Ухвала
від 05.03.2024 по справі 737/10/24
КУЛИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 737/10/24

Провадження № 2/737/76/24

У Х В А Л А

05 березня 2024 року с-ще Куликівка

Куликівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Коренькова А.А.,

секретаря судового засідання Чередниченка С.О.

за участі представника відповідача адвоката Бабинця С.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника відповідача адвоката Бабинця С.П. про призначення в цивільній справі за позовом ПрАТ «СК «УНІКА» до ОСОБА_1 про відшкодування в порядку суброгації шкоди завданої дорожньо-транспортною пригодою, судової автотоварознавчої експертизи

в с т а н о в и в :

Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «УНІКА» звернулась до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 в якій просить стягнути з відповідача матеріальну шкоду в порядку суброгації у розмірі 346913,83 грн. та судові витрати.

Ухвалою Куликівського районного суду Чернігівської області від 05.01.2024 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін, призначений судовий розгляд справи.

До початку розгляду справи, від представника відповідача адвоката Бабинця С.П. надійшло клопотання про призначення у справі автотоварознавчої експертизи, оскільки відповідач не погоджується з сумою заподіяних збитків, заявлених позивачем.

Клопотання обґрунтоване тим, що акт технічного огляду пошкодженого автомобіля, висновок про вартість ремонтних робіт, ремонтна калькуляція були виготовлені представником позивача, що викликає сумніви в їх достовірності. Перелік виконаних ремонтних робіт та вказана кількість придбаних запасних частин не відповідає фактичним пошкодженням, вказаних в акті огляду транспортного засобу. Також, в матеріалах справи відсутні відомості, хто саме та на підставі яких відомостей складав калькуляцію № 00505794 від 22.04.2022, відсутні будь-які документи про здійснений ремонт автомобіля та фактично сплачені кошти на ремонт та придбання запасних частин.

Представник відповідача в судовому засіданні клопотання підтримав, зауважив , що огляд пошкодженого автомобіля та оцінка вартості проводились без відома відповідача, у нього є обґрунтовані підстави вважати, що визначена позивачем майнова шкода не відповідає дійсній вартості ремонту автомобіля. Водночас для визначення такої шкоди потрібні спеціальні знання, а позивачем не надані з цього приводу висновки експертів.

В судове засідання представник позивача не з`явився, заперечення на клопотання про призначення експертизи від позивача не надходили.

Перевіривши матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність призначити по справі автотоварознавчу експертизу, оскільки вбачає, що для повного, об`єктивного з`ясування обставин справи, що мають істотне значення по справі, необхідні спеціальні знання.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з ст. 80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Таким чином, для встановлення розміру матеріального збитку відповідно до положень ст.ст. 103 107 ЦПК України, з метою надання доказів, суд вважає доцільним клоптання предстаника відповідача задовольнити та призначити у справі автотоварознавчу експертизу.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 103, 104, п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

1.Клопотання представника позивача адвоката Бабинця С.П. про призначення експертизи задовольнити.

2.Призначити по справі № 737/10/24 за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «УНІКА» до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди завданої в результаті дорожньо-транспортної пригоди в порядку суброгації, судову автотоварознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- Яка дійсна вартість матеріального збитку станом на 27 березня 2022 року була заподіяна автомобілю «CITROEN BERLINGO» д.н.з НОМЕР_1 від час дорожньо-транспортної події, яка мала місце 27.03.2022 року?

-Чи підтверджується вартість матеріальних збитків заподіяних автомобілю «CITROEN BERLINGO» д.н.з НОМЕР_1 під час дорожньо-транспортної пригоди яка мала місце 27.03.2022 року, визначеним у звіті про оцінку вартості матеріального збитку № 17815 складеного 22.04.2022 ТОВ «СЗУ Україна» наявними у справі документами?

3.Проведення експертизи доручити Чернігівському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (ЄДРПОУ 25955674, 14017, м. Чернігів, вул. Старобілоуська, 25А).

4.Витрати, пов`язані з проведенням судової експертизи, покласти на відповідача ОСОБА_1 .

5.Попередити експерта про відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку або за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

6.В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи №737/10/24, провадження № 2/737/76/24.

7.Роз`яснити учасникам справи наслідки ухилення від участі в експертизі відповідно до ст. 109 ЦПКУкраїни: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

8.Копію ували направити установі, якій доручено проведення експертизи та учасникам справи.

9Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

10.Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів після її проголошення.

Суддя А.А. Кореньков

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117438611
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —737/10/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Кореньков А. А.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Кореньков А. А.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Кореньков А. А.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Кореньков А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні