Рішення
від 04.03.2024 по справі 301/4482/23
ІРШАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 301/4482/23

2/301/123/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" березня 2024 р. м. Іршава

Іршавський районний суд Закарпатської області

в особі головуючої судді : Даруда І.А.

за участю секретаря судового засідання Сатін Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Іршава цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Зарічанської сільської ради про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Зарічанської сільської ради про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, стверджуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_1 , що видане Іршавським відділом держаної реєстрації актів цивільного стану у Хустському районі Закарпатської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ).

ОСОБА_2 залишив заповіт, який посвідчено секретарем Зарічанської сільської ради Попович Н.В. та зареєстровано в реєстрі під №31, яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що на день смерті належатиме померлий заповів позивачці, ОСОБА_1 .

З метою отримання спадщини, яка відкрилася після смерті померлої, до складу якої входять житловий будинок з надвірними спорудами та земельна ділянка, які знаходиться на території Зарічанської сільської ради, позивачка звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, але нотаріусом було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій у звязку з пропуском шестимісячного строку.

Так, за вказаний період часу спадщину позивачкою прийнято не було у зв`язку з відсутністю інформації, та юридичною необізнаністю про дії, які необхідно було виконати для прийняття спадщини. Крім того, після смерті спадкодавця позивачка вступила в управління майном, тому вважала, що спадщину прийняла, а тому просить визначити їй, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк три місяці для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, однак подав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримала, просила позов задовольнити, а справу розглянути без її участі.

Представник відповідача Зарічанської сільської ради в судове засідання не з`явився, надіслав суду заяву, в якій просив справу розгляну ти без участі представника Зарічанської сільської ради.

Перевіривши матеріали справи, з`ясувавши повно і всебічно обставини, на які позивач посилався, як на підставу своїх вимог, оцінивши докази на ствердження цих обставин в їх сукупності, суд вважає позов задовольнити, виходячи з наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_1 , що видане Іршавським відділом держаної реєстрації актів цивільного стану у Хустському районі Закарпатської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) (а.с.5).

ОСОБА_2 залишив заповіт, який посвідчено секретарем Зарічанської сільської ради Попович Н.В. та зареєстровано в реєстрі під №31, яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що на день смерті належатиме померлий заповів позивачці, ОСОБА_1 (а.с.6).

З метою отримання спадщини, яка відкрилася після смерті померлої, до складу якої входять житловий будинок з надвірними спорудами та земельна ділянка, які знаходиться на території Зарічанської сільської ради, позивачка звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, але нотаріусом було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій у звязку з пропуском шестимісячного строку.

Так, за вказаний період часу спадщину позивачкою прийнято не було у зв`язку з відсутністю інформації, та юридичною необізнаністю про дії, які необхідно було виконати для прийняття спадщини. Крім того, після смерті спадкодавця позивачка вступила в управління майном, тому вважала, що спадщину прийняла.

Постановою КМУ від 24.06.2022 за № 719 «Про внесення змін до деяких постанов КМУ щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» було внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 року за № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», а саме слова «на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється» замінено словами «перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не; більше ніж на чотири місяці». За таких обставин, термін на отримання свідоцтва про право на спадщину у позивачів закінчився 30.02.2022 року (оскільки 6-місячний термін спадкування до початку воєнного стану не сплинув, то він автоматично продовжується ще на 4 місяці, і в сумі становить 10 місяців.

Суд приходить до висновку, що наведені позивачкою обставини пропуску строку для подання заяви на прийняття спадщини є об`єктивними, непереборними, істотними та перешкоджали вчасно звернутись до нотаріуса, а тому є підставою для визначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Статтею 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкодавців).

Згідност. 1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідност. 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Як зазначено в ч. 3ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позивач довів ті обставини, на які посилався, як на підставу своїх позовних вимог.

Виходячи з наведеного, суд вважає за можливе визнати поважною причину пропуску позивачкою строку для прийняття спадщини та визначити додатковий строк для подання заяви про її прийняття.

Керуючись статтями1216,1217,1218,1272 ЦК України, ст.ст. ст. ст. 4,12,19,83, 175,177,184, 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд,

РІШИВ:

Визначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк три місяці для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з його проголошення до Закарпатського апеляційного суду. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Суддя : І. А. Даруда

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117432766
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку на прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —301/4482/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Даруда І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні