Ухвала
від 05.03.2024 по справі 286/295/24
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/295/24

У Х В А Л А

05.03.2024 м. Овруч

Суддя Овруцького районного суду Житомирської області Вачко В.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит-Капітал»</a>, треті особи: 1.Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, 2.Державний виконавець Овруцького районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Лосенко Ніна Вікторівна, про визнання виконавчого напису нотаріуса №1356 від 08.01.2021 року таким, що не підлягає виконанню, -

ВСТАНОВИВ:

23 січня 2024 року позивач ОСОБА_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , звернулася в суд з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит-Капітал»</a>, що знаходиться за адресою: м.Львів, вул.Смаль-Стоцького, буд. 1, корп.28, в якому просить визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис № 1356 від 08.01.2021 року, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит-Капітал»</a>, код ЄДРПОУ 35234236, місцезнаходження м.Львів, вул.Смаль-Стоцького, 1, корп.28 Стягувач, заборгованості за Кредитним договором на загальну суму 14555,00 грн.; судові витрати стягнути з відповідача.

Статті 175, 177 ЦПК України містять вимоги до позовної заяви.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

У відповідності до п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Згідно ч.1 ст.177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Статтею 95 ЦПК України передбачено, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Перевіряючи позовну заяву на дотримання норм ЦПК України, судом встановлено, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України, що перешкоджає відкриттю провадження за такою заявою.

В порушення п.2 ст.175 ЦПК України позивачем в позовній заяві не зазначено прізвище, ім`я та по батькові, його місцезнаходження, поштовий індекс, відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти, третьої особи 1.Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу.

В порушення ч.4 ст.177 ЦПК України позивачем не додано до позовної заяви документу, що підтверджує сплату судового збору в розмірі 1211,20 грн.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено розміри ставок судового збору. Зокрема згідно з ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. У відповідності до пп.1 п.1 ч.2 ст.4 вказаного Закону за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» визначено, що у 2024 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року становить 3028 гривні. Однак позивачем подано документ, що підтверджує сплату судового збору лише в сумі 1073,60 грн., отже позивачем недоплачено судовий збір в сумі 137,60 грн.

В порушення п.5 ч.3 ст.175, ч.5 ст.177 ЦПК України позивач в позовній заяві просить визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис № 1356 від 08.01.2021 року, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит-Капітал»</a> заборгованості за Кредитним договором на загальну суму 14555,00 грн., однак не додає до позовної заяви його копії. Натомість просить витребувати у Державного виконавця Овруцького районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Лосенко Ніни Вікторівни копію виконавчого напису приватного нотаріусу Київського міського нотаріального округу № 1356 від 08.01.2021 року у зв`язку з тим, що у позивача є труднощі щодо його отримання та подання до суду як доказу, без надання суду доказів в підтвердження, що позивач здійснив всі залежні від нього дії, спрямовані на отримання копії вказаного виконавчого напису.

Суд роз`яснює позивачу, що статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків встановлених законом. Згідно з ч.2 ст.83 ЦПК позивач, особи, яким законом надано право звертатись до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідно до ч.4 ст.83 ЦПК України якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. У відповідності до ч.5 ст.83 ЦПК України у випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Статтею 84 ЦПК України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 ЦПК України. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. Вимоги до клопотання встановлені ч.2 ст.84 ЦПК України, серед них і зазначення про вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, та надання доказів вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

За вказаних обставин, у відповідності до ч.1 ст.185 ЦПК України позовну заяву слід залишити без руху для усунення вказаних недоліків.

Тому керуючись ст.ст.175, 177, 185, п.3 розділу ХІІ Прикінцевих положень Цивільного процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит-Капітал»</a>, треті особи: 1.Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, 2. Державний виконавець Овруцького районного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький) Лосенко Ніна Вікторівна, про визнання виконавчого напису нотаріуса №1356 від 08.01.2021 року таким, що не підлягає виконанню, залишити без руху і надати позивачу строк для усунення недоліків, протягом десяти днів з дня отримання ним ухвали.

Позивачу подати суду уточнену позовну заяву у відповідності до вимог ст.175 ЦПК України, а також її копії для відповідача та третіх осіб.

Позивачу подати суду документ про сплату судового збору в сумі 137,60 грн.

Позивачу подати належним чином засвідчену копію оскаржуваного виконавчого напису для суду, відповідача та третіх осіб. В разі якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, письмово повідомити суд та зазначити причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк та подати докази, які підтверджують, що позивач здійснив всі залежні від нього дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. В разі необхідності позивачу подати клопотання про витребування доказів судом із зазначенням вжитих заходів для отримання цього доказу самостійно, та наданням доказів вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Роз`яснити позивачу, що в разі неусунення недоліків позовної заяви вона буде вважатися неподаною і буде повернута без розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В. І. Вачко

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117439704
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса №1356 від 08.01.2021 року таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —286/295/24

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Вачко В. І.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Вачко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні