Рішення
від 05.03.2024 по справі 171/2868/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/2868/23

Номер провадження 2-о/184/35/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 рокум. Покров

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Томаша В.І.,

присяжних - Сухиної Р.В., Нечиталюка М.В.,

за участю секретаря судового засідання - Попівніч Н.І.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Покров цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Зеленодольська міська рада, ОСОБА_2 про усиновлення дитини,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Орджонікідзевського міського суду з заявою про усиновлення дитини. В обґрунтування заявлених вимог, вказав на те, що він з 01.06.2018р. перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 , яка має дітей від попереднього шлюбу ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батько дітей ОСОБА_6 позбавлений відносно них батьківських прав згідно рішення від 24.10.2019 року. Оскільки заявник проживає разом з дітьми та її матір`ю однією сім`єю, в них склалися добрі сімейні стосунки, заявник просить усиновити дітей. Крім того, вказує, що діти вважають його своїм батьком, відносяться до нього як до рідного батька.

В судове засідання заявник та його представник не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, від заявника надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Заінтересовані особи Зеленодольська міська рада, ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, надали заяви про розгляд справи за їхньою відсутності.

Суд, вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи і оцінивши їх в сукупності, прийшов до наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що 01 червня 2018 року між ОСОБА_7 та ОСОБА_3 було зареєстровано шлюб, про що Виконавчим комітетом Зеленодольської міської ради Апостолівського району Дніпропетровської області складено відповідний актовий запис № 17 та видано свідоцтво серії НОМЕР_1 .

До реєстрації вказаного шлюбу ОСОБА_8 народила дочку - ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 08 липня 2009 року, та сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 .

Батько дітей ОСОБА_6 позбавлений відносно них батьківських прав, згідно рішення Високопільського районного суду Херсонської області від 24.10.2019 року.

ОСОБА_1 має офіційну роботу та стабільний дохід.

Відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ВР-000893383, ОСОБА_1 на території України станом на 04.05.2023р. до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

На обліку в наркологічному диспансері ОСОБА_1 не перебуває, стан здоров`я згідно висновку складеного комунальним некомерційним підприємством «Зеленодольський центр первинної медико-санітарної допомоги» є задовільним.

Умови проживання дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з ОСОБА_1 та її матір`ю ОСОБА_2 є придатним для їх життя, розвитку, навчання культурного та духовного розвитку, що підтверджується актом обстеження житлово-побутових умов.

Висновком Виконавчого комітету Зеленодольської міської ради встановлено, що усиновлення ОСОБА_1 дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є можливим і доцільним.

Відносини заявника з дітьми яких він бажає усиновити є близькими, жодних конфліктів між ними не виникає. Фактично заявник виконує роль рідного батька.

Відповідно до ст.207 Сімейного кодексу України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу, усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ст.211 Сімейного кодексу України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Вказаним вимогам закону заявник відповідає.

Відповідно до ст. 218 Сімейного кодексу України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Дитина згодна на її усиновлення заявниками.

Відповідно до ст. 223 Сімейного кодексу України, особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Відповідно до ст. 224 СК України, при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину.

Відповідно до ст. 229 Сімейного кодексу України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

ОСОБА_1 має бажання бути записаним у Книзі реєстрації народжень батьком дитини.

Відповідно до ст. 231 Сімейного кодексу України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до ст. 233 СК України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Відповідно до ч. 2 п. 4 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

Відповідно до ст. 310 ЦПК України, заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.

Відповідно до ст. 314 ЦПК України, у разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 р. № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1-3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Таким чином, враховуючи вік, стан здоров`я та матеріальне становище усиновлювача ОСОБА_1 судом встановлено, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявника немає, його намір відповідає вимогам законодавства та моральним засадам суспільства, заявник є здоровою людиною, має стійке бажання виховувати та утримувати дітей, усиновлення дітей провадиться у їх найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

Відповідно до ст.232 ч.1 Сімейного кодексу України з моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням.

Відповідно ст.255 ЦПК України усиновлення вважається здійсненим з дня набрання законної сили рішення суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Таким чином, суд приходить до висновку, що заяву ОСОБА_1 про усиновлення дітей слід задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 81, 259-263, 313, 314 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Зеленодольська міська рада, ОСОБА_2 про усиновлення дитини - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 усиновлювачем ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Зобов`язати Високопільский відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) внести зміни до актового запису № 37 від 08 липня 2009 року про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вказавши по батькові усиновленої дитини « ОСОБА_9 » замість « ОСОБА_4 ».

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 усиновлювачем ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Зобов`язати Високопільский відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бериславському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) внести зміни до актового запису № 51 від 29 травня 2014 року про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 вказавши по батькові усиновленої дитини « ОСОБА_11 » замість « ОСОБА_5 ».

В графі «Матір» відомості залишити без змін.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 05.03.2024р.

Суддя Орджонікідзевського міського суду В. І. Томаш

Присяжні: Сухина Р.В.

Нечиталюк М.В.

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено06.03.2024
Номер документу117430349
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —171/2868/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні