Ухвала
від 04.03.2024 по справі 552/1222/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/1222/24

Провадження №1-кс/552/545/24

У Х В А Л А

Іменем України

04.03.2024 м. Полтава

Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , старшого детектива підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 , представника власників майна, адвоката ОСОБА_4 , розглянувши клопотання про арешт майна в межах кримінального провадження №72023171200000017 від 22 грудня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший детектив підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про арешт майна.

В клопотанні зазначив, що підрозділом детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №72023171200000017 від 22 грудня 2023 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України.

Також зазначив, що метою виконання доручення БЕБ України № 30 від 18.05.2023, спрямованого на виконання Рішення комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики про стан дотримання законодавства, що регулює обіг підакцизних товарів та організації роботи щодо боротьби з тіньовим ринком підакцизної продукції, а саме: з нелегальним ввезенням, виробництвом та торгівлею тютюновими виробами, алкогольними напоями та пальним (протокол № 136 від 08.05.2023), детективами Територіального управління БЕБ у Полтавській області встановлено, що невстановлена група осіб, з ознаками організованості, на території Полтавської та Харківської областей організувала протиправну діяльність з незаконного виготовлення з метою збуту, зберіганні з цією метою, а також збуту та транспортуванні з метою збуту незаконно виготовленого спирту етилового, спиртового дистиляту, міцних алкогольних виробів та інших підакцизних товарів, що становлять загрозу для життя і здоров`я людей, розповсюджуючи їх через роздрібну мережу закладів харчування та об`єктів торгівлі.

Зокрема встановлено що за адресою: АДРЕСА_1 , в гаражному боксі без маркування, з орієнтованими географічними координатами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 здійснюється зберігання незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме: фальсифікованих горілчаних виробів невстановленого походження, для їх подальшої реалізації за готівковий розрахунок на території Харківської та Полтавської областей.

28.02.2024 на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду

м. Полтави проведено обшук гаражного боксу без маркування, з орієнтованими георгафічними координатами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , який розташований зліва від фасадної сторони будинку АДРЕСА_1 , між вулицями Вокзальна та Льговська, у другому ряді комплексу гаражних боксів, рахуючи з ліва на право починаючи від вулиці Вокзальна, під порядковим номером чотири, під час якого виявлено та вилучено наступні речі та предмети:

тридцять картонних коробок всередині яких знаходяться полімерні пакунки (Тетра-паки) без будь-якого маркування, об`ємом 10 літрів кожний, зі слів ОСОБА_6 з алкогольним напоєм горілкою;

мобільний телефон Iphone в корпусі сірого кольору ІМЕІ: НОМЕР_3 , ІМЕІ: НОМЕР_4 з сім-картою оператора мобільного зв`язку НОМЕР_5 , який належить ОСОБА_6 ;

мобільний телефон марки «Redmi» в корпусі сірого кольору в силіконовому чохлі червоного кольору, ІМЕІ: НОМЕР_6 , ІМЕІ: НОМЕР_7 з сім-картою оператора мобільного зв`язку № НОМЕР_8 , який належить ОСОБА_7

29.02.2024 детективом винесено постанову про визнання речовими доказами вилученого майна.

Вказані речі, мають значення для встановлення істини по справі, необхідних для проведення судових експертиз, та в подальшому будуть використані як докази, що слугуватимуть доведенню вини осіб, дії яких були спрямовані на організацію незаконного зберігання, виробництво та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів і без цих речей, не можливо іншим способом встановити обставини, які передбачається дослідити у кримінальному провадженні.

Тому зметою повного,об`єктивного тавсебічного розслідуваннявсіх обставинскоєного кримінальногоправопорушення, збереження речових доказів детектив просив накласти арешт на вилучене майно.

В судовому засіданні детектив клопотання підтримав в повному обсязі. При цьому зазначив, що власниками мобільних телефонів детективам було надано необхідні паролі для доступу до інформації. При огляді мобільних телефонів було встановлено, що дяка переписка з них була видалена. Тому для її відновлення слідством призначатимуться відповідні експертизи. У слідства є підстави вважати, що таким чином можливо встановити інших осіб, причетних до протиправної діяльності.

Представник володільців майна адвокат ОСОБА_8 в судовому засіданні проти клопотання в частині накладення арешту на мобільні телефони заперечив. Вважає безпідставними посилання детектива на приховування власниками майна інформації. Також посилався на те, що з клопотання не зрозуміло яке відношення до справи має інформація, яка міститься в телефоні. Власниками під час обшуку було надано повний доступ до інформації, яка міститься в телефонах. Тому вони були вилучені в порушення ч. 6 ст. 236 КПК України. В задоволенні клопотання детектива просив відмовити.

Заслухавши детектива та представника власників майна, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, приходжу до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Пунктом 1 частини 2 ст. 170 КПК України також передбачено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

У випадку,передбаченому пунктом1частини другоїцієї статті,арешт накладаєтьсяна майнобудь-якоїфізичної абоюридичної особиза наявностідостатніх підставвважати,що воновідповідає критеріям,зазначеним устатті98цьогоКодексу.

Статтею 98 КПК України в свою чергу передбачено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Встановлено, що в провадженні відділу детективівТериторіального управлінняБЕБ уПолтавській області перебуває кримінальне провадження №72023171200000017, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 грудня 2023 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України.

З доданих до матеріалів клопотання доказів вбачається достатньо підстав вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 204 КК України.

Також з матеріалів клопотання вбачається, що детективами Територіального управління БЕБ у Полтавській області встановлено, що невстановлена група осіб, з ознаками організованості, на території Полтавської та Харківської областей організувала протиправну діяльність з незаконного виготовлення з метою збуту, зберіганні з цією метою, а також збуту та транспортуванні з метою збуту незаконно виготовленого спирту етилового, спиртового дистиляту, міцних алкогольних виробів та інших підакцизних товарів, що становлять загрозу для життя і здоров`я людей, розповсюджуючи їх через роздрібну мережу закладів харчування та об`єктів торгівлі.

Зокрема встановлено що за адресою: АДРЕСА_1 , в гаражному боксі без маркування, з орієнтованими географічними координатами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 здійснюється зберігання незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме: фальсифікованих горілчаних виробів невстановленого походження, для їх подальшої реалізації за готівковий розрахунок на території Харківської та Полтавської областей.

28.02.2024 на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду

м. Полтави проведено обшук гаражного боксу без маркування, з орієнтованими географічними координатами НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , який розташований зліва від фасадної сторони будинку АДРЕСА_1 , між вулицями Вокзальна та Льговська, у другому ряді комплексу гаражних боксів, рахуючи з ліва на право починаючи від вулиці Вокзальна, під порядковим номером чотири, під час якого виявлено та вилучено наступні речі та предмети:

тридцять картонних коробок всередині яких знаходяться полімерні пакунки (Тетра-паки) без будь-якого маркування, об`ємом 10 літрів кожний, зі слів ОСОБА_6 з алкогольним напоєм горілкою;

мобільний телефон Iphone в корпусі сірого кольору ІМЕІ: НОМЕР_3 , ІМЕІ: НОМЕР_4 з сім-картою оператора мобільного зв`язку НОМЕР_5 , який належить ОСОБА_6 ;

мобільний телефон марки «Redmi» в корпусі сірого кольору в силіконовому чохлі червоного кольору, ІМЕІ: НОМЕР_6 , ІМЕІ: НОМЕР_7 з сім-картою оператора мобільного зв`язку № НОМЕР_8 , який належить ОСОБА_7 .

Відшукані та вилучені речі мають значення для встановлення істини по справі, необхідних для проведення судових експертиз, та в подальшому будуть використані як докази.

Вказане майно відповідає вимогам ст. 98 КПК України до речових доказів у кримінальному провадженні, оскільки є об`єктом протиправних дій або зберегло на собі сліди вчиненого злочину та має доказове значення у кримінальному упровадженні.

Постановою старшого детектива підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 від 29 лютого 2024 року вилучене в ході обшуку майно визнано речовими доказами.

Тому слідчий суддя вважає за необхідне з метою збереження речових доказів накласти арешт на вказане в клопотанні майно та документи.

Обставинами, які підлягають встановленню у даному кримінальному провадженні, є наявність або відсутність факту незаконного виготовлення, зберігання, транспортування з метою збуту та збуту алкогольних виробів, що становлять загрозу для життя і здоров`я людей.

Встановити вказані обставини можливо за допомогою вказаних вище доказів, зокрема через проведення експертних досліджень.

Як вбачається зі змісту ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які не тільки були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди, але і ти, що містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі (тобто не виключно) предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Тому докази, якими може бути підтверджено або спростовано факт незаконного виготовлення, зберігання або збуту підакцизних товарів, є належними доказами у справі.

Оскільки слідством вирішуються питання щодо призначення експертиз з метою відновлення видаленої з телефонів інформації, що дозволить встановити інших осіб, причетних до протиправної діяльності, суд вважає за необхідне клопотання задовольнити і в частині накладення арешту на мобільні телефони.

На підставі викладеного суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання детектива та накладення арешту на вказане вище майно з метою збереження речових доказів.

Вирішуючи питання про обсяг обмежень, що застосовуються даним арештом до майна, враховуючи необхідність призначення у кримінальному провадженні відповідних експертних досліджень, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність заборонити володіння, користування та розпорядження до скасування арешту у встановленомуКПК Українипорядку стосовно вилучених детективами картонних коробок, всередині яких знаходяться полімерні пакунки (Тетра-паки) без маркування.

З метою мінімізації обмеження прав власників мобільних телефонів суд вважає за необхідне заборонити володіння, користування та розпорядження мобільними телефонами до проведення експертних досліджень.

Після проведення експертиз в найкоротший час телефони мають бути повернуті власникам з накладенням заборони на їх відчуження до скасування арешту майна у встановленому законом порядку.

Таким чином клопотання підлягає до задоволення в повному обсязі.

На підставі викладеного і керуючись ст. 170 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт з позбавленням права володіння, користуваннята розпорядження на майно, виявлене та вилучене в ході обшуку 28 лютого 2024 року, проведеного на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Полтави в гаражному боксі без маркування, з орієнтованими географічними координатами 49.937005, НОМЕР_2 , який розташований зліва від фасадної сторони будинку № 10 по вул. Вокзальна в м. Харків, між вулицями Вокзальна та Льговська, а саме на тридцять картонних коробок всередині яких знаходяться полімерні пакунки (Тетра-паки) без будь-якого маркування, об`ємом 10 літрів кожний, до скасування арешту у встановленому законом порядку.

Накласти арешт з позбавленням права володіння, користуваннята розпорядження на мобільний телефон Iphone в корпусі сірого кольору ІМЕІ: НОМЕР_3 , ІМЕІ: НОМЕР_4 з сім-картою оператора мобільного зв`язку НОМЕР_5 , який належить ОСОБА_6 на час до проведення експертних досліджень вказаного телефону.

Накласти арешт з позбавленням права володіння, користуваннята розпорядження на мобільний телефон «Redmi» в корпусі сірого кольору в силіконовому чохлі червоного кольору, ІМЕІ: НОМЕР_6 , ІМЕІ: НОМЕР_7 з сім-картою оператора мобільного зв`язку № НОМЕР_8 , який належить ОСОБА_7 на час до проведення експертних досліджень вказаного телефону.

Після проведення експертиз мобільні телефони невідкладно повернути власникам на зберігання з позбавленням права на їх відчуження до скасування арешту у встановленому законом порядку, без позбавлення права володіння та користування.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117424802
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —552/1222/24

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні