Ухвала
від 01.03.2024 по справі 678/192/24
ЛЕТИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ЛЕТИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

31500, Хмельницька область, Хмельницький район, селище Летичів, пров. Шкільний, 4а

тел. (03857) 2-01-00, 2-02-92, 2-04-90, 2-05-22, 9-11-01, 9-16-31, 9-17-33, факс 9-11-31

веб-сайт: https://lt.km.court.gov.ua, е-mail: inbox@lt.km.court.gov.ua

КОПІЯ

Єдиний унікальний номер судової справи №678/192/24

Номер провадження №2-678-135/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2024 року селище Летичів

Летичівський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Ходоровського І.Б.,

за участю секретаря судового засідання Козка Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження, в залі суду селища Летичів, справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Летичівського ліцею №3 Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, третя особа, без права самостійних вимог - Летичівська селищна рада, про скасування наказу про звільнення та поновлення на роботі, скасування наказу про застосування дисциплінарного стягнення,

учасники справи:

представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Демчишин М.В.,

представник відповідача ОСОБА_2 ,

представник третьої особи Коберник О.В.,

ВСТАНОВИВ:

1. 07 лютого 2024 року надійшла позовна заява ОСОБА_1 у якій просить:

1) визнати незаконним та скасувати наказ №8-к від 03 січня 2024 року директора Летичівського ліцею №3 Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді звільнення;

2) визнати незаконним та скасувати наказ №10-к/тр. від 12 січня 2024 року директора Летичівського ліцею №3 Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про звільнення його з посади учителя музичного мистецтва і керівника гуртка військово-патріотичного виховання та поновити його на посаді;

3) стягнути з Летичівського ліцею №3 Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу, починаючи з 12 січня 2024 року та до дня ухвалення рішення судом про поновлення на роботі;

4) стягнути з Летичівського ліцею №3 Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області на його користь судові витрати;

5) на підставі п. 4 ч. 1 ст.430 ЦПК України допустити негайне виконання рішення в частині поновлення його на роботі.

2. 09 лютого 2024 року ухвалою суду позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження, призначено розгляд у порядку спрощеного позовного провадження.

3. Судові засідання призначалися на: 29 лютого 2024 року, 01 березня 2024 року.

4. 01 березня 2024 року у судовому засіданні представник Летичівського ліцею №3 Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області - директор навчального закладу Попова О.В. надала наказ №28-к від 28 лютого 2024 року згідно якого:

1) скасовано наказ по Летичівському ліцею №3 від 03 січня 2024 року №8-к «Про дисциплінарне стягнення за прогул у вигляді звільнення ОСОБА_1 » та наказ від 12 січня 2024 року №10-к/тр. «Про звільнення ОСОБА_1 »;

2) поновлено на роботі з 13 січня 2024 року ОСОБА_1 на посаді учителя музичного мистецтва, керівника гуртка військово-патріотичного виховання;

3) головному бухгалтеру ОСОБА_3 нарахувати і виплатити заробітну плату з 13 січня 2024 року ОСОБА_1 , учителю музичного мистецтва, керівнику гуртка військово-патріотичного виховання.

5. Враховуючи наказ навчального закладу від 28 лютого 2024 року, на обговорення учасників справи поставлено питання щодо можливості подальшого розгляду справи.

6. Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Демчишин М.В. зазначив, що у зв`язку із наказом директора навчального закладу від 28 лютого 2024 року суду слід вирішити питання про закриття провадження у справі, оскільки відсутній предмет спору.

Представник відповідача ОСОБА_2 і представник третьої особи Коберник О.В. вважають, що суду слід закрити провадження у справі, оскільки відсутній предмет спору.

7. Вислухавши доводи учасників справи, ознайомившись з матеріалами справи, суд приходить до наступного висновку.

8. Підстави для закриття провадження у справі визначені у ст. 255 ЦПК України.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду цивільної справи без винесення судового рішення у зв`язку із виявленням після відкриття провадження обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи (постанова Верховного Суду від 29 червня 2021 року у справі №953/803/20).

За приписами п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Поняття «юридичного спору» має тлумачитися широко, виходячи з підходу Європейського суду з прав людини до тлумачення поняття «спір про право» (п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Зокрема, Європейський суд з прав людини зазначає, що відповідно до духу Конвенції поняття «спору про право» має розглядатися не суто технічно, йому слід надавати сутнісного, а не формального значення.

Предмет спору - це об`єкт спірного правовідношення, з приводу якого виник спір. Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підстави позову - це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Тобто, правові підстави позову - це зазначена в позовній заяві нормативно-правова кваліфікація обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Отже, відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

Прикладами відсутності предмета спору можуть бути дії сторін, чи настання обставин, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань або самими сторонами врегульовано спірні питання.

Суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, якщо предмет спору був відсутній як на час пред`явлення позову, так і на час ухвалення судом першої інстанції судового рішення за умови, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань (постанова Верховного Суду від 20 вересня 2021 року по справі №638/3792/20).

9. Так, 09 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом і просив визнати незаконними та скасувати накази про застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді звільнення та про його звільнення із займаної посади, поновити його на займаній посаді і стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Водночас, під час розгляду справи директор навчального закладу ОСОБА_2 надала суду наказ від 28 лютого 2024 року згідно якого самостійно скасовано ті накази, які у судовому порядку просив скасувати позивач ОСОБА_1 .

10. Отже, відповідач після надходження позовної заяви до суду самостійно наказом скасував оскаржувані позивачем в суді накази, які становили предмет спору і поновив позивача на посаді та постановив нарахувати і виплатити йому заробітну плату.

При цьому, суд не перевіряє на предмет законності наказ навчального закладу від 28 лютого 2024 року, адже це не є предметом спору, водночас у матеріалах справи відсутні відомості, що даний наказ скасований в установленому законом порядку.

11. За цих обставин суд вважає, що між сторонами відсутній предмет спору, між ними не залишилося неврегульованих питань, тому провадження у справі необхідно закрити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

12. Питання про судові витрати суд не вирішує, адже представник позивача має намір подати до суду окрему заяву з даного приводу про що й зазначив під час виступу в судовому засіданні і в окремо поданій суду заяві.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7, 11-13, 19, 23, 42-44, 48-49, 247, 255-256, 258-261, 263, 274-279, 351-355 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

На підставі п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України закрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Летичівського ліцею №3 Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, третя особа, без права самостійних вимог - Летичівська селищна рада, про скасування наказу про звільнення та поновлення на роботі, скасування наказу про застосування дисциплінарного стягнення.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

УЧАСНИКИ СПРАВИ:

ПОЗИВАЧ: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець смт Летичів Хмельницької області, проживаючий по АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , електронна адреса та інші засоби зв`язку відсутні, в електронному кабінеті ЄСІТС не зареєстрований.

ПРЕДСТАВНИК: адвокат Демчишин Микола Васильович, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , місцезнаходження: вул. Соборна 11, офіс 211, м. Хмельницький, поштовий індекс 29013, тел. ( НОМЕР_4 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_2 , наявний електронний кабінет.

ВІДПОВІДАЧ: Летичівський ліцей №3 Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, місцезнаходження: вул. Горбатюка, 2 селище Летичів Хмельницького району Хмельницької області, поштовий індекс 31500, код у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 22780145, тел. (38097) 292-64-80, e-mail: letzosch@i.ua, інші засоби зв`язку невідомі, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету ЄСІТС відсутні.

ПРЕДСТАВНИК: ОСОБА_2 , директор навчального закладу.

ТРЕТЯ ОСОБА: Летичівська селищна рада Хмельницького району Хмельницької області, місцезнаходження: вул. Героїв Крут, 2/1 селище Летичів Хмельницької області, поштовий індекс 31500, код у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 04404548, тел. (03857) 9-14-50, електронна пошта: rada@letychivotg.gov.ua, інші засоби зв`язку невідомі, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету ЄСІТС відсутні.

ПРЕДСТАВНИК: Коберник Олена Володимирівна, юрисконсульт.

Суддя підпис І.Б. Ходоровський

Суддя І.Б. Ходоровський

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117421701
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —678/192/24

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Ходоровський І. Б.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Ходоровський І. Б.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Ходоровський І. Б.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Ходоровський І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні