Ухвала
від 06.03.2024 по справі 697/417/24
КАНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 697/417/24

Провадження № 1-кс/697/72/2024

У Х В А Л А

Іменем України

06 березня 2024 року м. Канів

Слідчий суддя Канівського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Каневі, Черкаської області клопотання дізнавача сектору дізнання відділу поліції №1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про здійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні за №12024255340000026 від 13.02.2024 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

29.02.2024 дізнавач сектору дізнання відділу поліції №1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді з клопотанням про здійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні за №12024255340000026 від 13.02.2024 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Клопотання мотивує тим, що сектором дізнання відділу поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 12024255340000026 від 13.02.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Встановлено, що 04.02.2024, близько 18:00 год., ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом зловживання довірою, заволодів мобільним телефоном Xiaomi Redmi 12, який належить ОСОБА_5 .

В ході досудового розслідування відповідно до листа КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Канівської міської ради Черкаської області за № 234/01-03 від 16.02.2024, встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , згідно даних медичної інформаційної системи «Аскеп» під динамічним спостереженням з приводу хронічних захворювань у лікаря ЗПСМ не перебуває.

Разом з тим, на запит дізнавача КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » довідки про стан здоров`я ОСОБА_4 не надано, оскільки (відповідно до листа № 234/01-03 від 16.02.2024) у відповідності до ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних», ст. 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації», ст.ст. 11, 21 Закону України «Про інформацію», відомості про стан здоров`я належать до конфіденційної інформації, яка може поширюватись лише за бажанням (згодою) пацієнта.

Згідно з положеннями п. 1 ч. 1 ст. 485 КПК України, відомості про стан здоров`я неповнолітнього відносяться до обставин, що підлягають обов`язковому встановленню у кримінальному провадженні щодо неповнолітнього.

На даний час в ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні відомостей щодо стану здоров`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (у формі письмової довідки) з метою її (довідки) подальшого вилучення та приєднання до матеріалів кримінального провадження, що можливо здійснити у встановлений законом спосіб.

Відомості щодо стану здоров`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (у формі письмової довідки) перебувають у розпорядженні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ).

Враховуючи те, що дані про загальний стан здоров`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (у формі письмової довідки) містять в своєму змісті інформацію, яка становить лікарську таємницю та належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, тому доступ до них можливо здійснити виключно у порядку тимчасового доступу до речей і документів на підставі відповідної ухвали слідчого судді, суду.

З огляду на вказані обставини, дізнавач сектору дізнання звернулася до суду з вищезазначеним клопотанням.

Дізнавач СД відділу поліції №1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, просила розглядати клопотання за її відсутності.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації та враховуючи вимоги ч. 2 ст. 163 КПК України, вважаю за можливе проведення розгляду клопотання без виклику особи, у володіння якої вони знаходяться.

Розглянувши матеріали клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Частиною 4 статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Згідно вимог ч. 2 ст. 163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої воно знаходяться.

Відповідно до ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно з ч. 5 ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Частиною 2 статті 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 99 КПК України, документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. До документів, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати: матеріали фотозйомки, звукозапису, відеозапису та інші носії інформації (у тому числі комп`ютерні дані).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Крім цього, частиною 2 статті 160 КПК передбачено, що у клопотанні обов`язково повинно бути зазначено підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та їх значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 163 КПК України, відомості, які можуть становити лікарську таємницю, належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Відповідно до частин 5, 6 статті 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасово доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою статті 163 КПК, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Так, згідно з витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань 13.02.2024 було зареєстровано кримінальне провадження № 12024255340000026. Правова кваліфікація кримінального провадження ч. 1 ст. 190 КК України (а.с.4).

Відомості про загальний стан здоров`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (у формі письмової довідки) містять в своєму змісті інформацію, яка становить лікарську таємницю та належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

З урахуванням викладеного вище, а також тяжкості кримінального правопорушення і неможливості отримання відомостей в інший спосіб, та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що подане клопотання підлягає до задоволення.

Керуючись вимогами ст. ст. 110, 159, 163, 164, 165, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання дізнавача сектору дізнання відділу поліції №1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , винесене в кримінальному провадженні №12024255340000026 від 13.02.2024 про здійснення тимчасового доступу до речей і документів - задовольнити.

Надати дізнавачу сектору дізнання відділу поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ) з можливістю їх подальшого вилучення (виїмки), а саме: довідки про загальний стан здоров`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 .

Зобов`язати службових осіб КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ) виготовити довідку про загальний стан здоров`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 та надати доступ до вказаної довідки дізнавачу сектору дізнання відділу поліції № 1 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 з можливістю її виїмки (вилучення).

Ухвалу виконати протягом 1 (одного) місяця з дня її винесення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117460529
СудочинствоКримінальне
Сутьздійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні за №12024255340000026 від 13.02.2024 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —697/417/24

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Скирда Б. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні