Ухвала
від 15.02.2024 по справі 355/354/23
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 355/354/23

Провадження № 6/355/8/24

У Х В А Л А

Іменем України

15 лютого 2024 року Баришівський районний суд Київської області у складі

головуючого судді Троценко Т.А.

з участю секретаря Ліберацької Ю.В.

розглянувши заяву Державної судової адміністрації про зміну способу та порядку виконання рішення у справі № 355/354/23 за позовом ОСОБА_1 до Баришівської селищної ради Броварського району Київської області про визнання незаконним звільнення з посади, скасування розпорядження Баришівської селищної ради Броварського району Київської області № 92-03-05 від 14.11.2022 року, поновлення на роботі, оплаті за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

Додатковим рішенням Баришівського районного суду Київської області від 27.07.2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Баришівської селищної ради Броварського району Київської області про визнання незаконним звільнення з посади, скасування розпорядження Баришівської селищної ради Броварського району Київської області № 92-03-05 від 14.11.2022 року, поновлення на роботі, оплаті за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди, зокрема, вирішено стягнути з Баришівської селищної ради 629,21 грн. судового збору на користь держави.

На виконання рішення суду, яке набрало законної сили 20.08.2023 року, 10.10.2023 року Баришівський районний суд Київської області видав виконавчий лист.

30.01.2024 року на адресу суду від ДСА України надійшла заява про зміну способу виконання рішення.

Подана заява ДСА України заява мотивована тим, що для виконання рішення Баришівського районного суду Київської області від 27.07.2023 у справі №355/354/23 Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Київській області 01.12.2023 направлено виконавчий лист Баришівського районного суду Київської області у справі №355/354/23 до Головного управління Державної казначейської служби України у Київській області.

Листом від 08.01.2024 Головне управління Державної казначейської служби України у Київській області повідомило Територіальне управління та повернуло виконавчий документ Баришівського районного суду Київської області від 10.10.2023 у справі №355/354/23 без виконання, у зв`язку із тим, що боржник - Баришівська селищна рада Броварського району Київської області не має відкритих рахунків в Головному управлінні Казначейства та управліннях Державної казначейської служби України Київської області з яких можливо здійснити безспірне списання коштів. Данна обставина унеможливлює виконання судового рішення органами Казначейства за рахунок коштів боржника.

За вказаних обставин просить суд замінити спосіб виконання рішення.

В судове засідання належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи учасники справи або їхні представники не з`явились, у зв`язку з чим розгляд здійснюється без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

У прохальній частині заяви про зміну способу виконання рішення, заявник просить розгляд справи проводити без участі представника ДСА України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що подана ДСА України заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ст. 129-1 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до статті 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Відповідно до норм ст. 431 ЦПК України, виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно ст.435 ЦПК України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встанови ти чи змінити спосіб або порядок його виконання. Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

У відповідності до ч. 1 ст.36 Закону «Про виконавче провадження» зазначено, що у виняткових випадках за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим державний виконавець за власною ініціативою чи за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання, а також про встановлення або зміну способу і порядку виконання.

Поняття «спосіб і порядок» виконання судового рішення мають спеціальне значення, яке розраховане на виконавче провадження. Вони означають визначену рішенням суду послідовність і зміст вчинення виконавчих дій державним виконавцем. Спосіб виконання судового рішення - це спосіб реалізації та здійснення способу захисту, встановленого статтею 16 ЦК України. Під зміною способу виконання рішення суду слід розуміти прийняття судом нових заходів для реалізації рішення в разі неможливості його виконання у спосіб, раніше встановлений.

Отже, зміна способу і порядку виконання рішення суду допускається у виняткових випадках і полягає в заміні одного заходу примусового виконання іншим, а також у зміні черговості дій, направлених на виконання рішення суду. При цьому, ухвалюючи рішення про зміну способу і порядку виконання рішення суду, суд не вправі змінювати сам зміст цього рішення або його суть.

Така ж правова позиція міститься у постанові Верховного суду від 10 червня 2019 року у справі № 350/426/16-ц.

Суд своїм рішенням, стягнув з Баришівської селищної ради Київської області 629,21 грн. судового збору на користь держави, про що видано відповідний виконавчий лист, який направлений до ДСА України до виконання.

За приписами ч. 4 ст. 15 ЗУ «Про виконавче провадження», за рішеннями про стягнення судового збору, про накладення штрафу (як засобу процесуального примусу) стягувачем є Державна судова адміністрація України.

Боржником за виконавчим листом є Баришівська селищна рада Київської області області.

Відповідно до п.п. 3 ч. 2 ст. 22 Бюджетного Кодексу України головними розпорядниками бюджетних коштів можуть бути виконавчі органи та апарати місцевих рад.

У відповідності до ч. 1 ст. 11 ЗУ «Про місцеве самоврядування», виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Механізму виконання рішень про стягнення коштів з державного та місцевого бюджету визначений Порядком виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевого бюджетів або боржників, що затверджений постановою КМУ від 03.08.2011 року № 845 ( надалі - Порядок).

За приписами абзацу 2 п.2 Порядку боржники - визначені в рішенні про стягнення коштів державні органи, розпорядники бюджетних коштів (бюджетні установи), а також одержувачі бюджетних коштів в частині здійснення передбачених бюджетною програмою заходів, на які їх уповноважено, які мають відкриті рахунки в органах Казначейства, крім рахунків із спеціальним режимом використання.

За вказаних обставин, оскільки у боржника Баришівської селищної ради Київської області відсутні відкриті рахунки, то безспірне списання коштів на користь ДСА України за виконавчим листом Управлінням Казначейства є неможливим.

Зважаючи на викладене, оскільки існують істотні обставини, які ускладнюють виконання рішення в частині стягнення судового збору на користь ДСА України, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданої заяви в частині зміни способу та порядку виконання рішення суду.

Керуючись ст. 258-260, 433, 435 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Державної судової адміністрації про зміну способу та порядку виконання рішення у справі № 355/354/23 за позовом ОСОБА_1 до Баришівської селищної ради Броварського району Київської області про визнання незаконним звільнення з посади, скасування розпорядження Баришівської селищної ради Броварського району Київської області № 92-03-05 від 14.11.2022 року, поновлення на роботі, оплаті за час вимушеного прогулу та стягнення моральної шкоди - задовольнити.

Змінити спосіб і порядок виконання рішення Баришівського районного суду Київської області від 27.07.2023 року у справі №355/354/23 в частині стягнення з Баришівської селищної ради Київської області судового збору на користь держави шляхом: «Зобов`язати Баришівську селищну раду Броварського району Київської області (вул. Центральна, 27, смт. Баришівка, Київська область, Броварський район, 07501, код ЄДРПОУ 04360623) сплатити судовий збір у розмірі 629,21 грн в дохід держави (Отримувач коштів: ГУ м. Києві/ м. Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37993783, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), Рахунок отримувача: ІІА908999980313111256000026001, Код класифікації доходів бюджет 22030106)».

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі вирішення питання без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин. Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя Баришівського районного суду Т. А. Троценко

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117424133
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —355/354/23

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Троценко Т. А.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Троценко Т. А.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Троценко Т. А.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Троценко Т. А.

Рішення від 27.07.2023

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Троценко Т. А.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Троценко Т. А.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Троценко Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні