Ухвала
від 04.03.2024 по справі 466/1660/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/1660/24

Провадження № 1-кс/466/604/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 березня 2024 року м. Львів

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 розглянувши скаргу представника ДП Міністерства оборони України «Львівське будівельне управління» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноваженої особи Відділу Поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви від 02.02.2024 про кримінальне правопорушення та зобов`язання до вчинення дій

встановив:

13.02.2024 року представник ДП Міністерства оборони України «Львівське будівельне управління» ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Львова зі скаргою на бездіяльність уповноваженої особи Відділу Поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви від 02.02.2024 про кримінальне правопорушення та зобов`язання до вчинення дій.

Заявник в судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд скарги без його участі, доводи, викладені у скарзі підтримує та просить скаргу задовольнити.

Представник Відділу Поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області в судове засідання не з`явився.

Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

У відповідності до ст. 107 ч. 4 КПК України - у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Ознайомившись з матеріалами, долученими до скарги, вважаю, що скарга підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що т.в.о. директора ДП Міністерства оборони України «Львівське будівельне управління» ОСОБА_3 звернувся 02.02.2024р. до Відділу Поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 357, ч. 1 ст. 364 КК України, відповідно до вимог ст. 214 КПК України та просив внести відомості, що містяться у даній заяві про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Однак, станом на 12.02.2024 року уповноваженими особами Відділу Поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області не внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не розпочато розслідування відповідно до заяви т.в.о. директора ДП Міністерства оборони України «Львівське будівельне управління» ОСОБА_3 від 02.02.2024 року.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

У ч. 1, 2 ст. 214 КПК України зазначено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Тобто, з огляду на вимоги ст. 214 КПК України, після отримання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення прокурор району повинен визначити прокурора прокуратури району, який не пізніше 24 годин після подання такої заяви або повідомлення повинен внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Згідно розділу II п.2.1 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України №139 від 06.04.2016, облік кримінальних правопорушень за заявами, повідомленнями, які надійшли прокурору або органу досудового розслідування, або виявленими з інших джерел обставинами, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення, здійснюється Реєстратором за дорученням керівника прокуратури або органу досудового розслідування шляхом внесення до Реєстру відомостей, визначених частиною п`ятою статті 214 КПК України.

Відповідно до ст. 307 КПК України за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу.

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

1) скасування рішення слідчого чи прокурора;

2) зобов`язання припинити дію;

3) зобов`язання вчинити певну дію;

4) відмову у задоволенні скарги.

Враховуючи викладене вище, прихожу до висновку, що при отриманні зазначеного повідомлення про вчинення кримінального правопорушення від т.в.о. директора ДП Міністерства оборони України «Львівське будівельне управління» ОСОБА_3 , відповідний прокурор чи слідчий повинні були не пізніше 24 годин після подання такої заяви внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань по даній заяві та розпочати розслідування.

Вказані дії не були виконані, внаслідок чого були порушені вимоги ст. ст. 8, 9, 214 КПК України, а тому вважаю, що необхідно зобов`язати уповноважених осіб Відділу Поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області виконати необхідні дії по заяві т.в.о. директора ДП Міністерства оборони України «Львівське будівельне управління» ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення від 02.02.2024 року.

Керуючись ст. ст. 2, 9, 24, 56, 57, 107, 220, 303, 304, 306, 307, 376 КПК України, слідчий суддя

постановив:

скаргу представника ДП Міністерства оборони України «Львівське будівельне управління» ОСОБА_3 на бездіяльність уповноваженої особи Відділу Поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви від 02.02.2024 про кримінальне правопорушення та зобов`язання до вчинення дій задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Відділу Поліції №1 Львівського районного управління поліції №1 ГУНП у Львівській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, на підставі поданої т.в.о. директора ДП Міністерства оборони України «Львівське будівельне управління» ОСОБА_3 заяви від 02.02.2024 року та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117421145
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення та зобов`язання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —466/1660/24

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Ковальчук О. І.

Ухвала від 14.02.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Ковальчук О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні