Ухвала
від 05.03.2024 по справі 638/14471/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа №638/14471/23

Провадження № 2/638/1877/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 року м.Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Головуючогосудді Тимченка А.М.

за участю секретаряКондратюк І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Харкові в порядку спрощеного позовного провадження клопотання представника відповідача - про передачу справи до іншого суду в межах цивільної справи за позовом ОСОБА_1 (зареєстрований: АДРЕСА_1 ) до Комунального підприємства Донецької селищної ради «Пятигірське» (місцезнаходження: вул.Шкільна, б. 3, сел. Пятигірське, Ізюмського району Харківської області) про визнання наказу про звільнення не дійсним та внесення відповідних змін,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Дзержинського районного суду м.Харкова з позовом до відповідача - Комунального підприємства Донецької селищної ради «Пятигірське» про визнання наказу про звільнення не дійсним та внесення відповідних змін.

Ухвалою суду від 12.01.2024 провадження по вищевказаній справі відкрито в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

05.02.2024 через канцелярію суду директором Комунального підприємства Донецької селищної ради «Пятигірське» Скрипниковим О.І. надано відзив на позовну заяву та клопотання щодо направлення справи за підсудністю до Балаклійського районного суду Харківської області, на підставі того, що с. Пятигірське, яке є місцезнаходженням відповідача, та с. Андріївка, у якому зареєстрований позивач відносяться до юрисдикції Балаклійського районного суду Харківської області.

Відповідно до заперечень позивача, які надійшли до канцелярії суду 13.02.2024, він заперечує щодо задоволення клопотання відповідача про передачу справи до іншого суду в межах територіальної юрисдикції, з посиланням на той факт, що відповідно до територіальної юрисдикції справа повинна була розглядатися в Ізюмському районному суді Харківської області, а відповідно до рішення Вищої Ради Правосуддя від 20.04.2023 № 399/0/15-23 Ізюмський районний суд Харківської області змінив територіальну підсудність судових справ на Дзержинський районний суд м. Харкова.

Суд дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно до ч.2ст. 27 ЦПК Українипозови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до змісту позовної заяви позивачем не зазначено щодо подання позовної зави за місцем знаходження відповідача у справі або за правилами альтернативної підсудності за місцем знаходження позивача.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Комунальне підприємство Донецької селищної ради «Пятигірське» має юридичну адресу: вул.Шкільна, б. 3, сел. Пятигірське, Ізюмського району Харківської області.

За правилами альтернативної підсудності, на підставі ч. 1 ст. 28 ЦПК України, позови, що виникають з трудових відносин можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Як зазначено у позовній заяві, адресою реєстрації позивача є: АДРЕСА_2 , адресою місця мешкання є: АДРЕСА_3 , що відноситься до Балаклійської територіальної громади.

В той же час, позивачем у позовній заяві не зазначено про застосування ним правил альтернативної підсудності на підставі ч. 1 ст. 28 ЦПК під час звернення до суду із позовною заявою.

Так, до 2020 село Пятигірське було центром П`ятигірської сільської радиБалаклійського району. Післяадміністративно-територіальної реформиП?ятигірське перейшло в підпорядкування об?єднаної Донецької селищної громадиі разом із нею увійшло до складуІзюмського району.

Відповідно до листа Ради суддів України від 22.07.2020 складеного після прийняття Верховною Радою України постанови від 17 липня 2020 року № 807-ІХ "Про утворення та ліквідацію районів", можна дійти висновку, що до зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою шляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів, місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

Таким чином, справа за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства Донецької селищної ради «Пятигірське» про визнання наказу про звільнення не дійсним та внесення відповідних змін, не є підсудною Ізюмському районному суду Харківської області, підсудність якого передана відповідно до рішення Вищої Ради Правосуддя від 20.04.2023 № 399/0/15-23 Дзержинському районному суду м. Харкова.

Відповідно до ч. 1ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

На підставі наведеного, вважаю за необхідне передати справу за позовом ОСОБА_1 (зареєстрований: АДРЕСА_1 ) до Комунального підприємства Донецької селищної ради «Пятигірське» (місцезнаходження: вул.Шкільна, б. 3, сел. Пятигірське, Ізюмського району Харківської області) про визнання наказу про звільнення не дійсним та внесення відповідних змін на розгляд до Балаклійського районного суду Харківської області, так як місцезнаходження юридичної особи Комунального підприємства Донецької селищної ради «Пятигірське», яке є відповідачем у справі, знаходиться на території Балаклійської територіальної громади Ізюмського району Харківської області, і дана справа не підсудна Дзержинському районному суду м. Харкова.

На підставі вищевикладеного, керуючись ч. 1 ст.31, ч. 9 ст.187, ст.260 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання директора Комунального підприємства Донецької селищної ради «Пятигірське» Скрипникова О.І. - задовольнити.

Цивільну справу № 638/14471/23 за позовом ОСОБА_1 (зареєстрований: АДРЕСА_1 ) до Комунального підприємства Донецької селищної ради «Пятигірське» (місцезнаходження: вул.Шкільна, б. 3, сел. Пятигірське, Ізюмського району Харківської області) про визнання наказу про звільнення не дійсним та внесення відповідних змін передати на розгляд за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Балаклійського районного суду Харківської області (вулиця Соборна, 87, Балаклія, Харківська область, 64200).

Ухвала суду може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.М.Тимченко

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117427841
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення не дійсним та внесення відповідних змін

Судовий реєстр по справі —638/14471/23

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні