Ухвала
від 04.03.2024 по справі 914/475/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04.03.2024 р. Справа № 914/475/24

Суддя Господарського суду Львівської області Галамай О.З., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Спілка будівельників Львівщини», м. Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «КС ТІР Сервіс», с. Братковичі Львівської області

про стягнення 316 960, 61 грн

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Спілка будівельників Львівщини» до Товариства з обмеженою відповідальністю «КС ТІР Сервіс» про стягнення 316 960, 61 грн.

Розглянувши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку про необхідність залишення її без руху, з огляду на таке.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частина 2 статті 4 Закону України Про судовий збір встановлює, що за подання позовних заяв майнового характеру до господарського суду ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У прохальній частині позову позивач просив стягнути з відповідача 205 754, 00 грн основного боргу, 16 969, 05 грн інфляційних втрат та 94 237, 56 грн 3% річних. Тобто ціною позову є 316 960, 61 грн.

Враховуючи ставки судового збору, до сплати позивачем підлягає 4 754, 41 грн судового збору.

Проте позивач сплатив лише 3 086, 31 грн. Тобто підлягає доплаті 1 668, 10 грн судового збору.

Відповідно до пункту 3 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Однак позивач не долучив ні розрахунку основної заборгованості, ні розрахунку 3% річних та інфляційних втрат.

Більше того, пунктом 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позовна заява повинна містити, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Згідно з статтею 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

До позовної заяви долучено платіжні документи про перерахування позивачем відповідачу коштів на загальну суму 1 594 397, 13 грн. Також позивач зазначив про часткове виконання відповідачем робіт, що підтверджено долученими актами виконаних робіт на суму 157 945, 92 грн.

Поряд з цим, позивач ствердив, що відповідач станом на 19.02.2024 (момент подачі позову) не виконав та не підтвердив виконання частини робіт на суму 205 754, 00 грн.

Однак позивач не зазначив по яких саме платіжних документах відповідач не виконав роботи з надання відповідних пояснень, документів та розрахунків, а також пояснень щодо підстав позову, зокрема, заявлення позову на підставі договірних чи позадовоговірних зобов`язань.

Тому позивачу слід надати суду обґрунтований розрахунок ціни позову, в якому відобразити усі необхідні та достатні відомості для підтвердження ціни позову, та його підстав.

Згідно з пунктом 8 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

В порушення зазначеної норми, позивач не зазначив про наявність в нього чи в іншої особи оригіналів документів, долучених до позовної заяви.

Крім того, згідно з частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Згідно з абзацом 2 частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу (абзац 2 частини 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху відповідно до положень статті 174 Господарського процесуального кодексу України та надання позивачу строку для усунення вище перелічених недоліків.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 162, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Спілка будівельників Львівщини» залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк у 10 календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення зазначених в ній недоліків.

3. Зобов`язати позивача у випадку виправлення зазначених у цій ухвалі недоліків невідкладно надіслати відповідні документи відповідачу. Докази надіслання надати суду.

У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

У зв`язку з тимчасовою втратою працездатності судді Галамай О.З. з 22.02.2024 по 01.03.2024, ухвала постановлена 04.03.2024.

Суддя Галамай О.З.

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117436863
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 316 960, 61 грн

Судовий реєстр по справі —914/475/24

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О.З.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні