Рішення
від 04.03.2024 по справі 359/5516/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/359/306/2024

Справа №359/5516/23

РІШЕННЯ

Іменем України

04 березня 2024 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Журавського В.В.

при секретарі Алфімовій І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Сітістейтсервіс» до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливе-ЛУ 14», про стягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг, -

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог.

В червні 2023 року ТОВ «Сітістейтсервіс» звернувся до суду з вказаним позовом, який обґрунтував тим, що 01 вересня 2012 року уклав з ОСОБА_1 договір про надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку та прибудинкової території №КП/14-25. За умовами якого ТОВ «Сітістейтсервіс» зобов`язався надавати комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території у відношенні квартири АДРЕСА_1 , а ОСОБА_1 зобов`язалась оплачувати послуги у строки, встановлені договором. За період з 01 грудня 2020 року по 31 березня 2023 року у ОСОБА_1 виникла заборгованість у загальному розмірі 54600 гривень 60 копійок, що складається з основної заборгованості у розмірі 42537 гривень 74 копійки, інфляційних втрат у розмірі 1387 гривень 49 копійок, трьох відсотків річних у розмірі 1235 гривень 75 копійок, штрафних санкцій відповідно до умов договору у розмірі 6948 гривень 04 копійки та пені у розмірі 2491 гривень 58 копійок. Від добровільного погашення заборгованості ОСОБА_1 ухиляється. Тому ТОВ «Сітістейтсервіс» просить примусово стягнути з неї заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг у загальному розмірі 54600 гривень 60 копійок.

2. Ставлення учасників справи до пред`явленого позову.

Представник позивача ОСОБА_2 направив до суду заяву, кою підтримав пред`явлений позов та просив суд його задовольнити у повному обсязі, а також розглянути цивільну справу за його відсутності.

Представник відповідача ОСОБА_3 заперечував проти пред`явленого позову, в обґрунтування своїх заперечень вказав на те, що на підставі договору від 25 липня 2011 року, укладеного між ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» та ТОВ «Сітістейтсервіс», останній надавав житлово-комунальні послуги. ТОВ «Сітістейтсервіс» відмовився від управління багатоквартирним будинком за адресою: АДРЕСА_2 . Тому дія вказаного договору припинилась в грудні 2019 року. ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» самостійно забезпечує надання житлово-комунальних послуг, а ОСОБА_1 оплачує вартість спожитих послуг. В той час як надані позивачем рахунки з оплати житлово-комунальних послуг складені ТОВ «Щасливе-сервіс», ОСОБА_1 не укладала жодного договору з ТОВ «Щасливе-сервіс», тому вказані рахунки є неналежними доказами. За таких обставин представник відповідача ОСОБА_3 просив відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Представник ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» у судове засідання не з`явився та про своє ставлення до пред`явленого позову не повідомив. Про час та місце розгляду цивільної справи був повідомлений належним чином.

3. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 12 червня 2023 року було відкрито провадження у цивільній справі та призначено розгляд цивільної справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін (а.с.44-45).

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 04 жовтня 2023 року, занесеною до протоколу судового засідання, до участі в розгляді цивільної справи було залучено ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача (а.с.88-89).

4. Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Встановлено, що 01 вересня 2012 року ТОВ «Сітістейтсервіс» та ОСОБА_1 уклали договір про надання комунальних послу та послуг з утримання будинку та прибудинкової території №КП/14-25 (а.с.7-10).

За умовами якого ТОВ «Сітістейтсервіс» зобов`язався забезпечувати якісне та безперебійне надання комунальних та інших послуг, а саме: послуг з утримання будинку та прибудинкової території, холодного та гарячого водопостачання, постачання електричної та теплової енергії, водовідведення, у відношенні квартири АДРЕСА_1 . В свою чергу, ОСОБА_1 зобов`язалась оплачувати послуги в строки, встановлені договором, а також у разі порушення умов договору шляхом прострочення в оплаті сплачувати одноразовий штраф у розмірі 10% суми простроченого платежу, а у разі непогашення простроченого платежу до кінця поточного календарного місяця сплачувати додаткового штраф за ухилення від погашення виниклої заборгованості в оплаті у розмірі 10% від суми простроченого платежу.

Правовідносини, що виникли між сторонами по справі, регулюються гл.48 «Виконання зобов`язання» та гл.51 «Правові наслідки порушення зобов`язання. Відповідальність за порушення зобов`язання» розділу І «Загальні положення про зобов`язання» книги п`ятої «Зобов`язальне право» ЦК України та Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

5. Норми права, якими керується суд при вирішенні спору.

5.1. норми матеріального права.

Згідно з ч.1 ст.5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать: житлові послуги - послуга з управління багатоквартирним будинком, що включає: забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку; а також комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, управління побутовими відходами.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.7, ч.1 ст.9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами. Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Відповідно до положення ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживачі зобов`язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки встановлені договором або законом.

Згідно з ч.1 ст.901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч.2 ст.901 ЦК України положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

У відповідності до ч.1 ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

5.2. норми процесуального права.

За правилами ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1, ч.2 ст.77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.2 ст.89 ЦПК України суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

6. Мотиви, якими керується суд при вирішенні спору.

За змістом правової позиції Верховного Суду, викладеної у постанові від 26 вересня 2018 року у справі №750/12850/16-ц (провадження №61-11107св18) споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Питання щодо фактичного користування житлово-комунальними послугами входить до предмета доказування у справі та має істотне значення для її правильного вирішення.

Встановлено, що рішенням Щасливської сільської ради Бориспільського району №463-11-VII від 06 жовтня 2016 року ТОВ «Сітістейтсервіс» був затверджений тариф на послуги з утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 10,06 гривень за 1 кв.м. загальної площі приміщення для багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 (а.с.116). 03 грудня 2019 року ТОВ «Сітістейтсервіс» та ТОВ «Щасливе» уклали договір оренди обладнання, за яким ТОВ «Щасливе» передало в користування ТОВ «Сітістейтсервіс» майно, згідно специфікації обладнання, яке є додатком №1 до цього договору, необхідне для надання житлово-комунальних послуг за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.130-133). 22 грудня 2021 року ТОВ «Сітістейтсервіс» та ТОВ «Щасливе 22» також уклали договір оренди обладнання, згідно з яким ТОВ «Щасливе 22» передало у користування майно, визначене у специфікації обладнання, яке є додатком №1 до цього договору, та є необхідним для забезпечення надання житлово-комунальних послуг за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.134-137). Згідно довідки №0811 від 08 листопада 2023 року, виданої директором ТОВ «Сітістейтсервіс», вбачається, що в штатному розписі позивача наявна посада слюсара-сантехніка, який забезпечує технічне обслуговування систем холодного та гарячого водопостачання, каналізації, опалення, відключення, ремонт, усунення аварій, налаштування; обслуговування систем поливу дворів, клумб, чистка та заміна обладнання, ремонт; озеленення та благоустрій територій, виготовлення та розміщення спецзнаків; підготовка місць загального користування до зимового періоду; обслуговування зливоприймачів (а.с.138). 11 грудня 2019 року ТОВ «Сітістейтсервіс» та ТОВ «Київська будівельна компанія «Альянс» уклали договір про надання послуг №11/12/19, за умовами якого ТОВ «Київська будівельна компанія «Альянс» взяло на себе зобов`язання по виконанню наступних робіт: прибирання прибудинкової території; поливання дворів, клумб, газонів; поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження; догляд та підтримка озеленення прибудинкової території; догляд та підтримка благоустрою прибудинкової території; поточний ремонт майна на прибудинковій території; щосезонна підготовка місць загального користування та прибудинкової території (а.с.139-141).

Іншим рішенням Щасливської сільської ради Бориспільського району №372-8-VІІ від 14 липня 2016 року ТОВ «Сітістейтсервіс» був затверджений тариф на водопостачання в розмірі 14 гривень за 1 куб.м. для споживачів багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.117). 12 січня 2016 року ТОВ «Сітістейтсервіс» та КП Щасливської сільської ради «Житлово-комунальний комбінат «Щасливський» уклали договір про надання послуг з водовідведення №302, за умовами якого КП Щасливської сільської ради «Житлово-комунальний комбінат «Щасливський» зобов`язався надавати послуги з водопостачання та водовідведення в будинку АДРЕСА_2 (а.с.144-146).

Рішенням виконавчого комітету Пристоличної сільської ради Бориспільського району №443 від 21 грудня 2021 року ТОВ «Сітістейтсервіс» був затверджений тариф на теплову енергію для споживачів будинку АДРЕСА_2 , у розмірі 2068 гривень 39 копійок за Гкал без ПДВ (а.с.118). 30 вересня 2020 року ТОВ «Сітістейтсервіс» та АТ «НАК «Нафтогаз України» уклали договір постачання природного газу №20/21-1252-те-17, який в подальшому кожного року переукладався, згідно з умовами якого АТ «НАК «Нафтогаз України» зобов`язався постачати природний газ (а.с.153-156,157-165,166-172,173-180).

23 червня 2019 року ТОВ «Сітістейтсервіс» та ПАТ «АЕС Київобленерго» уклали договір про постачання електричної енергії №0103, яким ПАТ «АЕС Київобленерго» зобов`язався продавати електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок ТОВ «Сітістейтсервіс» (а.с.147-151).

Вищевказані письмові докази переконливо свідчать про те, що ТОВ «Сітістейтсервіс» надавав ОСОБА_1 житлово-комунальні послуги про що були складені рахунки на сплату за період з грудня 2020 року по лютий 2023 року (а.с.21-34).

Твердження представника відповідача ОСОБА_3 стосовно того, що вказані рахунки на сплату житлово-комунальних послуг є неналежними доказами з огляду на те, що складені ТОВ «Щасливе-сервіс», а не ТОВ «Сітістейтсервіс», судом оцінується критично.

З огляду на те, що між ТОВ «Сітістейтсервіс» та ТОВ «Щасливе-сервіс» був укладений договір доручення, за яким ТОВ «Щасливе-сервіс» зобов`язався від імені та за рахунок ТОВ «Сітістейтсервіс» здійснювати приймання платежів від контрагентів за договорами про надання комунальних послуг, укладеними з ТОВ «Сітістейтсервіс», на власний банківський рахунок та передавати отримані кошти ТОВ «Сітістейтсервіс» (а.с.36).

Листом №181 від 28 жовтня 2019 року (а.с.79) директор ТОВ «Сітістейтсервіс» повідомив, що відмовляється від управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_2 та повідомив ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» про припинення укладеного між ними договору про надання послуг балансоутримання та управління житловим комплексом №80-ССС від 25 липня 2011 року.

Проте, заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг, яка виникла у ОСОБА_1 , виникла на підставі договору про надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку та прибудинкової території №КП/14-25 від 01 вересня 2012 року. З цієї підстави відмова ТОВ «Сітістейтсервіс» від договору про надання послуг балансоутримання та управління житловим комплексом №80-ССС від 25 липня 2011 року, не свідчить про припинення договору про надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку та прибудинкової території №КП/14-25 від 01 вересня 2012 року, укладеного між ТОВ «Сітістейтсервіс» та ОСОБА_1 .

Крім цього, досліджені письмові докази, а саме: договір про надання послуг з вивезення побутових відходів від 01 вересня 2020 року, укладений між КП Щасливської сільської ради «Щасливе-сервіс» та ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» (а.с.193-194), договір з колективним споживачем про надання послуг з централізованого водовідведення №560 від 01 вересня 2020 року, укладений між КП Щасливської сільської ради «Житлово-комунальний комбінат «Щасливський» та ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» (а.с.195-199), заява-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу від 03 листопада 2021 року, укладений між ТОВ «Ю.Комодітіз» та ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» (а.с.200,201-202), акти надання послуг від 02 жовтня 2020 року, від 17 листопада 2020 року, від 12 лютого 2021 року (а.с.203-205), не спростовують факт надання житлово-комунальних послуг ТОВ «Сітістейтсервіс».

В грудні 2021 року ОСББ «Щасливе-ЛУ 14 погоджувало ТОВ «Сітістейтсервіс» тарифи на опалювальний сезон 2021-2022 років, а саме тариф на теплопостачання, на гаряче водопостачання, холодне водопостачання. Вказана обставина підтверджується листом ОСББ «Щасливе-ЛУ 14» №68 від 17 грудня 2021 року (а.с.119).

Вищевказані докази в їх сукупності спростовують твердження представника відповідача ОСОБА_3 стосовно того, що ТОВ «Сітістейтсервіс» не надає та не забезпечує ОСОБА_1 житлово-комунальними послугами з серпня 2020 року.

ОСОБА_1 не виконує покладений на неї обов`язок оплачувати вартість спожитих житлово-комунальних послуг, тому у неї виникла заборгованість розмір якої становить 42537 гривень 74 копійки, що підтверджується письмовим розрахунком від 25 травня 2023 року (а.с.35).

Достовірність вказаного розміру заборгованості в ході розгляду цивільної справи відповідачем не спростовано.

З письмових розрахунків, наданих ТОВ «Сітістейтсервіс», вбачається, що три відсотки річних від простроченої суми за період з 21 січня 2021 року по 09 травня 2023 року становить 1235 гривень 75 копійок. В той же час втрати від інфляції за вказаний період складають 1387 гривень 49 копійок.

Крім цього, ОСОБА_1 також нараховані штрафні санкції у розмірі 6948 гривень 04 копійки, згідно п.10.1.1., п.10.1.2. та п.10.1.3. договору про надання комунальних послуг та послуг з утримання будинку та прибудинкової території, за прострочення платежів у розмірі 2316 гривень 01 копійки, за непогашення простроченого платежу до кінця поточного календарного місяця у розмірі 2316 гривень 01 копійки, а також за непогашення простроченого платежу до кінця календарного місяця, наступного за місяцем виникнення прострочення в оплаті у розмірі 2316 гривень 01 копійки, а також пеня у розмірі 2491 гривень 58 копійок.

На підставі постанови Кабінету Міністрів України №211 від 11 березня 2020 року «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» з 12 березня 2020 року на всій території України був запроваджений карантин. Згідно постанови Кабінету Міністрів України №651 від 27 червня 2023 року «Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 року на всій території України відмінено карантин.

В силу, підпункту 4 пункту 3 розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов`язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється: нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги.

Тому ТОВ «Сітістейтсервіс» не мав права нараховувати штрафні санкції у розмірі 6948 гривень 04 копійки та пеню у розмірі 2491 гривень 58 копійок за несвоєчасну сплату боргу за житлово-комунальні послуги за період з січня 2021 року по лютий 2022 року. З цих міркувань в задоволенні вимог ТОВ «Сітістейтсервіс» про стягнення з ОСОБА_1 суми штрафних санкцій у розмірі 6948 гривень 04 копійки та пені у розмірі 2491 гривень 58 копійок слід відмовити.

Зважаючи на те, що ОСОБА_1 ухиляється від добровільного погашення заборгованості. Тому суд вважає, що з неї на користь ТОВ «Сітістейтсервіс» належить стягнути заборгованість зі сплати житлово-комунальних послуг, з урахуванням розміру трьох відсотків річних та втрат від інфляції, у загальному розмірі 45160 гривень 98 копійок (42537,74+1235,75+1387,49).

7. Розподіл судових витрат між сторонами.

Згідно з ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

З квитанції до платіжної інструкції на переказ готівки №ПН221 від 23 травня 2023 року (а.с.5) вбачається, що при пред`явленні позову до суду ТОВ «Сітістейтсервіс» сплатив судовий збір у розмірі 2684 гривень. Пред`явлений позов задоволений частково, а саме 82,71% (45160,98 / 54600,60 ? 100%). З огляду на це, з ОСОБА_1 на користь позивача слід примусово стягнути витрати на оплату судового збору у розмірі 2219 гривень 94 копійки (2684 / 100% ? 82,71%).

На підставі викладеного та керуючись ч.1 ст.526, ч.2 ст.625, ч.1 ст.901, ч.2 ст.901 ЦК України ЦК України, ч.1 ст.5, п.5 ч.2 ст.7, ч.1 ст.9, ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ч.1, ч.2 ст.77, ч.1 ст.81, ч.2 ст.89, ч.1 ст.141, п.2 ч.1 ст.258, ч.1-ч.2 ст.259, ст.263-265, ст.268 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Сітістейтсервіс» заборгованість зі сплати житлово-комунальних послуг у розмірі 42537 гривень 74 копійки, три відсотки річних у розмірі 1235 гривень 75 копійок та інфляційні втрати у розмірі 1387 гривень 49 копійок, а всього у розмірі 42537 гривень 74 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Сітістейтсервіс» витрати на оплату судового збору у розмірі 2219 гривень 94 копійки.

Позивач: товариство з обмеженою відповідальністю «Сітістейтсервіс», місцезнаходження за адресою: Київська область, Бориспільський район, с. Щасливе, вул. Л Українки, 14-Б, ідентифікаційний код 34514979.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного рішення суду - 04 березня 2024 року.

Суддя підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Бориспільського міськрайонного суду В.В. Журавський

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117458576
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —359/5516/23

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні