Постанова
від 15.10.2010 по справі 9350/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



     

Харківський окружний адміністративний суд

61004  м. Харків  вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 Харків  

15 жовтня 2010 р.                                                                                 № 2-а- 9350/10/2070  

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Волошина Д.А.,

за участю секретаря судового засідання - Боклаг А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом   Державної податкової інспекції у Фрунзенському районі міста Харкова до  Приватного підприємства "Максус"   про припинення юридичної особи,-

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, Державна податкова інспекція у Фрунзенському районі міста Харкова, з адміністративним позовом до Приватного підприємства "Максус",  в якому просить суд припинити  юридичну особу  Приватне  підприємство  "Максус".

В обґрунтування  позовних вимог позивач зазначає, що Приватне підприємство "Максус", зареєстровано виконавчим комітетом Харківської міської ради. Вищезазначений суб’єкт господарювання перебуває на обліку як платник податків у Державній податковій інспекції у Фрунзенському районі міста Харкова. В порушення вимог чинного законодавства, відповідач не надає податкову звітність до Державної податкової інспекції у Фрунзенському районі міста Харкова починаючи з початку 2009 року. Неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановляння судового рішення про припинення юридичної особи, у зв’язку з чим позивач просив припинити юридичну особу Приватне підприємство "Максус".

Позивач - Державна податкова інспекція у Фрунзенському районі міста Харкова - в судове засідання свого представник не направив, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином,  до суду була надана заява про розгляд справи без  участі представника позивача.

Відповідач - Приватне  підприємство  "Максус"-  про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся судовою повісткою з поштовим повідомленням за адресою, внесеною до Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, свого представника в судове засідання не направив,  причини неявки не повідомив, заперечень та клопотань суду не надав.

Розглянувши відомості про належне повідомлення відповідача про дату час та місце розгляду справи, суд відповідно до ч. 2 ст. 33, ч. 11 ст. 35  КАС України вважає останнього  належно повідомленим про дату, час та місце судового засідання.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини.

Юридична особа, Приватне підприємство "Максус", зареєстровано  виконавчим комітетом Харківської міської  ради 21.12.2004 року за № 14801020000005073. Державна реєстрація  проведена за юридичною адресою:61171, м. Харків, вул. Корчагінців, б.1, к. 647, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи .(а.с.5)

Юридична особа, Приватне підприємство "Максус", перебуває на обліку як платник податків в Державній податковій інспекції  у Фрунзенському районі міста Харкова з 22.02.2005 року за №1902, відповідно до довідки про перебування на обліку наданої Державною податковою інспекцією у Фрунзенському  районі міста Харкова  від 22.02.2005 року за №1902 (а.с. 4).

Як вбачається з довідки Державної податкової інспекції у Фрунзенському районі міста Харкова від 24.06.2010 року  за №8248/10/19-039, відповідач станом  на 23.06.2010 року заборгованості зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) перед бюджетом  не має (а.с. 7).

Згідно акта перевірки  суб’єкта  господарської діяльності з питань ненадання звітності, складеного Державною податковою інспекцією у Фрунзенському районі міста Харкова,  Приватне підприємство "Максус",  не подає декларацію про прибуток за 1 півріччя 2009 року,9 місяців 2009 року, 2009 рік, 1 квартал 2010 року (а.с. 8).

Пунктом 17 ч.1 ст.11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні ” від 04.12.1990 № 509-ХІІ та п.8.6 положень Наказу ДПА України "Про затвердження Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів)" № 80 від 19 лютого 1998 року передбачено, що якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, постановлення судового рішення про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, визнання повністю або частково недійсними установчих документів чи змін до них.

Статтею 2 Закону України “Про державну податкову службу в Україні" визначено завдання органів державної податкової служби, якими є: здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі –податки, інші платежі); внесення у встановленому порядку пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства; прийняття у випадках, передбачених законом, нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування; формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб –платників податків та інших обов’язкових платежів та Єдиного банку даних про платників податків –юридичних осіб; роз’яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків; запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Згідно з п. 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування ” платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов’язкових платежів).

Відповідач, не подаючи декларації про доходи, податкову звітність, порушує вимоги п.п. 4.1.4. ст. 4 Закону України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”  від 21.12.2001 року № 2181-ІІІ, яким передбачено, що платник податків,  зобов’язаний надавати до податкової інспекції податкові декларації, інші документи, пов’язані з обчисленням та сплатою податків за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює : а) календарному місяцю - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; б) календарному кварталу або календарному півріччю - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); в) календарному року - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року; г) календарного року для платників податку на доходи фізичних осіб (прибуткового податку з громадян) до 1 квітня року, наступного за звітним.

Виходячи зі змісту ч.2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” від 15.05.2003 року №755-ІV зазначено, що підставами для постановляння судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути; провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; невідповідність мінімального розміру статутного фонду юридичної особи вимогам закону; неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Згідно ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", державна реєстрація припинення юридичної особи проводиться у разі: постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

Станом на дату розгляду справи в суді відповідачем до Державної податкової інспекції у Фрунзенському  районі міста Харкова  фінансова звітність не подавалась  за 1 півріччя 2009 року, 9 місяців 2009 року, 2009 рік, 1 квартал 2010 року.

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а відповідач належними доказами не довів факту подачі податкової звітності, суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись  п. 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, ст.ст. 2, 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні”, ст. 46 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, ст. 4 Закону України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2001 року № 2181-ІІІ, ст.ст. 8-14, 71, 94, 159, 160, 161, п. 4 ч. 2 ст. 162, 163, 167,  185, 186 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

1.Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Фрунзенському районі міста Харкова до Приватного підприємства "Максус"  про припинення юридичної особи - задовольнити в повному обсязі.

2.Припинити юридичну особу, Приватне підприємство "Максус", (Код за ЄДРПОУ 33289812, зареєстрованого за юридичною адресою :61171,Харківська область, м. Харків, вул. Корчагінців, б.1, к. 647, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи від 21.12.2004 року, видане виконавчим комітетом Харківської міської  ради , номер запису про державну реєстрацію - 14801020000005073).

 3.Копію постанови суду, після набрання нею законної сили, направити до  Департаменту державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців виконавчого комітету Харківської міської ради.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення протягом десяти днів з дня її проголошення, у разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом  десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного проваджені або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

У повному обсязі постанова  виготовлена  15 жовтня  2010 року.

< Сума задоволення > < Текст > 

          Суддя                                                                                      Волошин Д.А.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.10.2010
Оприлюднено25.10.2010
Номер документу11746298
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —9350/10/2070

Ухвала від 21.09.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Постанова від 15.10.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні