Ухвала
від 15.02.2024 по справі 522/5989/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/5989/23

Провадження № 2/522/2352/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2024 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Федчишеної Т. Ю.,

за участі секретаря судового засідання Глущенко Т. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом Обслуговуючого кооперативу «Асташкіна» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги, інфляційних втрат та 3% річних, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Приморського районного суду м. Одеси перебуває цивільна справа за позовом Обслуговуючого кооперативу «Асташкіна» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги, інфляційних втрат та 3% річних.

02 лютого 2024 року представником позивача адвокатом Муравенко К. В. до суду подано заяву про закриття провадження у справі з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, оскільки заборгованість відповідачем сплачена та предмет спору відсутній. Також позивач просить вирішити питання про повернення судового збору.

Сторони у судове засідання не з`явилися.

Представник позивача адвокат Муравенко К. В. у поданій заяві просила розглянути заяву про закриття провадження у справі за відсутності представника позивача.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду цивільної справи без винесення судового рішення у зв`язку із виявленням після відкриття провадження обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Під предметом спору розуміється об`єкт спірних правовідносин, тобто благо, щодо якого виникає спір між позивачем та відповідачем.

Об`єктом цивільних правовідносин є матеріальні і нематеріальні блага, з приводу яких виникають цивільні правовідносини.

Предмет спору не є тотожним предмету позову, яким є частина позову, яка містить безпосередню матеріально-правову вимогу позивача до відповідача, щодо якої суд ухвалює рішення по суті. Предметом позову є позовні вимоги.

Правове значення категорії предмет спору і пов`язані із цим правові наслідки на час розгляду справи чітко визначені ЦПК України, саме із нею процесуальний закон пов`язує закриття провадження у справі в порядку пункту 2 частини 1 ст. 255 ЦПК України.

Як слідує із заяви, спірні відносини між сторонами врегульовано, а відтак заяву позивача про закриття провадження у справі слід задовольнити та провадження у справі закрити.

Частиною 2 ст. 255 ЦПК України передбачено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.7Закону України«Про судовийзбір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

При зверненні до суду Обслуговуючим кооперативом «Асташкіна» сплачено судовий збір у розмірі 2 684,00 грн, що підтверджується платіжною інструкцією № 1918 від 15 березня 2023 року.

Враховуючи викладене, сума сплаченого позивачем судового збору підлягає поверненню позивачу.

Керуючись ст. ст. 255, 353-354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Провадження у справі за позовом Обслуговуючого кооперативу «Асташкіна» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги, інфляційних втрат та 3% річних - закрити.

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України в Одеській області повернути Обслуговуючому кооперативу «Асташкіна» (код ЄДРПОУ: 41424989, м. Одеса, вул. Асташкіна, 29, корп. 1, н/п 27А) сплачений судовий збір відповідно до платіжної інструкції № 1918 від 15 березня 2023 року на суму 2684,00 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвалу може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя Тетяна ФЕДЧИШЕНА

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117456898
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —522/5989/23

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні