Ухвала
від 04.03.2024 по справі 420/21/24
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/21/24

УХВАЛА

04 березня 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді ТанцюриК.О., розглянувши у порядку письмового провадження справу за позовом заступника керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси в інтересах держави в особі Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області, Одеської обласної військової адміністрації до Комунального підприємства Житлово-комунальний сервіс Черьомушки, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійний вимог на предмет спору Одеська міська рада про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов заступника керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси в інтересах держави в особі Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області, Одеської обласної військової адміністрації до Комунального підприємства Житлово-комунальний сервіс Черьомушки, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійний вимог на предмет спору Одеська міська рада про визнання протиправною бездіяльність Комунального підприємства Житлово-комунальний сервіс Черьомушки у вигляді незабезпечення готовності захисної споруди цивільного захисту № 56501, яка знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Лип Івана та Юрія, 1 до використання за призначенням; зобов`язання Комунальне підприємство Житлово-комунальний сервіс Черьомушки вчинити дії, спрямовані на приведення у стан готовності захисної споруди цивільного захисту № 56501, яка знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Лип Івана та Юрія, 1, з метою використання її за призначенням у відповідність до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 579 від 09.07.2018.

Ухвалою від 08.01.2024 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

21.02.2024 до суду від представника Одеської міської ради надійшло клопотання про зупинення провадження у справі до набрання законної сили судового рішення у справі №260/4199/22, обґрунтувавши його тим, що ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 16.11.2022 року, залишеною без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 08.03.2023 року, позов керівника Хустської окружної прокуратури Закарпатської області в інтересах держави в особі ГУ ДСНС у Закарпатській області повернуто позивачеві на підставі п. 7 ч. 4 ст. 169 КАС України у зв`язку з відсутністю підстав для звернення прокурора до суду в інтересах держави або для звернення до суду особи, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи. Так, як вказав представник 3-ї особи, з наведеного вбачається, що предмет, учасники, нормативно-правове обґрунтування підстав позову та правовідносини справи, переданої на розгляд об`єднаної палати Верховного Суду є аналогічними до даної справи №420/21/24, яка розглядається Одеським окружним адміністративним судом.

Судом встановлено, що ухвалою Верховного Суду у складі Касаційного адміністративного суду від 25.01.2024 справа №260/4199/22 за позовом керівника Хустської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області до Комунального некомерційне підприємство «Лікувально-профілактична установа Міжгірська районна лікарня» Міжгірської селищної ради Закарпатської області, (третя особа Міжгірська селищна рада), про зобов`язання приведення у стан готовності захисної споруди передана на розгляд об`єднаної палати Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Підставою для передачі справи № 260/4199/22 на розгляд об`єднаної палати Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду є саме питання відсутності єдиного підходу до застосування частини третьої статті 23 Закону №1697-VІІ та частин четвертої та п`ятої статті 53 КАС України у контексті наявності повноважень у прокурора щодо захисту інтересів держави шляхом реалізації права на звернення до суду із позовами в особі суб`єктів владних повноважень, зокрема, в інтересах органів державної служби України з надзвичайних ситуацій з вищезазначеними позовними вимогами.

Також, ухвалою Верховного Суду від 07.02.2024 по справі № 260/4199/22 призначено справу до розгляду об`єднаною палатою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

Згідно із змістом пункту 5 частини 2 статті 236 КАС України, суд має право зупинити провадження у справі в разі перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду - до набрання законної сили судовим рішенням касаційної інстанції.

Так, предметом спору у вказаній справі є правовідносини, подібні із правовідносинами, які є предметом спору у справі № 420/21/24.

З урахуванням наведеного, а також, приймаючи до уваги те, що на розгляд об`єднаної палати Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду передано для розгляду справу № 260/4199/22 (у подібних правовідносинах), в якій суд касаційної інстанції має розглянути та сформувати правову позицію щодо наявності визначених законодавством повноважень та права у прокуратури на звернення до суду в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій з позовом про зобов`язання вжити заходів щодо приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення захисних споруд, суд вважає, що наявні підстави для задоволення клопотання представника Одеської міської ради про зупинення провадження по справі та зупинення провадження у справі №420/21/24 до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 260/4199/22.

Керуючись ст.ст. 236, 243, 248, 291 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Одеської міської ради про зупинення провадження по справі задовольнити.

Зупинити провадження у справі до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 260/4199/22.

Ухвала суду набирає законної сили у строк та порядок визначений ст. 256 КАС України та оскаржується у строк та порядок встановлений ст.ст.294- 296 КАС України.

Суддя К.О. Танцюра

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117446628
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —420/21/24

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 08.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні