадження по справі та призначено підготовче засідання по справі.

Ухвалою суду від 20.12.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті. Відмовлено у прийнятті заяви про визнання позову відповідачем.

В судовому засіданні представник позивача, адвокат Кіцула В.І. позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

У судовому засіданні свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підтвердили факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с. Гостинне Немирівського району Вінницької області, перебував на утриманні ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Медвежа Немирівського району Вінницької області, в період з 1994 року по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , і на утриманні ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Медвежа Немирівського району Вінницької області, в період з 1994 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин, докази

Дослідивши матеріали справи, а саме довідку, видану виконкомом Немирівської міської ради від 19 вересня 2023 року № 200 (а.с.8), погосоподарську книгу Медвежанської сільської ради за 1996-2000 роки, том 1, особовий рахунок НОМЕР_1 (а.с.9), повторне свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 , відповідно до якого ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Медвежа, Немирівського району Вінницької області (а.с.10), повторне свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 , відповідно до якого ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Медвежа, Немирівського району Вінницької області (а.с.11), довідку, видану Медвежанською сільською радою від 06 червня 2000 року, відповідно до якої ОСОБА_1 був на утриманні ОСОБА_3 та ОСОБА_2 за рахунок їхньої пенсії та домашнього господарства (а.с.12), відповідь Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 24.10.2023 року № 1043/14-23 про розгляд адвокатського запиту (а.с.13), звіти про експертно-грошову оцінку земельної ділянки від 27.10.2023 року (а.с.14-17), суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Згідно ч.1статті 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ст.ст.12,81 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 525 ЦК УРСР, часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а при оголошенні його померлим день, зазначений в статті 21 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 526 ЦК УРСР, місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця (стаття 17 цього Кодексу), а якщо воно невідоме, місцезнаходження майна або його основної частини.

Відповідно до ст. 527 ЦК УРСР, спадкоємцями можуть бути особи, що були живими на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті при його житті і народженні після його смерті.

Відповідно до ст. 531 ЦК УРСР, до числа спадкоємців за законом належать непрацездатні особи, що перебували на утриманні померлого не менше одного року до його смерті. При наявності інших спадкоємців вони успадковують нарівні з спадкоємцями тієї черги, яка закликається до спадкоємства.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Згідно з п. 4.10 п. 4 гл. 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, жодним строком не обмежена. Тобто спадкоємець, який прийняв спадщину, може звернутися за видачею свідоцтва протягом будь-якого часу після закінчення строку, встановленого для прийняття спадщини.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні.

Відповідно до ч.8 Постанови Пленуму Верховного Суду України від №5 31.03.1995 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" судам необхідно мати на увазі, що встановлення факту перебування особи на утриманні померлого має значення для одержання спадщини, призначення пенсії або відшкодування шкоди, якщо допомога, яка надавалася, була для заявника постійним і основним джерелом засобів для існування. Одержання заявником заробітку, пенсії, стипендії, інших доходів не є підставою для відмови у встановленні факту перебування на утриманні, коли суд встановить, що основним і постійним джерелом засобів до існування була для заявника допомога з боку особи, яка надавала йому утримання

Згідно роз`яснень Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.06.2013 року №24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування», викладених у п. 3.1, умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством порядку.

Абзацом 3 ч.2 ст.2 зазначеного закону встановлено, що документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), серед іншого, також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справі про спадкування" роз`яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

В п. 11 Постанови від 30 травня 2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування". Пленум Верховного Суду України висловив наступну правову позицію, при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

16.05.2013 року ВССУ в Інформаційному листі № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" у п.3.5. було висловлено правову позицію з вирішення аналогічного питання, відповідно до якого, спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Згідно з п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Висновки суду

З огляду на викладене, оцінивши надані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, а також належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, перевіривши всі доводи сторін, суд дійшов висновку про наявність підстав для встановлення факту того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с. Гостинне Немирівського району Вінницької області, перебував на утриманні ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Медвежа Немирівського району Вінницької області, в період з 1994 року по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , і на утриманні ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Медвежа Немирівського району Вінницької області, в період з 1994 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 та визнання за позивачем право власності на майно в порядку спадкування.

Оскільки сторонами не заявлені вимоги щодо розподілу між ними судових витрат, то їх розподіл відповідно до ст.141ЦПК України судом не здійснюється.

На підставівище викладеного,керуючись ст.ст.12,211,247,258,259,263,264,265,273,354,355ЦПК України,суд,-

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 доНемирівської міськоїради провстановлення юридичногофакту тавизнання прававласності намайно впорядку спадкування задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с. Гостинне Немирівського району Вінницької області, перебував на утриманні ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Медвежа Немирівського району Вінницької області, в період з 1994 року по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , і на утриманні ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Медвежа Немирівського району Вінницької області, в період з 1994 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Медвежа Немирівського району Віницької області, та після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Медвежа Немирівського району Вінницької області, на:

земельну ділянку, загальною площею 2.4538 га., кадастровий номер 0523085400:01:001:0890, яка розміщена на території Немирівської міської ради Вінницької області (колишньої Медвежанської сільської ради Немирівського району Вінницької області), на яку був виготовлений Державний акт на право приватної власності на землю серії ВН № 130112 на ім`я ОСОБА_3 ,

земельну ділянку, загальною площею 2.4290 га., кадастровий номер 0523085400:01:001:0891, яка розміщена на території Немирівської міської ради Вінницької області (колишньої Медвежанської сільської ради Немирівського району Вінницької області), на яку був виготовлений Державний акт на право приватної власності на землю серії ВН № 130113 на ім`я ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет.

Повний текст рішення виготовлено 05.03.2024 року.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , паспорт громадянина України № НОМЕР_5 , виданий 18.08.2020 року органом 0527.

Відповідач: Немирівська міська рада, 22800, вул. Соборна, 26, м. Немирів, Вінницька область, Вінницький район, Код ЄДРПОУ 03772619.

Суддя О.П. Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117419384
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —930/2998/23

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні