Рішення
від 29.02.2024 по справі 215/4409/23
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/4409/23

2/215/364/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

у складі: головуючого, судді - Коноваленка М.І.

за участю: секретаря - Коломійчук К.Ю.

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади м.Кривого Рогу в особі Виконавчого комітету Тернівської районної у місті ради та територіальної громади Криворізького району в особі Криворізької районної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

08.08.2023 р. позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовною заявою до територіальної громади м.Кривого Рогу в особі Виконавчого комітету Тернівської районної у місті ради та територіальної громади Криворізького району в особі Криворізької районної ради, в якому просить визначити додатковий строк терміном на три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті брата позивачки ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог вказує, що ОСОБА_2 є її братом. Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно, а саме на 13/18 частки квартири за адресою: АДРЕСА_1 , та на 1/2 частку земельної ділянки площею 8,6 га, кадастровий номер 1225286600:02:002:0137, що розташована за адресою: Дніпропетровська область, Криворізький р-н (раніше Софіївський), Ордо-Василівська сільська рада. Інші частки вказаного майна належать позивачу на праві спільної часткової та спільної сумісної власності. Позивач є єдиним спадкоємцем другої черги за законом після смерті брата. У визначений законом строк позивач не могла звернутися до нотаріальної контори для отримання свідоцтва про прийняття спадщини, оскільки вважала, що існують інші спадкоємці за заповітом, а коли дізналася, що спадщину ніхто так і не прийняв, вирішила звернутися до нотконтори із заявою про прийняття спадщини. Крім того, протягом усього строку з моменту смерті ОСОБА_2 до дати звернення із заявою про прийняття спадщини позивачу перешкоджали також тривалий карантин, пов`язаний із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та введення правового режиму воєнного стану на території України з 24.02.2022. У зв`язку із запровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів, відповідно до яких було обмежено пересування людей, рух транспорту, заборонено діяльність багатьох підприємств, установ, організацій, також було обмежено прийом у нотаріальних конторах. 19.08.2022 позивач звернулася до приватного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після померлого брата, так як вважала, що постановою КМУ №164 від 28.02.2022 на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється, однак отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій. На підставі викладеного позивач просить визначити їй додатковий тримісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивача подав суду заяву про підтримання позову та розгляд справи за його відсутності та за відсутності позивача (а.с.69,81).

Представник відповідача виконавчого комітету Тернівської районної у місті ради, подали суду клопотання та пояснення на позовну заяву за підписом в.о. голови ради, в яких просять прйняти законне та обґрунтоване рішення, проводити розгляд справи за їх відсутності (а.с.38-41).

Представник відповідача територіальної громади Криворізького району в особі Криворізької районної ради, в судове засідання не з`явилися належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду, позов з додатками та судові повістки на 29.09.2023, на 05.12.2023, на 18.01.2024 повернулися на адресу суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання» та «адресат відсутній» (а.с.37,65,67).

Ухвалою судді Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від11.08.2023 прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі, призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження, почато підготовче провадження.

Ухвалою Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 29.09.2023 закрито підготовче провадження по справі, призначено справу до судового розгляду по суті.

06.02.2024 в суд надійшла відповідь на запит від приватного нотаріуса Юлії Кириєнко а також витяги зі Спадкового реєстру (а.с.77-80).

Інші процесуальні дії не вчинялись, заходи забезпечення доказів/позову, зупинення/відновлення провадження не застосовувались.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності сторін, які надали заяви, відповідно до ч.3ст. 211 ЦПК України, на підставі наявних у суду матеріалів, враховуючи, що останні скористалися своїми процесуальними правами.

У разі неявки в судове засідання учасника справи, який належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду, відповідно до ст. 128 ЦПК України, без поважних причин або без повідомлення причин неявки, суд розглядає справу за відсутності такого учасника, тому суд вважає можливим провести розгляд за відсутності відповідача - територіальної громади Криворізького району в особі Криворізької районної ради, які належним чином повідомлені.

Положеннями ч.2 ст.247 ЦПК України передбачено, що у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлено наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до вимогст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла, до інших осіб.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини (смерті спадкодавця) і не припинилися внаслідок його смерті, що передбаченост.1218 ЦК України.

Відповідно дост.1269 ЦК України, заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто, аст.1270 ЦК Українирегламентує для прийняття спадщини строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згіднозі ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.ст.1220-1221,1223 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, і саме з нього виникає право на спадкування, а місцем відкриття - є останнє місце проживання спадкодавця.

Саме спадкування може відбуватися за заповітом або за законом.

Згідно зі ст.ст.1268-1270 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. При цьому прийняття спадщини з умовою чи із застереженням не допускається.

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. У разі відсутності такої згоди, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ст. 1272 ЦК України).

Так, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , у віці 48 років, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 03.03.2020, актовий запис №314 (а.с. 6) та копією витягу №69800720 про реєстрацію в Спадковому реєстрі (а.с.9).

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є сестрою померлого ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про його народження серія НОМЕР_2 від 07.07.1971 (а.с.17), копією свідоцтва про народження позивача серія НОМЕР_3 від 07.09.1964 (а.с.18), яка змінила прізвище « ОСОБА_3 » (мовою оригіналу) на « ОСОБА_4 » при реєстрації шлюбу, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_4 , актовий запис №387 (а.с.16).

Внаслідок смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на 13/18 частки квартири за адресою: АДРЕСА_1 , та на 1/2 частку земельної ділянки площею 8,6 га, кадастровий номер 1225286600:02:002:0137, що розташована за адресою: Дніпропетровська область, Криворізький р-н (раніше Софіївський), Ордо-Василівська сільська рада. Вказана обставина підтверджується копією інформаційної довідки №333965167 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 30.05.2023 (а.с.10-12).

23.08.2022 позивач ОСОБА_1 звернулася до нотаріальної контори з відповідною заявою про прийняття спадщини, але постановою приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області Папучі Марини Олександрівни від 23.08.2022 вих.№55/02-31 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті брата їй було відмовлено, у зв`язку з тим, що спадкоємиць пропустила строк для подачі заяви про прийняття спадщини, та те, що у спадкоємця відсутні докази сумісного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини (а.с. 7).

Згідно з п. 24Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008, «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Таким чином, прийняття спадщини як за заповітом, так і за законом є правом спадкоємця й залежить виключно від його власного волевиявлення. Для прийняття спадщини необхідне волевиявлення спадкоємця і здійснення ним певних дій.

Пленум Верховного Суду України в п. 24постанови від 30 травня 2008 року №7 "про судову практику у справах про спадкування"роз`яснив, що, вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Вирішуючи питанняпро визначенняособі додатковогостроку,суд досліджуєповажність причини пропуску строку для прийняття спадщини. Правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Україниможуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Вказана правова позиція висловлена Верховним Судом України в постанові від 23 серпня 2017 року у справі № 1320цс17.

Таким чином, наведене доводить існування підстав для визначення позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за законом, оскільки визначений ч.1ст. 1270 ЦК Українистрок для прийняття спадщини пропущено позивачем із поважних причин, а саме введення ряду карантинних обмежень, введення воєнного стану в Україні, що перешкоджало зверненню до нотаріуса з відповідною заявою, тому позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, ст.ст.1216,1218,1261,1269,1269,1270,1272 ЦК України, керуючись ст.ст.141, ч.1, 206 ч.4, 247 ч.2, 263-267, 273, 274 ч.4 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити,визначити ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий трьохмісячний строк після набрання рішенням суду законної сили, для подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до моменту відкриття спадщини мешкав за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-ти денний строк з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення складено без проголошення суддею 29.02.2024.

Суддя:

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117427245
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —215/4409/23

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні