Рішення
від 05.03.2024 по справі 577/678/24
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/678/24

Провадження № 2/577/403/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 березня 2024 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді Кравченка В.О.

за участю секретаря

судового засідання Цуканової О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Конотопі за правилами спрощеного позовного провадження справу за позовом акціонерного товариства «Сумиобленерго» в особі філії «Конотопський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті вартості необлікованої енергії,-

ВСТАНОВИВ:

АТ «Сумиобленерго» в особі філії «Конотопський РЕМ» АТ «Сумиобленерго» у поданому позові просить стягнути з ОСОБА_1 вартість необлікованої електричної енергії в сумі 13640 грн. 84 коп. та судовий збір в розмірі 3028 грн. 00 коп.

На обґрунтування у зверненні вказано, що позивач з 01.01.2019 року здійснює господарську діяльність з розподілу електроенергії електромережами на території Сумської області, зокрема Конотопського району. Взаємовідносини між електропостачальником та споживачем регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312, які є обов`язковими для виконання учасниками роздрібного ринку.

Відповідач ОСОБА_1 приєднався до публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах договору про користування електричною енергією від 30.09.2015 року № 122055518 і споживав електричну енергію за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно рішення Загальних зборів акціонерів ПАТ «Сумиобленерго» від 16.04.2020 року відбулась зміна найменування Публічного акціонерного товариства «Сумиобленерго» на Акціонерне товариства «Сумиобленерго», АТ «Сумиобленерго» є правонаступником всіх прав та обов`язків ПАТ «Сумиобленерго».

24.10.2023 року уповноваженими представниками філії «Конотопський РЕМ» АТ «Сумиобленерго» при перевірці електроустановки житлового будинку по АДРЕСА_1 було виявлено порушення, передбачене положеннями підпункту 8 пункту 5.5.5, пункту 2.3.3, підпункту 3, пункту 8.4.2 ПРРЕЕ, а саме: пошкодження (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу лічильника тощо) або відсутність засобів вимірювальної техніки (за умови наявності акта про пломбування, складеного в порядку, установленому Кодексом комерційного обліку, або іншого документа, який підтверджує передачу на збереження засобів вимірювальної техніки, та у разі пошкодження засобів вимірювальної техніки за умови втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки), інші дії споживача, які призвели зміни показів засобів вимірювальної техніки (використання фазо- зсувного трансформатора, постійних магнітів (у разі не встановлення на/в лічильник індикаторів), пристрою випромінювання електромагнітних полів тощо), а саме перекошений лічильний механізм (п. 2 Акту), що підтверджено матеріалами фотофіксації виявленого порушення.

За результатами перевірки, за участю відповідача, складено АКТ про порушення № 004669 від 24.10.2023 року у двох примірниках, один із яких вручений ОСОБА_1 , а вилучений електронний лічильник електроенергії типу СОЄ-1.02/2КТ, класу точності 1.0, заводський номер №09068978, І-5(50)А, Uн=220В, виготовлений у 2009 р. направлений в сейф-пакеті №1041655 до ЦРПО АТ «Сумиобленерго» для проведення експертизи.

Згідно технічної експертизи встановлена невідповідність вимогам ГОСТ 30207-94 зазначеного лічильника, зокрема: механічні подряпини на верхній частині корпусу, навпроти лічильного механізму; термічне пошкодження першої клеми; відламані стійки кріплення лічильного механізму; залишкова намагніченість на захисному екрані та гвинтах кріплення лічильного механізму 1,47 mТл.

11.12.2023 року, за участі ОСОБА_1 , на засіданні комісії філії «Конотопський РЕМ» АТ «Сумиобленерго» по розгляду Акту про порушення № 004669, оформленого протоколом №119 від 11.12.2023 року, було перевірено правильність складання Акта, визначено вид порушення ПРРЕЕ, а також проведений розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії із зазначенням періоду за який проведений розрахунок. Проте, відповідач з виявленим порушенням не погодився, відмовився підписати протокол та отримати його копію, у зв`язку з чим, 11.12.2023 року, усі документи були направлені ОСОБА_1 поштовою кореспонденцією.

Згідно з розрахунком, здійсненим відповідно до положень підпункту 1 пункту 8.4.2, підпункту 1 пункту 8.4.8, пункту 8.4.11 ПРРЕЕ, визначено обсяг та вартість необлікованої електричної енергії, що становить 1982 кВт. год., на суму 13640,84 грн.

Оскільки відповідач протягом 30 днів, як то визначено пунктом 8.2.7 ПРРЕЕ, заборгованість не сплатив, то на адресу останнього була направлена вимога про погашення вартості необлікованої електричної енергії від 09.01.2024 № 103-2/103.26/140. Проте, до теперішнього часу борг не сплачено, що і стало підставою звернення до суду.

Представник позивача ОСОБА_2 та відповідач ОСОБА_1 , кожен окремо, подали клопотання про розгляд справи за їх відсутності, перший вимоги підтримав, другий не заперечує задоволенню (а.с. 45, 46).

Таке визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому вимоги підлягають задоволенню (ч. 4 ст. 206 ЦПК).

Згідно із частиною першою статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 611 ЦК України у разі порушення зобов`язань настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Правовідносини з постачання фізичним особам електричної енергії регулюються статтею 714 ЦК України, законами України «Про електроенергетику», «Про ринок електричної енергії», Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №312.

Частинами 1, 2 статті 714 ЦК України передбачено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

У статті 27 Закону України «Про електроенергетику» зазначено, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці зокрема є: крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку; пошкодження приладів обліку; порушення правил користування енергією тощо.

Відповідно до пункту 84 частини першої статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач - фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, або юридична особа, що купує електричну енергію для власного споживання.

Згідно вимог частини третьої статті 58 вказаного Закону споживач зобов`язаний дотримуватися, зокрема, правил технічної експлуатації, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, умов укладених договорів.

За положеннями пункту 4 частини другої статті 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» правопорушенням на ринку електричної енергії є, зокрема, крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Приписами Закону України «Про ринок електричної енергії» деталізовані нормами Правил роздрібного ринку електричної енергії, які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року №312 (далі Правила).

Відповідно до підпункту 11 пункту 5.2.1 Правил оператор системи розподілу має право на відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача, основного споживача, електропостачальника, власника мереж, оператора малої системи розподілу, суміжного оператора системи, постачальника послуг комерційного обліку.

Згідно підпункту 20 пункту 5.5.5 Правил споживач електричної енергії зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

У пункті 8.2.5 Правил зазначено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 9 до цих Правил.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням: меж балансової належності; перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення; номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення; фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Споживачі, представники оператора системи, інші особи, присутні при перевірці, під час здійснення перевірки електроустановок мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявлених порушень та/або відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення, про що зазначається в акті про порушення.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

У разі відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо його підписали більше одного уповноваженого представника оператора системи та незаінтересована особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення цієї особи або більше одного уповноваженого представника оператора системи, а відмова споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення підтверджується відеозйомкою.

До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в цьому акті.

Згідно із пунктом 8.2.6 Правил на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу.

Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення.

Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання.

У разі відмови споживача або представника споживача від отримання акта про порушення, у якому визначено місце, час та дату проведення засідання комісії, або окремого повідомлення про місце, час і дату засідання комісії оператор системи направляє споживачу таке повідомлення рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення на адресу, визначену в даних щодо споживача, наявних в оператора системи. У такому разі оператор системи має право розглянути акт про порушення на засіданні комісії, яке має відбутися по закінченню 30 календарних днів від дати направлення споживачу такого повідомлення. За зверненням споживача оператор системи може розглянути акт про порушення на засіданні комісії раніше указаного терміну.

Акт про порушення, не розглянутий у визначеному цими Правилами порядку протягом 60 календарних днів від дня його складення, вважається недійсним та підлягає скасуванню (крім випадків необхідності проведення експертизи пломб, індикаторів та/або засобу вимірювальної техніки електричної енергії для встановлення факту порушення). Якщо для розгляду акта про порушення необхідні результати експертного дослідження, зазначений термін розгляду відраховується з дати їх отримання оператором системи від експертної установи.

Згідно п. 8.4.4 Правил факт пошкодження пломб та/або індикаторів, та/або засобів вимірювальної техніки, факт втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки, крім випадків спрацювання індикаторів (фіксації індикаторами впливу фізичних полів), має бути підтверджений експертизою, проведеною спеціалізованою організацією (підприємством), яка має право на її проведення відповідно до законодавства (далі - експертиза). До отримання оператором системи результатів експертизи положення цієї глави не застосовуються для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, за винятком випадків, передбачених цим пунктом.

Для забезпечення проведення експертизи оператор системи має зняти, упакувати, опломбувати та направити на експертизу пломби та/або засоби вимірювальної техніки, а також інші технічні засоби, якими здійснювалося втручання в роботу засобів вимірювальної техніки (за наявності).

Відповідно до пункту 8.2.7 Правил кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи.

У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Згідно п. 8.4.4 Правил факт пошкодження пломб та/або індикаторів, та/або засобів вимірювальної техніки, факт втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки, крім випадків спрацювання індикаторів (фіксації індикаторами впливу фізичних полів), має бути підтверджений експертизою, проведеною спеціалізованою організацією (підприємством), яка має право на її проведення відповідно до законодавства.

Відповідно до пункту 3 Порядку визначення розміру і відшкодування збитків, завданих енергопостачальнику внаслідок викрадення електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2006 року №122, (далі Порядок №122) факти пошкодження приладів (систем) обліку, пломб на приладах, а також факти втручання в їх роботу, що призвели до заниження показань, встановлюються спеціалізованими організаціями (підприємствами), які мають право на проведення відповідної перевірки, із залученням представників Держспоживстандарту.

З огляду на викладене з відповідача на користь позивача підлягають стягненню вартість необлікованої електричної енергії в розмірі 13640 грн. 84 коп., а також в рахунок відшкодування судових витрат, судовий збір 3028,00 грн.

Керуючись ст.ст. 141, 206, 263-265 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги акціонерного товариства «Сумиобленерго» в особі філії «Конотопський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті вартості необлікованої енергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (адреса проживання: АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1 ) на користь акціонерного товариства «Сумиобленерго» в особі філії «Конотопський район електричних мереж» АТ «Сумиобленерго» (41615 Сумська область м. Конотоп вул. Богдана Хмельницького, 151А, ЄДРПОУ 37785192) вартість необлікованої електричної енергії в сумі 13640 грн. 84 коп. та судовий збір 3028 грн. 00 коп.

Рішення може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання.

Суддя Кравченко В. О.

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117422966
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по сплаті вартості необлікованої енергії

Судовий реєстр по справі —577/678/24

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Кравченко В. О.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Кравченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні