Рішення
від 04.03.2024 по справі 497/1618/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

04.03.2024

Справа № 497/1618/23

Провадження № 2/497/28/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.03.2024 року Болградський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Раца В.А.,

секретаря Божевої І.Д.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження, у відкритому підготовчому засіданні в місті Болграді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Василівської сільської ради Болградського району Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

19.07.2023 року представник позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 , який підтвердив свої повноваження довіреністю від 11.10.2022 року, яка видана старостою с.Калчева ОСОБА_3 , зареєстрована в книзі реєстрації довіреностей за №3-38 (а.с.12), звернувся до суду з позовом до Василівської сільської ради Болградського Одеської області та просить постановити судове рішення, яким визначити позивачу додатковий строк для подачі до нотаріуса заяви про прийняття спадщини за законом, що відкрилась після смерті його брата ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , мотивуючи тим, що ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом другої черги після смерті брата та після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно, в тому числі на земельну ділянку площею 2,13 га, що розташована на території Калчівської сільської ради. Після братової смерті позивач зі своєю сім`єю почали обробляти земельну ділянку, тому він вважав, що прийняв спадщину, але коли позивач звернувся до державного нотаріуса для заведення спадкової справи та видачі йому свідоцтва про право на спадщину за законом, йому було відмовлено в цьому, так як він звернувся з заявою після спливу 6-ті місячного строку, встановленого законодавством. Він вважає, що пропустив строк подачі заяви до нотаріальної контори з поважної причини, тому звертається до суду з цім позовом.

Ухвалою судді від 25.07.2023 року відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче засідання, окрім цього витребувано спадкову справу. В подальшому підготовче провадження неодноразово відкладалося у зв`язку з витребування спадкової справи, яка надійшла до суду тільки 01.02.2024 року.

Позивач ОСОБА_1 до суду не з`явився, надав 01.09.2023 року заяву, в якій просить розглядати справу у його відсутності (а.с.28). Його представник ОСОБА_2 також 21.08.2023 року надав суду власноруч написану заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав в повному обсязі (а.с.23).

Представник відповідача - Василівської сільської ради Болградського району Одеської області староста с.Калчева Касім Г., надав на електрону пошту суду 15.08.2023 року заяву, в який визнав позовні вимоги в повному обсязі та просив розглядати справу за відсутності представника сільської ради (а.с.22).

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 16.12.2013 року, виданого виконавчим комітетом Калчівської сільської ради Болградського району Одеської області, ОСОБА_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Калчева Болградського району Одеської області (а.с.9).

Після його смерті залишилося спадкове майно у вигляді:

- житлового будинку з господарськими будівля та дворовими спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою старости с.Калчева ОСОБА_3 за вих.№135, що видана 02.12.2022 року (а.с.11);

- земельної ділянки загальною площею 2,13 га, що розташована на території Калчівської сільської ради Болградського району Одеської області за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 5121484100:01:003:0255, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 152867, який виданий Болградською районною державною адміністрацією 01 березня 2006 року (а.с.10).

Позивач по справі ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом другої черги після смерті брата, що підтверджується свідоцтвами про народження братів: - серії НОМЕР_2 , яке видане 22.09.1951 року сільською радою с.Калчева Болградського району Ізмаїльської області на підставі актового запису №74 від 22.09.1951 року (свідоцтво про народження позивача (а.с.7); - серії НОМЕР_3 (свідоцтво про народження померлого) (а.с.8), де в графах батьки вказані мовою оригіналу російською « ОСОБА_5 », « ОСОБА_6 ».

Так, відповідно до ст.1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

При зверненні позивача ОСОБА_1 до державного нотаріуса Арцизької районної державної нотаріальної контори Одеської області Панашенко І.П., йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з пропущенням строку для подачі заяви про прийняття спадщини, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії за №412/02-14 від 19.11.2022 року (а.с.13).

Також судом витребувано та досліджено копію спадкової справи за №248Б/2017, яка заведена Третьої Одеською державною нотаріальною конторою щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , з якої вбачається, що окрім позивача до нотаріуса для прийняття спадщини більш ніхто зі спадкоємців не звернувся, це також підтверджується заявою позивача №363 від 26.06.2017 року, що міститься в матеріалах спадкової справи (а.с.40-44).

В обґрунтування причин поважності пропуску строку для прийняття спадщини позивач посилався на те, що він фактично прийняв спадщину, але йому не було відомо про шестимісячний строк для прийняття спадщини, тому він пропустив відповідний строк.

Відповідно до ч.3ст. 1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з абз.6 п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування»вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Положеннямист. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»встановлено, що суди застосовують при розгляді справКонвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини та Європейської комісії з прав людини, як джерело права.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини по справі «Ілхан проти Туреччини» від 27 червня 2000 року при вирішення питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру.

Як встановлено судом, позивач являється спадкоємцем за законом другої черги після смерті брата, у встановлений законом строк не звернувся до нотаріальної контори для прийняття спадщини після його смерті, так як не був обізнаний про шестимісячний строк для прийняття спадщини, фактично спадщину прийняв, що підтверджується довідкою ТОВ «Балкан Плюс», яке є орендарем вищевказаної земельної ділянки, в якій зазначено, що ОСОБА_1 отримує після смерті брата орендну плату за використання земельної ділянки брата (а.с.27).

Відповідно до довідки старости с.Калчева ОСОБА_3 за вих. № 135, яка видана 02.12.2022, ОСОБА_4 на момент смерті був зареєстрований один за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.11), тобто інших спадкоємців після смерті ОСОБА_4 , які б прийняли спадщину, судом не встановлено.

Суд приймає до уваги, що позивач пропустив строк для прийняття спадщини з наступних причин: у зв`язку з необізнаністю про шестимісячний строк для подання відповідної заяви до нотаріальної контори.

У правовій позиції, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 6 вересня 2017 року у справі № 6-496цс17 зазначено, що відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Правила частини третьої 1272ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Згідно з вимогами ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно із ч.ч.1,5 ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Враховуючи наведене, суд вважає, що причини пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини є поважними та такими, що пов`язані з об`єктивними обставинами на вчинення цих дій та не має стати причиною усунення його від права спадкування.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки відповідач визнав позов і обставини визнані сторонами не підлягають доказуванню у відповідності до ст. 82 ч.1 ЦПК України. Судом не виявлено обставин, що суперечать закону або порушують права, свободи чи інтереси інших осіб

На підставі викладеного, керуючись ст. 1222,1261,1272 ЦК України, ст.ст.12,82,263-265 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Василівськоїсільської радиБолградського районуОдеської областіпро визначеннядодаткового строкудля поданнязаяви проприйняття спадщини- задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , термін три місяці після набрання рішенням законної сили, для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.А. Раца

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117419821
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —497/1618/23

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні