Ухвала
від 22.01.2024 по справі 376/81/24
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/81/24

Провадження № 2-о/376/36/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" січня 2024 р.

Сквирський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Віговського С.І.,

при секретарі - Кропивлянській С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сквира в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Фастівської міської ради Київської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Сквирського районного суду Київської області із заявою, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Крім того, в прохальній частині заяви ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням, у якому просить призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Фастів, Київської області на вирішення якої поставити питання: чи страждає останній на хронічний, стійкий психічний розлад, чи здатний усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними та чи потребує встановлення над ним опіки.

Заявник та представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явилися. Заявник подав письмову заяву про розгляд справи за своєї відсутності, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечував.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, судове засідання проводиться без фіксування за допомогою звукозаписувальних технічних засобів.

Згідно положень ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Статтею 7 Закону України «Про судову експертизу» визначено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п. 4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 р. № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно з п. 9 ч. 1ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 5 ч. 1 ст. 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Враховуючи наявність достатніх даних про психічний стан ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для вирішення питання про те, чи страждає останній на хронічний, стійкий психічний розлад, чи може усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними, та чи потребує встановлення над ним опіки, потрібні спеціальні знання в області психіатрії, якими суд не володіє.

Таким чином, суд вважає за доцільне призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Київської обласної ради "Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання".

Також враховуючи те, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи, суд вважає, провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 103, 104, 252, 253, 298, 353, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ; фактична адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 ), заінтересована особа: Орган опіки і піклування Фастівської міської ради Київської області (адреса: пл. Соборна, 1, м. Фастів, Київська область, 08500, код ЄДПРОУ: 34446857), про визнання особи недієздатною та встановлення опіки судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на хронічний, стійкий психічний розлад?

2. чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3. чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки?

Проведення експертизи доручити експертам Комунального некомерційногопідприємства Київськоїобласної ради"Обласнепсихіатрично-наркологічнемедичне об`єднання" (адреса: 08631, Київська область, Фастівський район, смт. Глеваха, вул. Вокзальна, 8, ЄДПРОУ 01994793).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 376/81/24; провадження № 2-о/376/36/2024.

Оплату вартості проведення експертизи покласти на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня проголошення ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя С. І. Віговський

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117440308
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —376/81/24

Рішення від 05.02.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні