Ухвала
від 06.03.2024 по справі 176/471/24
ЖОВТОВОДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №176/471/24

провадження №2/176/514/24

у х в а л а

06 березня 2024 р. Суддя Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області Крамар О.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства,

В С Т А Н О В И В:

На адресу Ж овтоводського міського суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства.

Як слідує з позовної заяви, зі слів ОСОБА_1 , відповідач ОСОБА_2 , який є ймовірним батьком дитини ОСОБА_3 , безвісті зник під час виконання бойового завдання. Таким чином, відповідач з об`єктивних причин відсутній.

В позовній заяві позивач зазначає, що з 2010 року вони з відповідачем почали стосунки та проживали разом однією сім`єю та вели спільний побут, чоловік утримував їх сім`ю.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Ознайомившись зі змістом заявлених позовних вимог, суд звертає увагу позивача на наступне.

Пунктом 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» визначено, що справи про визнання батьківства суд розглядає у позовному провадженні, у таких справах позови осіб, зазначених у ч. 3 ст.128 СК приймаються до судового розгляду, якщо, зокрема дитина народжена матір`ю, яка не перебуває у шлюбі, немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення судуі запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень учинено за прізвищем матері, а ім`я та по батькові дитини записано за вказівкою матері(ч. 1ст. 135 СК).

Пунктом 9 вказаної постанови визначено, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них.

У постанові від 16 травня 2018 року у справі №591/6441/14-ц, провадження №61-6030св18 Верховний Суд зазначив, що підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. А доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів.Тобто при вирішенні спору про визнання батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності. Для встановлення батьківства правове значення мають фактичні дані, які підтверджують спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства. Підставою для категоричного висновку для визнання батьківства в судовому порядку може бутивисновок судово-генетичної або судово-імунологічної експертизи.

Разом з цим, наведені вимоги закону позивачем не дотримано в повному обсязі.

Так, позивачем не зазначено якими доказами підтверджується факт проживання її, відповідача та сина разом однією сім`єю, не зазначено, якими доказами підтверджується обставини спільного ведення господарства. Позивачем не подані суду такі докази. Зазначені обставини мають суттєве значення, оскільки відповідач є безвісті зниклою особою, і, як наслідок судовий розгляд буде здійснюватися за його відсутності, чим останній позбавляється права заперечувати проти вимог позивача.

Позивачем не зазначено інформацію про рідних відповідача /анкетні відомості/ з метою можливого призначення судом генетичної експертизи /кровне споріднення осіб надасть можливість встановити батьківство/

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачеві строку для усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 175, 185 ЦПК України, суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства- залишити без руху.

Встановити ОСОБА_1 строк для усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117457841
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —176/471/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Крамар О. М.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Крамар О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні