Ухвала
від 05.03.2024 по справі 509/1296/24
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/1296/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 року смт Овідіополь

Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Панасенка Є.М.,

за участю секретаря судового засідання: Степанової Н.С.

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду, подання державного виконавця Овідіопольського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Гайдученка Владислава Олександровича про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон

ВСТАНОВИВ:

Державний виконавець Овідіопольського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Гайдученко В.О. звернувся до суду з поданням в якому просить встановити тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України відносно ОСОБА_1 .

Державний виконавець обґрунтовує подання тим, на виконання у відділі знаходиться виконавче провадження № 73419522 з примусового виконання виконавчого листа № 496/3492/23 від 23.08.2023 року виданого Біляївським районним судом Одеської області про стягнення з Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту кліматично-орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України на користь ОСОБА_2 нараховану, але тне виплачену заробітну плату у розмірі 32734, 08 грн.

За вказаним документом боржником є Інститут кліматично-орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України в особі керівника Сергєєва Л.А.

Враховуючи ту обставину, що боржником протягом значного терміну зобов`язання та законні вимоги державного виконавця не виконуються, заявник просить суд тимчасово обмежитиу праві виїзду за межі України керівника юридичної особи.

Судове засідання у відповідності до ч. 4ст.441ЦПК України проведено за відсутності сторін та інших заінтересованих осіб.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до наступного.

На день звернення державного виконавця до суду з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України не діє редакціяЦивільного процесуального кодексу України, в якій містилась стаття 377-1, що передбачала процесуальну можливість тимчасового обмеження керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень.

15 грудня 2017 року набрала чинності нова редакціяЦивільного процесуального кодексу України, в якій питання тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України регулюється статтею441. Частиною 3 ст.441 ЦПК України(в новій редакції) передбачено, що суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення.

Згідност. 441 ЦПК України(в новій редакції) не містить положень щодо можливості тимчасового обмеження керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України.

Боржником у виконавчому провадженні № 73419522 є Інститут кліматично-орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України. Державний виконавець просить тимчасово обмежити в праві виїзду за межі України керівника ОСОБА_1 .

Згідно ст. 2 «Свобода пересування» Протоколу № 4 доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який гарантує деякі права і свободи, не передбачені в Конвенції та у Першому протоколі до неї, наголошено, що кожен є вільним залишати будь яку країну, включно із своєю власною, й обмеження може бути встановлено законом в разі крайньої необхідності в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину й захисту здоров`я чи моралі, й якщо це виправдано суспільними інтересами в демократичному суспільстві.

Відповідно до вимогст. 33 Конституції Україникожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишити територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Також ст. 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Згадані вище права не можуть бути об`єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачено законом, які є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров`я чи моральності населення або прав і свобод інших і є сумісними з іншими правами, визначеними в цьому Пакті.

Таким чином, на підставі досліджених доказів, суд приходить до висновку про те, що подання державного виконавця про тимчасове обмеження керівника ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України не підлягає задоволенню, оскільки чинним Цивільно-процесуальним кодексом не передбачено обмеження в праві виїзду за межі України керівника юридичної особи- боржника.

КеруючисьРозділом VІ ЦПК України,ст. 441 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні подання державного виконавця Овідіопольського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Гайдученка Владислава Олександровича про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів, з дня її проголошення.

Головуючий: Є. М. Панасенко

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117463075
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон

Судовий реєстр по справі —509/1296/24

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні