Рішення
від 05.03.2024 по справі 563/1962/23
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 563/1962/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

( з а о ч н е )

05.03.2024 року

Корецький районний суд Рівненської області

у складі головуючого судді Загородько Н.А.

секретар судового засідання Миколайчук М.О.

за участю:

представника позивача Корнійчук Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Корець цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Корецької міської ради Рівненської області як органу опіки та піклування до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав,-

в с т а н о в и в:

Виконавчий комітет Корецької міської ради Рівненської області, як Орган опіки та піклування звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав відносно їх неповнолітніх дітей.

В обґрунтуванні позовних вимог зазначає, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є батьками неповнолітніх: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . ОСОБА_2 та ОСОБА_3 тривалий період ухиляються від належного виконання своїх батьківських обов`язків, зловживають спиртними напоями і як наслідок зовсім не приділяють увагу ні дітям, ні будинку, в якому живуть. Фахівцями проводився соціальний супровід їх сім`ї, як сім`ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах, однак позитивного результату досягнуто не було. Під час відвідування сім`ї відповідачі часто вели себе агресивно, вживали нецензурну лексику та погрожували. Зазначає, що емоційний стан дітей є нестабільним, присутня неповага до старших людей. Батьки впливу на дітей не мають, авторитетом для дітей не є, часто батьки не знають де їхні діти і чим вони займаються. ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 потребують корекції їх поведінки, так неодноразово надходила інформація про своєння дрібних крадіжок ОСОБА_6 та аморальних дій ОСОБА_4 .

Вказані обставини підтверджують факт самоусунення відповідачів від виконання батьківських обов`язків, а тому позивач вимушений звертатися в суд з вказаним позовом про позбавлення відповідачів батьківських прав відносно їх неповнолітніх дітей.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала з підстав наведених у позовній заяві, просила вимоги задоволити в повному обсязі.

Відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, повідомлялися вчасно та належним чином.

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_10 пояснила, що є працівником КЗ "Корецький територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)" Корецької міської ради і сім`я ОСОБА_2 перебувала під соціальним супроводом неодноразово, однак позитивного результату досягнуто не було, у зв`язку з тим, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відмовлялись співпрацювати із КЗ "КТЦСО". На обліку сім`я знаходилась із 2011 року і на даний час зміни у поведінці батьків не спостерігаються. ОСОБА_6 має схильність до вчинення крадіжок, які неодноразово і вчиняв. ОСОБА_4 не відвідувала заняття в школі і на даний час допускає пропуски в Державному професійно-технічному навчальному закладі "Соснівський професійний ліцей", де буває не з`являється понад два тижні. Батьки ведуть асоціальний спосіб життя і часто зловживають спиртними напоями. Крім того, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не є авторитетами для дітей.

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_13 пояснила, що є вказана сім`я перебувала на обліку в ССД, як така, де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зловживають спиртними напоями і негативно характеризуються односельчанами по місцю проживання. Найменший син ОСОБА_6 здійснює дрібні крадіжки, інколи краде їжу. ОСОБА_4 ж виставляє свої оголені фото в соціальних мережах. Діти не мають поваги до батьків і батьки не є для них авторитетами. Будинок, в якому проживає сім`я ОСОБА_2 часто є неприбраним та недостатньо чистим, діти незабезпечені необхідними речами.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності відповідачів і ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Заслухавши представника позивача, свідків, дослідивши подані документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення її по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

Відповідно до свідоцтв про народження батьками: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Наказами №34-о, № 35-о, № 36-о від 27 лютого 2020 року Служби у справах дітей Корецької районної державної адміністрації Рівненської області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 було взято на облік дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, у зв`язку із проживанням дітей в сім`ї, у якій батьки ухиляються від виконання своїх обов`язків з виховання дітей.

Сім`я ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з 2021 року перебуває на обліку як сім`я, яка опинилась в складних життєвих обставинах. Сім`я проживає у власному житловому будинку, ведеться підсобне господарство та обробляється земельна ділянка біля будинку, проте належні умови для проживання, виховання та повноцінного розвитку дітей не створено. З батьками неодноразово проводились профілактичні бесіди щодо створення належних умов проживання та виховання дітей, формування навичок відповідального батьківства та шкідливості вживання алкогольних напоїв, однак зауваження фахівців не виконувались, ігнорувались та залишались поза увагою, що підтверджується повідомленням директора КЗ "Корецький територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг" Корецької міської ради № 177 від 03 листопада 2023 року.

Відповідно до актів обстеження умов проживання сім`ї від 23 лютого 2023 року, від 03 березня 2023 року, від 22 серпня 2023 року, від 03 жовтня 2023 року неодноразово було обстежено умови проживання сім`ї ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які проживають в АДРЕСА_1 . Матеріально-побутові умови є задовільними, проте виявлена низька забезпеченість необхідними речами, в будинку недостатньо чисто. У вказаному будинку не створені умови для проживання та виховання дітей.

Відповідно до характеристики ОСОБА_2 , виданої старостою Даничівського старостинського округу Корецької міської ради Рівненської області №16-01-14/87 від 07 листопада 2023 року ОСОБА_2 , яка проживає в АДРЕСА_1 зарекомендувала себе посередньо, має схильність до зловживання алкоголем. Батьківські обов`язки відносно своїх неповнолітніх дітей не виконує і як наслідок діти недоглянуті, школу відвідують нерегулярно, невиховані та неохайні.

Згідно постанов Корецького районного суду Рівненської області від 27 квітня 2023 року та від 05 січня 2024 року ОСОБА_2 було притягнуто до адміністративної відповідальності за ухилення від передбачених законом обов`язків по вихованню дочки ОСОБА_4 та накладено штрафи.

Відповідно до характеристики ОСОБА_3 виданої старостою Даничівського старостинського округу Корецької міської ради Рівненської області №16-01-14/88 від 07 листопада 2023 року ОСОБА_3 , який проживає в АДРЕСА_1 зарекомендував себе посередньо, має схильність до зловживання алкоголем та часто є агресивним. Батьківські обов`язки відносно своїх неповнолітніх дітей не виконує і як наслідок діти недоглянуті, школу відвідують нерегулярно, невиховані та неохайні.

Згідно постанови Корецького районного суду Рівненської області від 22 вересня 2023 року ОСОБА_3 було притягнуто до адміністративної відповідальності за ухилення від передбачених законом обов`язків по вихованню сина.

Згідно наданої характеристики ЗЗСО "Великоклецьківська гімназія" Корецької міської ради № 01-15/72 від 18 жовтня 2023 року ОСОБА_5 навчається у 7 класі ЗЗСО "Великоклецьківська гімназія" Корецької міської ради, є учнем із низьким рівнем знань, домашні завдання систематично не виконує, незабезпечений усім необхідним приладдям, схильний до пропусків уроків без поважної причини, мотивація у дитини до навчання на низькому рівні. Батьки не приділяють належну увагу синові.

Згідно наданої характеристики ЗЗСО "Великоклецьківська гімназія" Корецької міської ради № 01-15/73 від 18 жовтня 2023 року ОСОБА_6 навчається у 5 класі ЗЗСО "Великоклецьківська гімназія" Корецької міської ради, має початковий рівень навчальної діяльності, наявні труднощі в поведінковій, інтелектуальній, навчальній, соціоадаптивній і соціокультурній сферах. Зовнішній вигляд дитини охайний. На зауваження вчителя реагує залежно від настрою. З дитиною систематично займається практичний психолог. Батьки не приділяють належну увагу синові.

Згідно наданої характеристики Державним професійно-технічним навчальним закладом "Соснівський професійний ліцей" № 445 від 23 листопада 2023 року ОСОБА_4 навчається у професійному ліцеї з 29 вересня 2023 року за професією "кухар-кондитер". ОСОБА_4 конфліктна, на зауваження не реагує, за час навчання допустила багато пропусків занять. Батьки не докладають зусиль до виховання дочки, відмовляються співпрацювати з педагогічним колективом ліцею.

Згідно висновку Корецької міської ради Рівненської області №03-01-16/2699 від 13 листопада 2023 року з метою захисту прав дітей, Корецька міська рада, як орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 батьківських прав відносно їх неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до вимог ст. ст. 150, 155, 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток та утримувати своїх неповнолітніх дітей.

В абзаці 2 п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Статтею 164 СК України передбачено, що мати, батько дитини можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона (він) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Аналізуючи вказані обставини, суд приходить до переконання про свідоме ухилення відповідачами від їх батьківських обов`язків та тривале небажання змінити своє ставлення до дітей.

У відповідності до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, цією статтею; доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Як встановлено статтею 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Зі змісту наведених правових норм вбачається покладення процесуального обов`язку на кожну із сторін довести належними доказами наявність або відсутність тих обставин, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень.

Однак, відповідачі не вважали необхідним скористатися своїми правами надання особистих пояснень та доказів, спростування аргументів позивача.

Також, при винесені рішення по суті спору, суд враховує, що позбавлення батьківських прав не є порушенням прав батьків, оскільки згідно з ч. 1 ст. 168 Сімейного кодексу України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду із заявою про надання їм права на побачення з дитиною. Суд може дозволити разові, періодичні побачення з дитиною, якщо це не завдасть шкоди її життю, здоров`ю та моральному вихованню, за умови присутності іншої особи.

Крім того, в порядку ч. 1 ст. 169 Сімейного кодексу України якщо змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Виходячи з вищенаведеного, суд вважає, що у судовому засіданні достовірно встановлено, що відповідачі не тільки ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню та матеріальному утриманню дітей, а й свідомо нехтують своїми батьківськими обов`язками та своєю байдужістю травмують психічне здоров`я дітей, не піклуються про їх фізичний і духовний розвиток, не забезпечують належного харчування, медичного огляду, лікування, а отже ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню, а тому є всі підстави для позбавлення відповідачів батьківських прав.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідачів на користь держави підлягає стягненню судовий збір.

На підставі викладеного такеруючись ст. ст. 12, 13, 141, 263-265, 280-289, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 та ОСОБА_3 батьківських прав відносно їх неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на користь держави судовий збір в розмірі по 605 (шістсот п`ять) гривень 60 копійок з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте Корецьким районним судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача про перегляд заочного рішення, яка може бути подана до суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

позивач Виконавчий комітет Корецької міської ради Рівненської області як орган опіки та піклування, ЄДРПОУ 05390939, зареєстроване місцезнаходження: 34700, Рівненська область, м.Корець, пл. Київська, 5;

відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ;

відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення складено 05 березня 2024 року.

Суддя: Н.А. Загородько

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117459748
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —563/1962/23

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні