Ухвала
від 04.03.2024 по справі 348/471/24
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про поновлення процесуального строку

та відкриття провадження

Справа №348/471/24

Провадження № 2-а/348/11/24

04 березня 2024 року м. Надвірна

Суддя Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області Бурдун Т.А., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 (адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 ) до Філії «Делятинське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» ( місце знаходження: 78442, Івано-Франківська область, Надвірнянський район, смт. Делятин, вул. 16 Липня, 11) про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення № 5 від 25.10.2023 року,-

ВСТАНОВИВ:

04 березня 2024 року від позивача ОСОБА_1 надійшла до суду позовна заява до відповідача Філії «Делятинське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення № 5 від 25.10.2023 року.

Разом з позовною заявою позивач подав до суду заяву про поновлення пропущеного строку для оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення, в якій просить поновити строк для оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення у зв`язку з тим, що постанову у справі про адміністративне правопорушення № 5 від 25.10.2023 року позивач не отримував, оскаржувану постанову в присутності позивача не складали, поштовою кореспонденцією не направляли. Про існування постанови позивачу стало відомо, коли йому зателефонували із Надвірнянського районного відділу ДВС де йому було вручено копію постанови про відкриття виконавчого провадження від 18.12.2023року, із якої позивачу стало відомо про те, що відносно нього було складено постанову про адміністративне стягнення та він отримав її лише 22 лютого 2024 року.

При вирішенні заяви позивача про поновлення строку для звернення до суду з відповідним позовом, суддя виходить з наступного.

Статтею 118 КАС України визначено, що процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України, позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Статтею 289 КУпАП визначено, що скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, - протягом десяти днів з дня вручення такої постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Як передбачено ст. 121 КАС України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, у письмовому провадженні. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк. Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію. Про поновлення або продовження процесуального строку, відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою.

Згідно ч.6 ст. 161 КАС України, у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Розглянувши заяву та дослідивши матеріали справи, суддею встановлено, що постанову у справі про адміністративне правопорушення № 5від 25.10.2023року, позивач не отримував, оскаржувану постанову в присутності ОСОБА_1 не складали, на місці не вручили, засобами поштового зв`язку постанова не направлялася. Про існування постанови позивачу стало відомо після того, коли 22.02.2024 року йому зателефонували із Надвірнянського районного відділу ДВС, де йому було вручено копію постанови про відкриття виконавчого провадження від 18.12.2023року, із якої позивачу стало відомо про те, що відносно нього було складено постанову про адміністративне стягнення та він отримав її лише 22 лютого 2024 року, після чого у десятиденний термін звернувся з позовом до суду.

За таких обставин, суд вважає обґрунтованими твердження позивача про те, що строк звернення до суду пропущено ним з поважних причин, а тому заява про його поновлення пропущеного строку для оскарження постанови підлягає задоволенню.

Зазначена позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 160.161 КАС України, подана з дотриманням правил підсудності, її належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі не вбачається, тому вважаю за необхідне відкрити провадження в цій справі та призначити справу до розгляду.

Крім того, позивач в порядку підготовки справи до судового розгляду просить викликати та допитати в якості свідка: ОСОБА_2 , інспектора сектору реагування патрульної поліції Надвірнянського РВП ГУНП в Івано-Франківській області.

Відповідно до ч.1 ст. 65 Кодексу адміністративного судочинства, свідком в адміністративній справі судом може бути викликана будь-яка особа, якій відомі обставини, що належить з`ясувати у справі.

Відповідно дост.92КАС України,виклик свідказдійснюється зазаявою учасникасправи.У заявіпро викликсвідка зазначаютьсяйого ім`я,місце проживання(перебування)або місцероботи,обставини,які вінможе підтвердити.Заява провиклик свідкамає бутиподана доабо підчас підготовчогосудового засідання,а якщосправа розглядаєтьсяв порядкуспрощеного позовногопровадження -до початкупершого судовогозасідання усправі. Суд вирішує питання про виклик свідка в ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, судовою повісткою про виклик.

Отже, суддя вважає клопотання про виклик свідка таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.65, 77, 92, 121-123,159,160,161,171,268,269, 286 КАС України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ :

Заяву позивача про поновлення пропущеного строку звернення до суду для оскарження постанови - задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду з позовом до Філії «Делятинське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення № 5 від 25.10.2023 року.

Прийняти адміністративний позов до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Філії «Делятинське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення № 5 від 25.10.2023 року.

У порядку статті 286КАС Українисправу призначити до судового розгляду у судовому засіданні на 14 березня 2024 рокуна13-30год. у приміщенні Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області за адресою: м. Надвірна, вул. Мазепи ,35.

Викликати та допитати в якості свідка: ОСОБА_2 , інспектора сектору реагування патрульної поліції Надвірнянського РВП ГУНП в Івано-Франківській області, адреса місця знаходження: 78405, Івано-Франківська область, м. Надвірна, вул.. Шевченка,3.

Направити відповідачу копію адміністративного позову з копіями доданих до нього документів та роз`яснити Філії «Делятинське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» право у строк 5 днів з дня отримання копії даної ухвали надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогамст. 162 КАС України. Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, про що до відзиву додається документ, що підтверджує таке надіслання (надання).

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 3 ст. 79КАС Українивідповідач повинен подати суду докази разом з поданням відзиву. Згідно ч. 4ст. 159 КАС України, неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Згідно положень ч. 2ст. 77 КАС Українив адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http: nd.if.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Т.А.Бурдун

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117427463
СудочинствоАдміністративне
Сутьнакладення адміністративного стягнення № 5 від 25.10.2023 року

Судовий реєстр по справі —348/471/24

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні