Рішення
від 28.02.2024 по справі 742/1063/24
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/742/59/24

Єдиний унікальний № 742/1063/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2024 року місто Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі: головуючого - судді Ільченка О.І., присяжних: Рязанової О.А., Шкурат Н.В., за участю секретаря судових засідань - Голушко Н.А., заявниківОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересованої особи - ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою громадян України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Прилуцька районна державна адміністрація, як орган опіки та піклування та Комунальне некомерційне підприємство «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» ЧОР про усиновлення дитини,-

В С Т А Н О В И В :

Заявники звернулися до суду із заявою про усиновлення дитини.

Заявлені вимоги мотивують тим, що вони перебувають на обліку як кандидати в усиновлювачі у службі у справах дітей та сім`ї Дарницької районної у місті Києві державної адміністрації та виявили бажання усиновити вихованця КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» ЧОР малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Для виховання і утримання дитини мають всі належні матеріальні та житлові умови, тому і просять суд винести рішення про усиновлення хлопчика, який на даний час знаходиться в КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» ЧОР; до актового запису про народження ОСОБА_4 , внести наступні зміни: змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », ім`я з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 », по-батькові з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 »; місце народження змінити з «місто Чернігів Чернігівської області, Україна» на «місто Київ Київської області, Україна», дату народження залишити без змін. А також, змінити відомості про батьків дитини, анулювати свідоцтво про народження дитини та видати нове з урахуванням змін.

У судовому засіданні заявники підтримали свої вимоги в повному обсязі та просили суд їх задовольнити.

Представник органу опіки та піклування Прилуцької райдержадміністрації у судовому засіданні не заперечувала проти усиновлення громадянами України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вихованця КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» малолітнього ОСОБА_4 , як таке, що відповідає інтересам дитини.

Представник КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» ЧОР у судове засідання не з`явилася, проте подала письмову заяву, в якій не заперечує проти усиновлення їх вихованця ОСОБА_4 та просила справу розглянути без її присутності.

Суд, вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку про те, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається із заяви, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 знаходяться на обліку кандидатів в усиновлювачі у службі у справах дітей та сім`ї Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 09 жовтня 2023 року за № 22/2023.

Заявники перебувають у шлюбі з 26 серпня 2015 року відповідно до свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_1 , видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції 26 серпня 2015 року (а.с.38).

ОСОБА_2 та ОСОБА_1 станом на 01 квітня 2023 року на території України до кримінальної відповідальності не притягувалися, незнятої чи непогашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають, що підтверджується повними витягами з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ України серій ВР-002278419, ВР-002278415 (а.с.72-73).

Згідно з висновками про стан здоров`я, виданими КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Дарницького району міста Києва від 13 червня 2023 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є здоровими (а.с.47-54).

Матеріальне та фінансове забезпечення сім`ї добре, про що свідчать податкові декларації платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця та довідка Головного управління ДПС у м. Києві Державної податкової служби України, а також відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про джерела нарахованого доходу (55-63, 74-79 ).

Подружжя проживає у найманій квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується договором найму (оренди) нерухомого майна від 12 червня 2023 року. Щомісячна плата за користуванням житла складає 9500,00 грн (а.с.40-42).

Згідно Акту обстеження умов проживання від 05 жовтня 2023 року вбачається, що квартира знаходиться на 14 поверсі 26-поверховому будинку. Помешкання складається з однієї кімнати, кухні, коридору та санвузла. В квартирі чисто, охайно, затишно. Кімната умебльована, наявна побутова техніка та речі загального вжитку (а.с.39).

ОСОБА_2 на праві власності має квартиру за адресою: АДРЕСА_2 , що вбачається згідно витягу з Державного реєстру речових прав від 14 серпня 2023 року № 342754825 (а.с.44). На даний час у квартирі проводяться ремонтні роботи.

У сім`ї панує позитивна атмосфера. Між подружжям є повага та взаєморозуміння. Вони завжди підтримують один одного. Заявники мають бажання дати усиновленій дитині любов, тепло та батьківську ласку. Заявники рідних дітей не мають. Рішення усиновити дитину прийнято спільно, воно є усвідомленим, продуманим та виваженим.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 обізнані із правами, обов`язками кандидатів в усиновлювачі та ознайомлені з правовими наслідками усиновлення. Вони відчувають себе психологічно готовими до усиновлення дитини.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у період з 23 липня 2023 року по 15 вересня 2023 року загальним обсягом 10 занять (60 годин) і отримали рекомендації щодо можливості усиновлення однієї дитини будь-якої статі віком від народження до 6 років, або двох дітей-сиблінгів будь-якої статі віком від народження до 6 років, що підтверджується довідкою Київського міського центру соціальних служб від 29 вересня 2023 року № 051/039-599 (а.с.65-66).

Служба у справах дітей та сім`ї Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації надала висновок про те, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами від 09 жовтня 2023 року № 101/46-4030 (а.с.12-14).

Заявники бажають усиновити дитину, позбавлену батьківського піклування, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вихованця КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради.

ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Чернігові Чернігівської області, Україна, що вбачається з свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернігові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції 07 вересня 2023 року (а.с.16).

Мати дитини ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відмовилась забрати новонароджену дитину з КІТП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради у зв`язку з відсутністю в неї можливості утримувати дитину, що підтверджується актом закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я від 08 вересня 2023 року (а.с.19-21).

Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернігові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 07 вересня 2023 року № 00041304057, підтверджує, що відомості про батька записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (а.с.23).

Рішенням виконавчого комітету Ріпкинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області від 26 жовтня 2023 року № 434 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування (а.с.18).

Рішенням виконавчого комітету Ріпкинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області від 26 жовтня 2023 року № 439 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштовано до КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради (а.с.17).

08 листопада 2023 року ОСОБА_11 добровільно відмовилась від батьківських прав на малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та надала згоду на його усиновлення, що підтверджується нотаріальною заявою зареєстрованою в реєстрі за № 803 та засвідченою приватним нотаріусом Чернігівського районного нотаріального округу Чернігівської області Мишко М.А. (а.с.22).

Згідно висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток ОСОБА_4 , виданого генеральним директором КНП «Чернігівська обласна дитяча лікарня» Чернігівської обласної ради ОСОБА_18 від 19 жовтня 2023 року вбачається: інші уточнені розлади з боку мозку у новонародженого (гіпоксично-ішемічне ураження ЦНС на фоні незрілості структур головного мозку, субепендимальний крововилив в стадії кістоутворення, синдром підвищеної нервово-рефлекторної збудливості) Р91.8; інші випадки недоношеності (недоношеність - термін гестації 33-34 тижні, морфо- функціональна незрілість, ПКВ 37-38 тижнів) Р07.3; анемія недоношених Р61.2; преретинопатія (ретинопатія недоношених, І стадія правого ока, 0-1 стадія лівого ока) Н35.1; дефект міжпередсердної перегородки (функціонує відкрите овальне вікно), серцева недостатність - 0 ступеня. С)21.1 (підтверджений діагноз в умовах КНП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради, ЕХоКГ 18.09.2023). Щеплення: БЦЖ - 19 вересня 2023 року; гепатит В - не щеплений (відсутня вакцина); розширений неонатальний скринінг- 14 вересня 2023 року. Медико-педагогічна та медико-соціальна корекція згідно з віком дитини (а.с.25).

У присутності начальника служби у справах дітей Прилуцької районної державної адміністрації Ященко Лариси Миколаївни та представника КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради Довгань Ольги Степанівни кандидати в усиновлювачі 17 січня 2024 року особисто познайомились з дитиною, про що складений відповідний акт, засвідчений начальником служби у справах дітей Прилуцької районної державної адміністрації Ященко Ларисою Миколаївною та генеральним директором КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради Ющенко Надією Іванівною (а.с.15).

Адміністрація КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради надала згоду на усиновлення ОСОБА_4 від 09 лютого 2024 року № 02-08/202 (а.с.28).

Згідно з пунктом 3 статті 218 Сімейного кодексу України усиновлення ОСОБА_4 проводиться без згоди дитини, так як вона у зв`язку з віком не усвідомлює факт усиновлення.

В акті КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради від 01 лютого 2024 року № 02-08/168 вказано, що за час перебування дитини у закладі ніхто з рідних дитину не відвідував, не телефонував, не приймав участі у її вихованні та утриманні (а.с.27).

Довідка служби у справах дітей Ріпкинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області від 25 жовтня 2023 року № 554/12-10 свідчить, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має двох братів: ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який виховується у дитячому будинку сімейного типу ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , мешканців АДРЕСА_3 , та ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який виховується в КЗ «Удайцівський навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради (а.с.26).

Виконавчий комітет Ріпкинської селищної ради як орган опіки та піклування надав згоду на роз`єднання родинних стосунків при усиновленні малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від 09 лютого 2024 року № 302/03-09. У повідомленні зазначено, що ОСОБА_16 та ОСОБА_17 з малолітнім братом ОСОБА_7 ніколи не бачилися і родинних стосунків не підтримували (а.с.29-30).

Як вбачається з висновку Прилуцької районної державної адміністрації Чернігівської області за №1.2-12/737 від 12.02.2024 про доцільність усиновлення громадянами України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вихованця КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» Чернігівської обласної ради ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дане усиновлення є доцільним, та таким, що відповідає інтересам дитини (а.с.7-11).

Виходячи з вищенаведеного, суд вбачає за доцільне усиновлення та вважає його таким, що відповідає найвищим інтересам дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя, а заявники взмозі забезпечити належне утримання та виховання дитини.

Обставин, що передбачені ст.212 СК України, наявність яких виключала б для заявників можливість бути усиновлювачами малолітньої дитини, судом не установлено.

За нормами ст.229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Крім того, ч.1 ст.230 СК України передбачено, що особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини.

Відповідно до вимог ст.231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовні вимоги щодо запису батьком та матір`ю усиновленої дитини, підлягають задоволенню, як і зміна імені, прізвища та по батькові дитини, зобов`язавши відповідний орган РАЦС внести відповідні зміни до актового запису про народження малолітньої дитини.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, віднести на рахунок заявників.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4, 207, 208, 211-212, 219, 224, 283, 287 СК України, керуючись ст.258-259, 263-265, 310-314 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Заяву громадян України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), заінтересовані особи: Прилуцька районна державна адміністрація, як орган опіки та піклування (вул.Київська, буд.220, м.Прилуки, Чернігівська область) та Комунальне некомерційне підприємство «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія» ЧОР (вул.Богунська, буд.2-а, м.Прилуки, Чернігівська область) про усиновлення дитини - задовольнити повністю.

Усиновити громадянами України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця м. Луганськ, Луганської облта ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженки м. Луганськ, малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та записати їх батьками.

Відділу державної реєстрації актів цивільного стану внести зміни до актового запису цивільного стану про народження № 865 від 07 вересня 2023 року, складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернігові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, а саме: змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 »,ім`я з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 », по-батькові з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 »; місце народження змінити з «місто Чернігів Чернігівської області, Україна» на «місто Київ Київської області, Україна», дату народження залишити без змін.

Зобов`язати відділ державної реєстрації актів цивільного видати нове свідоцтво про народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з урахуванням змін, анулювавши свідоцтво про народження, яке було видано раніше.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення суду складено 04.03.2024 року.

Суддя Олександр ІЛЬЧЕНКО

Присяжні: Оксана РЯЗАНОВА

Наталія ШКУРАТ

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117422010
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —742/1063/24

Рішення від 28.02.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Рішення від 28.02.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні