Ухвала
від 05.03.2024 по справі 397/146/24
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 397/146/24

н/п : 2-о/397/21/24

У Х В А Л А

Про залишення заяви без руху

05.03.2024 сел. Олександрівка

Суддя Олександрівського районного суду Кіровоградської області Максимович І.В., перевіривши матеріали заяви по цивільній справі №397/146/24

Заявник: Біляївський психоневрологічний інтернат (місцезнаходження: 27313, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Біляївка, вул. Лісова, 1, код ЄДРПОУ 13757762)

Представник заявника: Педань Лариса Миколаївна (адреса: 27313, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Біляївка, вул. Лісова, 1, РНОКПП НОМЕР_1 )

Предмет заяви: про визнання фізичної особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В :

Директор Біляївського психоневрологічного інтернату Педань Л.М. через систему «Електронний суд» звернулася до суду з заявою в якій просить визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає за адресою АДРЕСА_1 недієздатною та встановити над нею опіку та піклування в особі керівника закладу Біляївський психоневрологічний інтернат.

Під час вивчення матеріалів заяви судом встановлено їх невідповідність вимогам цивільно-процесуального законодавства України.

Так, згідно ч. 3ст. 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинання містити :зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

Суд звертає увагу на те, що заявник просить встановити опіку та піклування.

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ч.1 ст. 55ЦК України).

Опікавстановлюється надмалолітніми особами(віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування),та фізичними особами,які визнані недієздатними(ч.1 ст. 58 ЦК України).

Піклуваннявстановлюється наднеповнолітніми особами(віком від 14 до 18 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування),та фізичними особами,цивільна дієздатність яких обмежена(ч.1 ст. 59ЦК України).

Виходячи з вищевикладеного, заявнику необхідно уточнити заявні вимоги в частині визначення форми забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів особи, яку заявник просить визнати недієздатною.

Крім того, згідно з ч.3 ст.42 ЦПК України, у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Відповідно до ч.4 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Частиною 1 ст. 299 ЦПК України визначено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно з ч.1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

В порушення зазначених норм ЦПК України, заявником в заяві не визначено заінтересованої особи, в даному випадку якою буде виступати орган опіки та піклування, та за поданням якого буде вирішуватися питання щодо призначення опікуна.

Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий порядок призначення над недієздатними особами опіки, а саме за поданням відповідного органу, а не за заявою фізичної особи.

Отже, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства: захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в цьому конкретному випадку забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Враховуючи викладене, заявнику необхідно усунути недоліки заяви шляхом подання до суду нової редакції заяви, в якій зазначити заінтересовану особу та уточнити заявні вимоги (вказати форму забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів особи згідно норм ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст.42,185,260, 294,299,300 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

Заяву директораБіляївського психоневрологічного інтернатуПедань ЛарисиМиколаївни про визнанняфізичної особинедієздатною залишитибез руху,надавши заявникустрок дляусунення вказанихв ухвалінедоліків протягомп`яти днів з дня вручення копії даної ухвали.

Роз`яснити заявнику, що у разі неусунення недоліків заява вважатиметься не поданою та повертається заявнику.

Копію ухвали направити заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: І.В. Максимович

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117459177
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —397/146/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

МАКСИМОВИЧ І. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

МАКСИМОВИЧ І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні