Рішення
від 29.02.2024 по справі 925/110/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 лютого 2024 року м. Черкаси справа № 925/110/24

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників:

позивача Атопкін С.В. - адвокат,

відповідача не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Скай Софт»

до Відділу освіти, молоді та спорту Корсунь-Шевченківської міської ради

про стягнення 443 154, 75 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Скай Софт (вул. Ольги Олійник, 6, м. Сміла, Черкаська область, 20702, код ЄДРПОУ 32654545) звернулося до Господарського суду Черкаської області з позовом до Відділу освіти, молоді та спорту Корсунь-Шевченківської міської ради (вул. Героїв Майдану, 9, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаський район, Черкаська область, 19402, код ЄДРПОУ 44059357) про стягнення заборгованості на суму 443 154,75 грн, яка виникла у зв`язку з несплатою відповідачем за поставлені послуги згідно договору про постачання електричної енергії споживачу № 192 від 28.12.2022 та відшкодування понесених судових витрат.

В обґрунтування позову позивач вказав на неналежне виконання відповідачем грошових зобов`язань за укладеним між сторонами договором про постачання електричної енергії споживачу № 192 від 28.12.2022 щодо оплати використаної відповідачем електричної енергії у листопаді та грудні 2023 року.

Ухвалою від 30 січня 2023 року Господарський суд Черкаської області прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі; справу вирішив розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін; сторонам надана можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки; розгляд справи по суті призначив у судовому засіданні на 29 лютого 2024 року.

Ухвала про відкриття провадження у справі була надіслана на адреси сторін рекомендованим листом, про що в матеріалах справи містяться поштові повідомлення з відміткою про вручення адресатам ухвали суду.

Відповідач не скористався наданими йому процесуальними правами, відзив на позов або будь-яких інших доказів, що впливають на вирішення спору по суті, не надав.

Відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Враховуючи, що під час воєнного стану суди не припинили свою діяльність та продовжують здійснювати правосуддя, суд, з урахуванням принципу розумності строків розгляду справи, з метою забезпечення права на доступ до правосуддя, передбаченого Конституцією України і гарантованого ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (право на справедливий суд), дійшов висновку оскільки наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення, відповідно до частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними у справі матеріалами.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи по суті.

У судовому засіданні, яке відбулося 29.02.2024 за участю представника позивача, господарський суд розпочав розгляд справи по суті, представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав зазначених у позовній заяві, просив суд позов задовольнити повністю.

Відповідно до ст. 219 Господарського процесуального кодексу України рішення у справі прийнято у нарадчій кімнаті.

У судовому засіданні згідно з ст. 240 Господарського процесуального кодексу України було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення.

Відомості про вказані процесуальні дії занесені до протоколу судового засідання.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, заслухавши представника позивача, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини.

28 грудня 2022 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «СКАЙ СОФТ» (далі по тексту - позивач) та Відділом освіти, молоді та спорту Корсунь-Швеченківської міської ради (далі по тексту відповідач) укладено договір про постачання електричної енергії споживачу № 192 (далі по тексту - Договір).

Пунктом 1.1 визначено, що цей договір встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу.

Згідно з п. 1.2 до умов цього договору застосовуються положення Закону України «Про ринок електричної енергії» та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі ПРРЕЕ), інші чинні нормативно-правові акти, що регулюють постачання електричної енергії.

Відповідно до п. 2.1 за цим договором постачальник продає електричну енергію «код ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» - 09310000-5 - електрична енергія (Електрична енергія)» споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, включно з тарифом на послуги з передачі електричної енергії, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 2.2. - обов`язковою умовою для постачання електричної енергії споживачу є наявність у нього укладеного в установленому порядку з оператором системи розподілу договору про надання послуг з розподілу, на підставі якого споживач набуває право отримувати послугу з розподілу електричної енергії.

Відповідно до п. 3.1 договору постачання електричної енергії споживачу здійснюється у строк з 01.01.2023 до 31.12.2023 включно.

Місце поставки та обсяг постачання електричної енергії споживачу 234700 кВт/год. Україна, 19400, Черкаська область, місто Корсунь-Шевченківський, межа балансової належності електроустановок замовника. (п.3.4 договору).

Відповідно до п. 5.1 договору споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком до цього договору. Загальна вартість цього договору на момент його укладання становить 1093702,00 грн в т ч ПДВ.

Відповідно до п. 5.4. договору розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць.

Відповідно до п. 5.5. договору розрахунки споживача за цим договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання (далі спецрахунок).

Оплата вартості електричної енергії за цим договором здійснюється споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок постачальника та у безготівковому порядку.

Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього договору. Спецрахунок постачальника зазначається у платіжних документах постачальника, у тому числі у разі його зміни.

Відповідно до 5.6 договору оплата рахунка постачальника за договором має бути здійснена споживачем у строк не більше ніж 10 робочих днів з моменту отримання рахунку та акта приймання-передачі електричної енергії споживачем, що надсилаються споживачу після завершення розрахункового періоду.

Згідно з п. 6.1 Договору споживач має право, у тому числі, отримувати електричну енергію на умовах, зазначених у цьому Договорі; вільно обирати іншого електропостачальника та розірвати цей Договір у встановленому цим Договором та чинним законодавством порядку.

Відповідно до п. 6.2 Договору споживач зобов`язується, у тому числі, забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами цього Договору; протягом 5 робочих днів до початку постачання електричної енергії новим електропостачальником, але не пізніше дати, визначеної цим Договором, розрахуватися з Постачальником за спожиту електричну енергію.

Згідно з п. 7.2 Договору постачальник зобов`язується, у тому числі, нараховувати і виставляти рахунки споживачу за поставлену електричну енергію відповідно до вимог та у порядку, передбачених ПРРЕЕ та цим Договором; надавати споживачу інформацію про його права та обов`язки, ціни на електричну енергію; публікувати на офіційному веб-сайті детальну інформацію про зміну ціни електричної енергії.

Відповідно до п. 10.1 договору зміна постачальника електричної енергії здійснюється згідно з порядком, встановленим ПРРЕЕ.

Договір набирає чинності з дати його підписання і діє в частині постачання електричної енергії з дати, вказаної у цьому договорі, та в цілому до « 31» грудня 2023 року, а в частині взятих на себе зобов`язань сторонами до їх повного виконання.

Додатком 1 до Договору є комерційна пропозиція про постачання електричної енергії споживачу, (далі - Комерційна пропозиція)

У Комерційній пропозиції сторони визначили:

- Ціна (тариф) електричної енергії: Ціна та умови постачання електричної енергії для підприємств та установ, які фінансуються з державного чи місцевого бюджету, визначається за результатами проведення процедури закупівлі.

1. Тариф електричної енергії з врахуванням вартості тарифу на передачу та ПДВ 4,66 грн./кВт*год, на загальну суму: 1 093 702,00 грн. з ПДВ.

2. Обсяг електричної енергії 234 700 кВт;

- Спосіб оплати за електричну енергію та звіряння фактичних обсягів спожитої електроенергії: Для підприємств, які фінансуються з державного чи місцевого бюджету: Оплата за спожиту електричну енергію у розрахунковому періоді здійснюється за ціною (тарифом) визначеною договором за результатами публічної закупівлі за 1 кВт/год (1МВт/год). Розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника.

Споживач протягом трьох днів з дати одержання примірників акту приймання-передачі електричної енергії, зобов`язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу акту приймання-передачі електричної енергії, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання. При відсутності письмової відмови та факту надсилання підписаного примірника акту приймання-передачі Постачальнику, акт приймання-передачі вважається затвердженим Споживачем. Вмотивованою відмовою від підписання Сторони визнають:

- фактичні обсяги споживання надані Постачальником не відповідають даним комерційного обліку;

- ціна за одиницю товару не відповідає умовам договору;

- Термін (строк) виставлення рахунку та термін його оплати: Оплата рахунка Постачальника за Договором має бути здійснена Споживачем протягом не більше ніж 5 робочих днів з моменту отримання рахунку та акту приймання-передачі електричної енергії Споживачем, що надсилаються Споживачу після завершення розрахункового періоду.

Всі платіжні документи, що виставляються Постачальником Споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені Сторонами цього Договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів, офіційних веб-сайтів для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

25.01.2023 сторонами укладено додаткову угоду № 1 до договору відповідно до якої сторони, у зв`язку зі зміною тарифів на послуги з передачі електричної енергії, внесли зміни до п. 1.1. Комерційної пропозиції та встановили, що тариф з передачі електричної енергії становить 4,70 грн за 1 кВт електричної енергії з ПДВ.

25.01.2023 сторонами укладено додаткову угоду № 2 відповідно до якої сторони вирішили змінити ціну електричної енергії без збільшення загальної суми Договору погодивши зміну тарифу на послуги з передачі електричної енергії до 4,96862 грн за 1 кВт електричної енергії.

31.01.2023 сторонами укладено додаткову угоду № 3 відповідно до якої сторони внесли зміни до додаткових угод № 1 та № 2 зазначивши, що в тексті додаткових угод помилково зазначено номер договору 816 від 28.12.2022.

10.02.2023 сторонами укладено додаткову угоду № 4 згідно якої сторонами внесено зміни до додатку № 3 Договору в частині обсягів очікуваного споживання електричної енергії на 2023 рік зменшивши обсяг очікуваного споживання в 2023 році до 220 121,885 кВт/год з 234 700 кВт/год.

03.03.2023 сторонами укладено додаткову угоду № 5 відповідно до якої сторонами внесено зміни до вступної частини договору замінивши прізвище підписанта споживача з начальника відділу Сірош Т.М. на т.в.о. Мазур В.В., решту договору сторони вирішили залишити без змін.

17.04.2023 сторонами укладено додаткову угоду № 6 відповідно до якої сторони вирішили внести зміни до розділу 1 Комерційної пропозиції зазначивши, що тариф електричної енергії з врахуванням вартості тарифу на передачу та ПДВ становить 5,02858 грн за 1 кВт*год. електричної енергії. Пунктом 2 додаткової угоди сторони зменшили очікуваний обсяг споживання електричної енергії до 217 497,186 кВт/год.

17.07.2023 сторонами укладено додаткову угоду № 7 відповідно до якої сторони вирішили внести зміни до розділу 1 Комерційної пропозиції та встановити, що тариф електричної енергії з врахуванням вартості тарифу на передачі та ПДВ з 01.07.2023 становить 5,09439 грн/кВт*год. електричної енергії. При цьому, відповідно до п. 2 Додаткової угоди встановлено, що очікуваний обсяг споживання електричної енергії становитиме 214 687,529 кВт/год.

02.08.2023 сторонами внесено зміни до Договору та укладено додаткову угоду № 8 відповідно до якої сторони внесли зміни до розділу 1 Комерційної пропозиції та зазначили, що тариф електричної енергії з врахуванням вартості тарифу на передачу та ПДВ з 20.07.2023 становить 5,29112 грн/кВт*год. Пунктом 2 Додаткової угоди сторони встановили що обсяг електричної енергії становитиме 211 714,347 кВт/год.

21.08.2023 сторони вирішили внести зміни до договору уклавши додаткову угоду № 9 та внесли зміни до розділу 1 Комерційної пропозиції зазначивши, що тариф електричної енергії з врахуванням вартості тарифу на передачу та ПДВ з 10.08.2023 становить 5,84349 грн/кВт*год. Відповідно до п. 2 Додаткової угоди сторонами вирішено внести зміни до обсягу постачання електричної енергії зменшивши їх до 200 615,756 кВт/год.

13.09.2023 сторонами вирішено внести зміни до розділу 1 Комерційної пропозиції шляхом укладення додаткової угоди № 10 та встановили, що тариф електричної енергії з врахуванням вартості тарифу на передачу та ПДВ з 01.09.2023 становить 6,16812 грн/кВт*год. Відповідно до п. 2 Додаткової угоди сторони вирішили зменшити обсяг споживання електричної енергії до 195241,90 кВт/год

06.11.2023 сторонами внесено зміни до п. 5.1. Договору шляхом укладення додаткової угоди № 11, відповідно до якої сторони зменшили суму договору на 170 000,00 грн встановили при цьому загальну суму договору в розмірі 923 702,00 грн з ПДВ. Крім того, вирішено зменшити очікуваний обсяг спожитої електричної енергії до 171 480072 кВт/год.

Відповідно до акту приймання-передачі електричної енергії № 2171 та рахунку на оплату № 2179, позивач поставив відповідачу електричну енергію у листопаді 2023 року в загальній кількості 29368 кВт/год. на загальну суму 181 145,35 грн.

Відповідно до акту приймання-передачі електричної енергії № 2419 та рахунку на оплату № 2428, позивач поставив відповідачу електричну енергію у листопаді 2023 року в загальній кількості 42478 кВт/год. на загальну суму 262 009,40 грн.

Акти приймання-передачі наданих послуг підписано з боку відповідача, що є фактом підтвердження відсутності претензій щодо наданих послуг з боку позивача.

Сторонами проведено взаємні розрахунки по Договору № 192 від 28.12.2022 за період листопад - грудень 2023 року та підписано акт звірки, де зазначено, що заборгованість станом на 31.12.2023 відповідача перед позивачем складає 443 154 грн 75 коп.

В позовній заяві позивач зазначив, що повністю виконав взяті на себе зобов`язання за Договором, у листопаді - грудні 2023 року він поставив електричну енергію відповідачу в повному обсязі, однак, відповідачем допущено неналежне виконання взятих на себе зобов`язань, зокрема, відповідач не виконує взяті на себе зобов`язання по оплаті за надані послуги в наслідок чого утворилась заборгованість за надані послуги в сумі 443 154 грн 75 коп., що стало підставою для звернення позивача до суду для захисту порушеного права та примусового стягнення заборгованості з боржника.

Отже, позивач просить стягнути з відповідача борг за спожиту електричну енергію в листопаді - грудні 2023 року в сумі 443 154 грн 75 коп.

Відповідно до статті 174 Господарського кодексу України договір є підставою для виникнення господарських зобов`язань.

Частиною 1 ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 275 Господарського кодексу України (далі - ГК України), за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Відповідно до ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві ціну проданого товару.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частинами 1, 2 ст. 633 Цивільного кодексу України визначено, що публічним є договір, в якому одна сторона підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Відповідно до ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

Закон України «Про ринок електричної енергії» визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 56 Закону України «Про ринок електричної енергії» постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Пункт 3 частини 1 статті 57 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначає, що електропостачальник має право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів.

Пунктом 1 частини 3 статті 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено, що споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Постачання електричної енергії електропостачальниками здійснюється з дотриманням правил роздрібного ринку.

Згідно з п. 1.2.15 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 за № 312 (далі - ПРРЕЕ), укладення, внесення змін, продовження строку дії чи розірвання будь-якого із договорів, передбаченого цими Правилами, здійснюється відповідно до вимог законодавства та цих Правил.

Відповідно до пункту 3.1.1 Правил роздрібного ринку електричної енергії постачання (продаж) електричної енергії споживачу здійснюється за договором про постачання електричної енергії споживачу обраним споживачем електропостачальником. який отримав відповідну ліцензію, за вільними цінами, крім постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги або постачальником «останньої надії».

Договір про постачання електричної енергії споживачу є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору, та вважається укладеним з дати відкриття особового рахунка за об`єктом споживача або внесення змін до такого особового рахунка, про що споживач інформується в передбаченому договором порядку (п. 3.2.13. Правил).

З матеріалів справи судом встановлено, що між позивачем та відповідачем укладено Договір № 192 про постачання електричної енергії споживачу, яким узгодили предмет договору, умови постачання, якість постачання електричної енергії, ціну та порядок розрахунків, порядок обліку та оплати електричної енергії, права та обов`язки споживача та постачальника, відповідальність сторін, порядок зміни електропостачальника. порядок розв`язання спорів та форс-мажорні обставини, строк дії договору тощо.

Відповідно до акту приймання-передачі електричної енергії № 2171 та рахунку на оплату № 2179, позивач поставив відповідачу електричну енергію у листопаді 2023 року в загальній кількості 29368 кВт/год. на загальну суму 181 145,35 грн.

Відповідно до акту приймання-передачі електричної енергії № 2419 та рахунку на оплату № 2428, позивач поставив відповідачу електричну енергію у листопаді 2023 року в загальній кількості 42478 кВт/год. на загальну суму 262 009,40 грн.

Акти приймання-передачі електричної енергії підписано з боку відповідача, що є фактом підтвердження відсутності претензій щодо наданих послуг з боку позивача.

Також з матеріалів справи судом встановлено, що сторонами проведено взаємні розрахунки по Договору № 192 від 28.12.2022 за період листопад - грудень 2023 року та підписано акт звірки, де зазначено, що заборгованість станом на 31.12.2023 відповідача перед позивачем складає 443 754 грн 75 коп. (а.с. 69).

Таким чином, матеріалами справи підтверджено, що позивач постачальник за договором, постачав електричну енергію відповідачу в листопаді 2023 року в загальній кількості 29368 кВт/год на суму 181 145,35 грн., в грудні 2023 року в загальній кількості 42478 кВт/год на суму 262 009,40 грн.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, керуючись своїм внутрішнім переконанням, з огляду на викладене, господарський суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог про стягнення заборгованості за поставлену електроенергію на загальну суму 443 154, 75 грн та наявність підстав для їх задоволення в повному обсязі.

Крім того, відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 238 ГПК України у резолютивній частині рішення зазначаються відомості про розподіл судових витрат.

Відповідно до ст. 129 ГПК України позивачу підлягає відшкодуванню сплачена ним за подання позову сума судового збору за рахунок відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Черкаської області

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Відділу освіти, молоді та спорту Корсунь-Шевченківської міської ради (вул. Героїв Майдану, 9, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаський район, Черкаська область, 19402, код ЄДРПОУ 44059357) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Скай Софт» (вул. Ольги Олійник, 6, м. Сміла, Черкаська область, 20702, код ЄДРПОУ 32654545) - 443 154, 75 грн заборгованості та 6647, 32 грн витрат на сплату судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складання повного тексту рішення.

Повне рішення складене та підписане 04 березня 2024 року.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117437914
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/110/24

Судовий наказ від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Рішення від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні