Ухвала
від 05.03.2024 по справі 147/345/24
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/345/24

Провадження № 1-кс/147/76/24

У Х В А Л А

про арешт майна

05 березня 2024 року смт Тростянець

Слідчий суддя Тростянецького районного суду Вінницької області ОСОБА_1

із секретарем ОСОБА_2 ,

за участю: слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ відділення поліції №2 Гайсинського РУП ГУ НП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12024020120000039 від 04.03.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

в с т а н о в и в :

04 березня 2024 року до Тростянецького районного суду Вінницької області надійшло клопотання слідчого СВ ВП №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 погоджене прокурором Тростянецького відділу Гайсинської окружної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12024020120000039 від 04.03.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України. В даному клопотанні слідчий просить з метою забезпечення збереження речових доказів, а також проведення судових автотехнічних експертиз, накласти арешт на тимчасово вилучені під час огляду місця події транспортні засоби, а саме: мотоцикл марки «ІЖ611401», державний номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, 1991 року випуску, власником якого є, відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, ОСОБА_5 , жителька АДРЕСА_1 , законним користувачем зазначеного мотоцикла є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_2 та на мотоцикл марки «Мустанг МТ-125-8», без державного номерного знаку, чорного кольору, 2019 року випуску, номер рами НОМЕР_2 , не зареєстрований в установленому порядку, користувачем якого є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_3 . При цьому заборонити відчуджувати, розпоряджатися та/або користуватися даними транспортними засобами та зберігати мотоцикли на спеціальному майданчику для тимчасово затриманих транспортних засобів відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, що знаходиться за адресою: вул.Соборна, буд. 102, смт Тростянець Гайсинського району Вінницької області.

Подане клопотання слідчий обґрунтовує тим, що 03.03.2024 близько 21.00 год на автодорозі в с. Капустяни Гайсинського району Вінницької області водій ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_3 , керуючи мотоциклом марки «Мустанг» без номерного знаку, рухаючись зі сторони с. Капустяни в напрямку розташування кафе «Зустріч», не впорався з керуванням, виїхав на праве узбіччя, де допустив зіткнення з нерухомим мотоциклом марки ІЖ державний номерний знак НОМЕР_1 під керуванням водія ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . З місця події водія ОСОБА_7 доставлено до КНП «Бершадська ОЛІЛ» з діагнозом: перелом акроміального кінця правої ключиці без зміщення, забійні садини обличчя, від госпіталізації відмовився.

За даним фактом 04.03.2024 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024020120000039 з визначенням правової кваліфікації кримінального правопорушення ч. 1 ст. 286 КК України порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Під час огляду місця дорожньо-транспортної пригоди 03.03.2024 вилучено пошкоджені транспортні засоби, а саме: мотоцикл марки «ІЖ611401», державний номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, 1991 року випуску та мотоцикл марки «Мустанг МТ-125-8», без державного номерного знаку, чорного кольору, 2019 року випуску, номер рами НОМЕР_2 . На даних транспортних засобах наявні пошкодження, які утворились в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Вилучені з місця події транспортні засоби поміщено для зберігання на спеціальний майданчик для тимчасово затриманих транспортних засобів відділення поліції №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, що знаходиться за адресою: смт Тростянець Гайсинського району Вінницької області, вул. Соборна, буд. 102.

Відповідно до ч. 7 ст. 237 КПК України вищевказані транспортні засоби на даний час являються тимчасово вилученим майном.

Постановою слідчого визнано речовими доказами та приєднано до кримінального провадження в якості речових доказів вилучені з місця дорожньо-транспортної пригоди транспортні засоби, а саме: мотоцикл марки «ІЖ611401», державний номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, 1991 року випуску та мотоцикл марки «Мустанг МТ-125-8», без державного номерного знаку, чорного кольору, 2019 року випуску, номер рами НОМЕР_2 , тому що зазначені транспортні засоби були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди, тобто транспортні засоби відповідають критеріям зазначеним у статті 98 КПК України (Речові докази).

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_3 , власником мотоцикла марки «ІЖ611401», державний номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, 1991 року випуску, є ОСОБА_5 , жителька АДРЕСА_1 . Законним користувачем зазначеного мотоцикла є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_2 , що підтверджується його показаннями які він надав будучи допитаний в якості свідка, наявністю у нього свідоцтва про реєстрацію зазначеного транспортного засобу.

Мотоцикл марки «Мустанг МТ-125-8», без державного номерного знаку, чорного кольору кольору, 2019 року випуску, номер рами НОМЕР_2 , не зареєстрований в установленому порядку, тому немає можливості встановити його власника. Користувачем транспортного засобу є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_3 , який керував зазначеним мотоциклом під час дорожньо-транспортної пригоди.

З метою забезпечення збереження речових доказів, а також проведення судових автотехнічних експертиз для визначення технічного стану транспортних засобів, виникла необхідність накласти арешт на транспортні засоби, а саме: мотоцикл марки «ІЖ611401», державний номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, 1991 року випуску та мотоцикл марки «Мустанг МТ-125-8», без державного номерного знаку, чорного кольору, 2019 року випуску, номер рами НОМЕР_2 , та зберігати мотоцикли на спеціальному майданчику для тимчасово затриманих транспортних засобів відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, що знаходиться за адресою: смт Тростянець Гайсинського району Вінницької області, вул.Соборна, буд. 102.

Зважаючи на те, що будь-які дії з майном, будь-який фізичний вплив на транспортні засоби, їх використання можуть спотворити або знищити ті сліди кримінального правопорушення, які на них наявні, існують обставини, які свідчать, що незастосування заборони на використання цього майна та заборони розпоряджатися ним можуть перешкодити кримінальному провадженню, а саме можуть перешкодити дослідженню транспортних засобів під час експертиз та проведенню інших слідчих дій.

Законний користувач майна ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання слідчого про арешт мотоцикла без його участі, зазначив, що клопотання підтримує та просить повернути йому мотоцикл після проведення необхідних слідчих дій.

В судовезасідання користувач майна ОСОБА_7 не з`явився, причини неявки не повідомив.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Слідчий ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав та просив задовольнити клопотання. Повідомив, що користувач майна ОСОБА_7 в телефонному режимі повідомив слідчого, що він не заперечує проти задоволення клопотання про арешт майна, однак прибути в судове засідання немає можливості, оскільки продовжує лікуватися після ДТП, також повідомив, що через зламану праву ключицю фізично не може написати заяву до суду.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов таких висновків.

За приписами ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої ст.235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Клопотання подано слідчим в строк, передбачений ч. 5 ст. 171 КПК України.

Під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що 03.03.2024 слідчим ОСОБА_3 в селі Капустяни було проведено огляд місця події , а саме місця дорожньо-транспортної пригоди, під час якого було вилучено пошкоджені транспортні засоби, а саме: мотоцикл марки «ІЖ611401», державний номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, 1991 року випуску та мотоцикл марки «Мустанг МТ-125-8», без державного номерного знаку, чорного кольору, 2019 року випуску, номер рами НОМЕР_2 . На даних транспортних засобах наявні пошкодження, які утворились в результаті дорожньо-транспортної пригоди. Вилучені з місця події транспортні засоби поміщено для зберігання на спеціальний майданчик для тимчасово затриманих транспортних засобів відділення поліції №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, що знаходиться за адресою: смт Тростянець Гайсинського району Вінницької області, вул. Соборна, буд. 102 (а.с. 7-10).

Постановою слідчого визнано речовими доказами та приєднано до кримінального провадження в якості речових доказів вилучені з місця дорожньо-транспортної пригоди транспортні засоби, а саме: мотоцикл марки «ІЖ611401», державний номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, 1991 року випуску та мотоцикл марки «Мустанг МТ-125-8», без державного номерного знаку, чорного кольору, 2019 року випуску, номер рами НОМЕР_2 , тому що зазначені транспортні засоби були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди, тобто транспортні засоби відповідають критеріям зазначеним у статті 98 КПК України (а.с. 13)

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_3 , власником мотоцикла марки «ІЖ611401», державний номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, 1991 року випуску, є ОСОБА_5 , жителька АДРЕСА_1 . Законним користувачем зазначеного мотоцикла є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_2 , що підтверджується його показаннями які він надав будучи допитаний в якості свідка, наявністю у нього свідоцтва про реєстрацію зазначеного транспортного засобу (а.с. 11, 12).

Мотоцикл марки «Мустанг МТ-125-8», без державного номерного знаку, чорного кольору кольору, 2019 року випуску, номер рами НОМЕР_2 , не зареєстрований в установленому порядку, тому немає можливості встановити його власника. Користувачем транспортного засобу є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_3 , який керував зазначеним мотоциклом під час дорожньо-транспортної пригоди.

Відповідно до ч. 2 ст. 131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення його дієвості є арешт майна.

За приписами ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно із ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 3 статті 170 КПК України встановлено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно із приписами ч. 4 ст. 173 КПК України, у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

Враховуючи доведеність необхідності арешту майна, є достатні підстави вважати, що вказані слідчим транспортні засоби мають важливе значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, з метою збереження речових доказів, проведення необхідних експертиз та інших слідчих дій є всі підстави для задоволення клопотання слідчого.

Водночас, слідчий суддя вважає за необхідне роз`яснити, що порядок скасування арешту майна визначений статтею 174 КПК України, якою передбачено, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Стосовно клопотання законного користувача майна ОСОБА_6 про повернення йому мотоцикла після проведення необхідних слідчих дій, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити, що відповідальною за зберігання речових доказів, приєднаних до справи, є особа, яка проводить досудове розслідування - слідчий, в суді - суддя, відповідальний працівник апарату суду або керівник апарату суду, а в експертній установі - співробітник експертної установи, у віданні якого речові докази перебувають у відповідний період, або керівник експертної установи.

З огляду на викладене, вирішення питання про повернення чи передачу на відповідальне зберігання речових доказів, не належить до повноважень слідчого судді.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст. ст. 98, 131, 170-173 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ відділення поліції №2 Гайсинського РУП ГУ НП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12024020120000039 від 04.03.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України - задовольнити.

Накласти арешт на тимчасово вилучені під час огляду місця події транспортні засоби, а саме: мотоцикл марки «ІЖ611401», державний номерний знак НОМЕР_1 , червоного кольору, 1991 року випуску, власником якого є, відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, ОСОБА_5 , жителька АДРЕСА_1 , законним користувачем зазначеного мотоцикла є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_2 та на мотоцикл марки «Мустанг МТ-125-8», без державного номерного знаку, чорного кольору, 2019 року випуску, номер рами НОМЕР_2 , не зареєстрований в установленому порядку, користувачем якого є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель АДРЕСА_3 .

Водночас заборонити відчуджувати, розпоряджатися та/або користуватися даними транспортними засобами та зберігати мотоцикли на спеціальному майданчику для тимчасово затриманих транспортних засобів відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, що знаходиться за адресою: вул. Соборна, буд. 102, смт Тростянець Гайсинського району Вінницької області.

Ухвалу допустити до негайного виконання.

Оскарження ухвали про накладення арешту не зупиняє її виконання.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Якщо ухвалу постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Повний текст ухвали складено та оголошено о 12 годині 45 хвилин 06 березня 2024 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудТростянецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117463681
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —147/345/24

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Мудрак А. М.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні