Ухвала
від 06.03.2024 по справі 515/269/24
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 515/269/24

Провадження № 2/513/478/24

Саратський районний суд Одеської області

У ХВ АЛ А

про залишення позовної заяви без руху

06 березня 2024 року суддя Саратського районного суду Одеської області Миргород В.С., ознайомившись з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Україна" про розірвання договору оренди,

ВСТАНОВИВ:

До Саратського районного суду Одеської області з Татарбунарського районного суду Одеської області за підсудністю надійшла позовна заява, в якій позивачка просить розірвати договір від 01 жовтня 2015 року про оренду належної їй земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 5125081600:01:001:1771, укладений з ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "Україна", посилаючись на невиконання відповідачем договірних зобов`язань за систематичної несплати орендної плати.

Відповідно до частини 1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст. 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Ознайомившись із матеріалами зазначеної позовної заяви, суд приходить до висновків, що вона не відповідає вимогам ст. ст.175, 177 ЦПК України.

Так, відповідно до п.п. 4,5 ч.3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Зміст позовних вимог - це певна форма захисту, яку просить позивач від суду. Під підставами позову, розуміють обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги. Виклад обставин підстави також необхідний для визначення тотожності позову, захисту відповідача від позову, зміни позову позивачем і, найголовніше - для визначення предмета доказування по даній справі.

Згідно з ст.31 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

В силу ст.651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Позивачка у позовній заяві посилається на те, що відповідачем не виконуються умови договору оренди землі, у зв`язку з несплатою останнім орендної плати з 24 лютого 2022 року і до часу звернення до суду з даним позовом. Такі порушення з боку відповідача є істотними та носять систематичний характер, тому наявність факту систематичного порушення умов договору оренди землі щодо сплати орендної плати є підставою для розірвання договору.

Однак, позовні вимоги та посилання на невиконання умов договору в частині систематичної несплати орендної плати викладені без вказання розрахунку невиконаних відповідачем грошових зобов`язань за таким договором оренди. Сума заборгованості за таким договором оренди взагалі не вказана й не вказані обставини та докази на підтвердження систематичності такого невиконання договірних зобов`язань з сторони відповідача.

За викладених обставин неможливо визначитись, чи є порушення умов договору істотними (значними) для позивачки, чи носять формальний характер.

З урахуванням наведеного, у позовній заяві необхідно викласти обставини та зазначити докази, які підтверджують істотне порушення відповідачем, як орендарем умов договору оренди землі, щодо якого висунуто вимогу про розірвання, внаслідок якого позивачці, як орендодавцю завдано істотної шкоди.

Відповідно до ст. 175 ЦПК України в позовній заяві обов`язково зазначаються відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору. У випадку, якщо досудовий порядок врегулювання спору не проводився, в позовній заяві потрібно про це зазначити. Дана вимога закону позивачем не виконана.

Позивачем не надано доказів письмового звернення до відповідача з вимогою сплати орендної плати та розірвання договору оренди з приводу неналежного виконання умов договору, та/або письмову відмову відповідача щодо небажання розірвати договір оренди.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п"яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За даних обставин позовну заяву слід залишити без руху, а позивачу необхідно надати строк для виправлення недоліків позовної заяви, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Керуючись ст.ст.185, 260 ЦПК України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Україна" про розірвання договору оренди - залишити без руху.

Надати позивачу десять днів з дня отримання ухвали для усунення недоліків позовної заяви, вказаних в описовій частині ухвали.

Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення зазначених в ухвалі недоліків протягом наданого часу, заява буде вважатися неподаною і повернута.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя В. С. Миргород

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117463115
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —515/269/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Миргород В. С.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Миргород В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні