Рішення
від 05.03.2024 по справі 297/1048/24
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/1048/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 року м. Берегове

Берегівський районний суд Закарпатської області в складі головуючого судді МИХАЙЛИШИН В. М. , присяжних Дев`ятко Л.Л. та Ролдугіна М.В., за участю секретаря Балега Ю.О., прокурора Сита Ю.Ю., представника КНП "Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова" Закарпатської обласної ради за дорученням Попович-Бурчо В.І. в присутності особи, щодо якої розглядається питання про госпіталізацію до закладу знадання психіатричноїдопомоги в примусовому порядку ОСОБА_1 , адвоката Поповича Ш.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою заступника директора КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА "ОБЛАСНИЙ ЗАКЛАД З НАДАННЯ ПСИХІАТРИЧНОЇ ДОПОМОГИ М. БЕРЕГОВА" ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ про госпіталізацію у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування без її згоди:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

05 березня 2024 року заступник директора КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА "ОБЛАСНИЙ ЗАКЛАД З НАДАННЯ ПСИХІАТРИЧНОЇ ДОПОМОГИ М. БЕРЕГОВА" ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ Алмашій Т. звернулась до суду із заявою про госпіталізацію у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування без згоди ОСОБА_1 .. Заява мотивована тим, що ОСОБА_1 страждає на шизофренію параноїчної форми, епізодичний перебіг, внаслідок чого неспроможна самостійна задовольнити свої потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність. 01.03.2024 року ОСОБА_1 була госпіталізована до обласного закладу з надання психіатричної допомоги на госпіталізацію, однак лікуватися в добровільному порядку не бажає.

В судовому засіданні представник закладу з надання психіатричної допомоги Попович-Бурчо В.І., заяву підтримала і пояснила, що ОСОБА_1 у 2017 році була госпіталізована в примусовому порядку, в подальшому була госпіталізована в добровільному порядку, на даний час була доставлена до закладу за заявою матері у супроводі працівників поліції, оскільки поводить себе агресивно, неадекватно, не спить ночами, тривожна, має постійний страх, імпульсивна, виявляє агресію до матері, добровільно лікуватися не бажає, тому потребує примусової госпіталізації. У зв`язку з чим просила заяву заступника директора задовольнити.

Доставлена в судове засідання ОСОБА_1 просила не госпіталізувати її до медичного закладу.

Адвокат Попович Ш.О. в судовому засіданні просив відмовити у задоволенні заяви заступника директора про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 .

Прокурор Сита Ю.Ю. вважав заяву обґрунтованою та просив її задовольнити.

Заслухавши пояснення представника обласного закладу з надання психіатричної допомоги, ОСОБА_1 , захисника та думку прокурора, дослідивши матеріали справи, зокрема: висновок комісії лікарів-психіатрів від 04.03.2024 року; копію заяви матері ОСОБА_2 ОСОБА_3 ; копію висновку огляду сімейного лікаря; копію паспорта громадянина України ОСОБА_1 , суд вважає, що заяву слід задовольнити виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_1 страждає на психічне захворювання на шизофренію параноїчної форми, епізодичний перебіг, внаслідок чого неспроможна самостійна задовольнити свої потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність (а.с. 1-3). У разі не надання психіатричної допомоги ОСОБА_1 вона може завдати суттєву шкоду своєму здоров`ю та оточуючим, однак лікуватися в добровільному порядку не бажає.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Враховуючи, що ОСОБА_1 добровільно не погодилась на госпіталізацію в заклад знадання психіатричноїдопомоги та неспроможна самостійно задовольнити свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність і у разі не надання психіатричної допомоги вона може завдати суттєвої шкоди своєму здоров`ю, суд вважає за необхідне госпіталізувати її в заклад знадання психіатричноїдопомоги в примусовому порядку.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 259, 263-265, 341, 342, 352, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 13, 14, 17, 22 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд

ВИРІШИВ:

Заяву заступника директора КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА "ОБЛАСНИЙ ЗАКЛАД З НАДАННЯ ПСИХІАТРИЧНОЇ ДОПОМОГИ М. БЕРЕГОВА" ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ про госпіталізацію ОСОБА_1 у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування без її згоди задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканку АДРЕСА_1 , до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Рішення підлягає негайному виконанню, оскарження рішення в апеляційному порядку не відміняє його негайного виконання.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково, шляхом подання апеляційної скарги до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий суддя Віталій МИХАЙЛИШИН

Присяжні Людмила ДЕВ`ЯТКО

Марина РОЛДУГІНА

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117432727
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію у психіатричний стаціонар для обстеження та лікування без її згоди: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —297/1048/24

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

МИХАЙЛИШИН В. М.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

МИХАЙЛИШИН В. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

МИХАЙЛИШИН В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні