Постанова
від 18.10.2010 по справі 2а-4885/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-4885/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі :

головуючого-судді - Д' якова В.І.,

при секретарі - Дурицькій К.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом виконавчої д ирекції Чернігівського обла сного відділення Фонду соціа льного страхування з тимчасо вої втрати працездатності до Товариства з обмеженою відп овідальністю "Меліса" про стя гнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В :

21.09.2010 виконавча дирекція Черн ігівського обласного відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності (далі - Фонд) зве рнулась до суду з адміністра тивним позовом до Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Меліса" ( далі - ТОВ "Меліса " ) про стягнення заборгованос ті в розмірі 70 875,24 грн. Свої вимо ги мотивує тим, що відповідач ем було безпідставно нарахов ана заробітна плата найманим працівникам та як наслідок, н еправомірно нарахована допо мога по вагітності та полога х, яка повинна бути компенсац ією втраченого заробітку. Св оїми діями відповідач поруш ив ч.1 ст. 38 Закону України „Про загальнообов'язкове державн е соціальне страхування у зв 'язку з тимчасовою втратою пр ацездатності та витратами, з умовленими похованням", що пр извело до неправомірного від несення на рахунок коштів Фо нду витрат по вагітності та п ологах в сумі 47250,16 грн. Крім того , згідно рішення від 10.06.2010 року № 559 відповідачу нараховано штр афну санкцію за порушення по рядку витрачання коштів Фонд у в розмірі 23 625,08 грн. Проте, в доб ровільному порядку сума забо ргованості в розмірі 70 875,24 грн . не сплачена.

Представник позивача в судовому засіданні позов п ідтримала та просила його за довольнити в повному обсязі, посилаючись на обставини ви кладені в позові.

Представники відповідача в судовому засіданні запереч или проти задоволення позовн их вимог, посилаючись на те, що оплата праці найманим праці вницям була проведена без по рушення законодавства Украї ни. Відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 30 З акону України „Про загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування у зв'язку з тимч асовою втратою працездатнос ті та витратами, зумовленими похованням" за порушення пор ядку витрачання страхових ко штів накладається штраф у ро змірі 50 відсотків належної до сплати суми страхових внеск ів. Однак, в даному випадку, фа кт витрачання страхових кошт ів не відбувся, оскільки пози вачем були проігноровані зве рнення товариства щодо оплат и дебіторської заборгованос ті за фондом, що виникла через перевищення суми фактичних витрат над сумою нарахованих страхових внесків. Не оплата витрат Фондом підтверджуєть ся Звітами про рух коштів на р ахунку ТОВ «Меліса». Тому без підставною є вимога про стяг нення штрафу за порушення по рядку витрачання коштів, які не витрачались взагалі. Пред ставники відповідача також в казали, що до повноважень вик онавчої дирекції Фонду не вх одить втручання у вирішення питань оплати праці працівни кам та визначення її розміру . Тобто з питань, перевірка яки х належить до компетенції ви конавчої дирекції Фонду, у то вариства не виявлено жодних порушень, що вказує на безпід ставність винесення рішення .

Розглянувши подані с торонами документи і матеріа ли, заслухавши пояснення пре дставників сторін, суд дійшо в висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з ог ляду на наступне.

Відповідно до п. 1 ст. 9 З акону України "Про загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування у зв'язку з тимч асовою втратою працездатнос ті та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001 № 2240 Фонд со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і є органом, який здійснює кер івництво та управління загал ьнообов'язковим державним со ціальним страхуванням у зв'я зку з тимчасовою втратою пра цездатності та витратами, зу мовленими похованням, провад ить збір і акумуляцію страхо вих внесків та інших коштів, п ризначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг та забе зпечує їх надання, а також зді йснює контроль за використан ням цих коштів. Пунктом 3 вищев казаної статті передбачено, що держава є гарантом наданн я матеріального забезпеченн я та соціальних послуг застр ахованим особам Фондом, стаб ільної діяльності Фонду.

На території Чернігівсько ї області від імені Фонду як ю ридична особа стороною у спі рних правовідносинах виступ ає виконавча дирекція Черніг івського обласного відділен ня Фонду. Робочим органом від ділення є Чернігівська міськ а виконавча дирекція Чернігі вського обласного відділенн я Фонду, де безпосередньо і пр оводиться реєстрація страху вальників.

ТОВ "Меліса" зареєстроване я к страхувальник у Чернігівсь кій виконавчій дирекції Фонд у.

Головним спеціалістом фін ансового відділу Чернігівсь кої міської виконавчої дирек ції Чернігівського обласног о відділення Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності прове дена планова перевірка прави льності нарахування, перерах ування та використання кошті в Фонду за період з 01.07.2008 року по 01.03.2010 рік. За результатами пере вірки складено Акт ревіз ії по коштах Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності №288 від 26.04.2010 року.

Під час проведення перевір ки було виявлено порушення п орядку використання коштів Ф онду. Дані порушення виникли в зв'язку з нарахуванням та ві днесенням на рахунок коштів Фонду допомоги по вагітності та пологах, призначених ОС ОБА_1 та ОСОБА_2

Перевіркою встановлено, що наказом № 66-к від 01.09.2009 ОСОБА_1 була прийнята на роботу в ТОВ "Меліса" на посаду бухгалтера за сумісництвом. Згідно штат ного розпису, затвердженого 01.09.2009 бухгалтеру встановлена з аробітна плата в розмірі 1800,00 г рн. на місяць за 1 повну штатну одиницю. При розрахунку допо моги по вагітності та полога х по копії листка непрацезда тності № 340450, виданому на періо д з 09.10.2010 року по 11.02.2010 рік, в розрах унковий період був включений вересень 2009 року, за який ОСО БА_1 було нарахована заробі тна плата 1800,00 грн. за 22 робочих д ні. Згідно наказу № 0/09-р від 02.01.2009 р оку розпорядок роботи праців никам встановлений з 8:00 до 17:00, о бідня перерва з 13:00 до 14:00, для сум ісників - індивідуальний гра фік за згодою сторін. В табелі обліку використання робочог о часу за 2009 рік на підприємств і відсутні відомості щодо О СОБА_1, індивідуальний граф ік роботи відсутній. В той же ч ас перевіркою достовірності довідки про середню заробіт ну плату за основним місцем р оботи ОСОБА_1 на ТОВ "Бояр ф арм" встановлено, що в період з 01.09.2009 року по 16.09.2009 рік ОСОБА_1 п еребувала на лікарняному, що підтверджується табелем об ліку використання робочого ч асу за вересень 2009 року. Докуме нти, підтверджуючі обсяг вик онаної роботи ОСОБА_1 до п еревірки не надані.

Крім того, перевіркою встан овлено, що по копії листка неп рацездатності №996950, виданому ОСОБА_2 на період з 01.06.2008 року п о 20.07.2008 рік та довідки з основно го місця роботи ТОВ "Бояр фарм ", ОСОБА_2 була нарахована д опомога по вагітності та пол огах в сумі 40050,00 грн., яка була ві днесена на рахунок коштів Фо нду. Зазначення щодо роботи з а сумісництвом ОСОБА_2 на ТОВ "Меліса" в наказі про прийо м на роботу № 94-н від 01.06.2008 року та її заяві про прийом на роботу на посаду заступника директ ора від 30.05.2008 року відсутні. Крі м того, на підприємстві ТОВ "Ме ліса" не визначений режим роб оти працівників, відсутні гр афіки роботи, не визначений р ежим роботи для ОСОБА_2 Ві дповідно табелів обліку робо чого часу за червень-липень 200 8 року ОСОБА_2 працювала по 8 годин, крім суботи та неділі . При проведенні перевірки ТО В "Бояр фарм" - основного місця роботи ОСОБА_2, встановле но, що час роботи аптечного кі оску, де згідно штатного розп ису працювала ОСОБА_2, від повідно до „Правил внутрішнь ого розпорядку", затверджени х зборами трудового колектив у ТОВ "Бояр фарм" від 01.03.2001 року, в становлений з 8-00 до 21-00 години. В иконання трудових обов'язків за основним місцем роботи ви ключає можливість виконання в цей же час роботи за сумісни цтвом.

Відповідачем безпідставно нарахована заробітна плата найманим працівницям та як н аслідок, неправомірно нарахо вана допомога по вагітності та пологах, яка повинна бути к омпенсацією втраченого заро бітку, чим порушено ч.1 ст. 38 Зак ону України "Про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням". Дані порушення пр извели до неправомірного від несення на рахунок коштів Фо нду витрат по вагітності та п ологах в сумі 47250,16 грн.

У відповідності до п. 8.7 Інстр укції про порядок надходженн я, обліку та витрачання кошті в Фонду соціального страхува ння у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності від 26.06.2001 № 16 передбачено, що витрати кошт ів Фонду, які були проведені з порушенням законодавства і заподіяли йому збитки, не при ймаються до заліку в рахунок страхових внесків і відшкод овуються за рахунок страхува льника.

Таким чином, сума 47 250,16 грн. не п рийнята до заліку та підляга є відшкодуванню страхувальн иком.

За результатами перевірки винесено припис про усуненн я порушень від 26.04.2010 року №34 та на дано строк до 26.05.2010 року. Проте в ідповідач не виконав вимоги припису.

Згідно ст. ст. 28, 30 Закону України "Про загальнообов'яз кове державне соціальне стра хування у зв'язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими похов анням" Фонд соціального стра хування з тимчасової втрати працездатності має право нак ладати фінансові санкції, пе редбачені цим Законом та інш ими актами законодавства. Пр аво застосування фінансових санкцій мають керівники вик онавчої дирекції Фонду та йо го відділень, їх заступники.

Відповідно до ст. 30 Зак ону України "Про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням" страхувальник - ро ботодавець несе відповідаль ність за несвоєчасність спла ти та неповну сплату страхов их внесків, а також за порушен ня порядку використання стра хових коштів. За порушення по рядку витрачання страхових коштів на страхувальника н акладається штраф в розмірі 50 відсотків належної до сплат и страхових внесків.

За матеріалами акта ревізії заступником дире ктора виконавчої дирекції Чернігівського обласного ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності прийнято р ішення від 10.06.2010 року №559 про зас тосування фінансових та штра фних санкції, згідно якого ви значена сума платежу, зарахо ваного до бюджету Фонду: не пр ийняті до зарахування витрат и в розмірі 47 250,16 грн., штрафна са нкція за порушення порядку в итрачання коштів 23625,08 грн., на за гальну суму 70875,24 грн., які в деся тиденний термін від дня отри мання рішення підлягають зар ахуванню до бюджету Фонду у п овному обсязі.

З матеріалів справи в бачається, що рішення відпов ідачем отримано 14.06.2010 року, що п ідтверджується поштовим зво ротнім повідомленням, однак в добровільному порядку сума заборгованості відповідаче м не сплачена, а рішення, у вст ановлений законом строк, не о скаржено.

Враховуючи вищевикла дене, позовні вимоги виконав чої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з ти мчасової втрати працездатно сті до Товариства з обмежено ю відповідальністю "Меліса" є законними та обґрунтованими , тому підлягають задоволенн ю повністю, а заборгованість стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 16 7, Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги виконавчо ї дирекції Чернігівського об ласного відділення Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Меліса" - зад овольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Мел іса" (АДРЕСА_1) на користь ви конавчої дирекції Чернігівс ького обласного відділення Ф онду соціального страхуванн я з тимчасової втрати працез датності суму заборгованост і у розмірі 70875,24 грн. (сімдесят т исяч вісімсот сімдесят п'ять ) грн. 24 коп. на р/р 37176200900001 в ГУДК Чер нігівської області, МФО 853592, ко д 14244036.

Постанова суду може бути ос каржена в порядку передбачен ому ст. ст. 185-187 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни.

Суддя Д'яков В.І.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.10.2010
Оприлюднено25.10.2010
Номер документу11746470
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4885/10/2570

Ухвала від 01.03.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Наталія БАРГАМІНА

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Наталія БАРГАМІНА

Ухвала від 22.09.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

Ухвала від 21.09.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 13.09.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Постанова від 18.10.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні