Ухвала
від 05.03.2024 по справі 505/725/24
КОТОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 505/725/24

Провадження № 2/505/1561/2024

У Х В А Л А

(про залишення позовної заяви без руху)

05.03.2024 суддя Котовського міськрайонного суду Одеської області Івінський О.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Подільського відділу державної виконавчої служби у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про зняття арешту з нерухомого майна,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_1 20 лютого 2024 року, звернулася до суду із позовом до Подільського відділу державної виконавчої служби у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про зняття арешту з нерухомого майна.

Вивчивши матеріали позовної заяви суд приходить до висновку, що вона не відповідає вимогам встановлених ст. 175 та ст. 177 ЦПК України.

Згідно з ч. 2 ст. 30 ЦПК України позови про зняття арешту з майна пред`являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.

Також, відповідно до п. 6 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна» від 03.06.2016 № 5 позови про зняття арешту з нерухомого майна пред`являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини (виключна підсудність). Якщо майно розташоване або знаходиться у різних районах міста чи в різних містах, то позов пред`являється до одного із судів за вибором позивача, але за місцезнаходженням основної частини майна, вартість якої перевищує вартість тих, що знаходяться в інших районах чи місцевостях.

З інформації з державного реєстру речових прав не можливо встановити на яке майно накладено арешт, за якою адресою, та в інтересах кого накладено арешт.

В будь-якому випадку для повного, об`єктивного розгляду справи необхідно встановити в зв`язку з чим накладався арешт на майно, в інтересах кого, та чи відпали підстави перебування майна під забороною.

Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду.

Стаття 83 ЦПК Українизобов`язує позивача подати докази разом з поданням позовної заяви.

Суд зауважує щодо суб`єктного складу сторін по справі, а саме відповідно до Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних Справ від 03.06.2016 № 5 «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна» передбачено, що позов про зняття арешту з майна може бути пред`явлений власником, а також особою, яка володіє на підставі закону чи договору або іншій законній підставі майном, що не належить боржнику (речове право на чуже майно). Відповідачами в справі є боржник, особа, в інтересах якої накладено арешт на майно, а в окремих випадках - особа, якій передано майно, якщо воно було реалізоване. Як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, має бути залучено відповідний орган державної виконавчої служби, а також відповідний орган доходів і зборів, банк та іншу фінансову установу, які у випадках, передбачених законом, виконують судові рішення.

У зв`язку з наведеним, позивачу слід уточнити суб`єктний склад.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку та розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

До позовної заяви долучено дві квитанції про сплату судового збору: одна квитанція

від 21.12.2023 на суму 1073,60 грн., друга квитанція від 20.02.2024 на суму 137,60 грн. При цьому, сума судового збору в розмірі 1073,60 грн., яка зазначена у квитанції від 21.12.2023, не може бути зарахована на відповідний рахунок та не може бути приєднана до справи через комп`ютерну програму документообігу загальних судів «Д-3», оскільки сума за вказаною квитанцією вже була зарахована та приєднана до цивільної справи № 505/5185/23 за позовом ОСОБА_1 до Подільського відділу державної виконавчої служби у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинення певних дій, яка ухвалою судді від 07.04.2024 була повернута позивачу за його заявою.

Тому, з урахуванням вищевикладеного, до зарахування судового збору у даній справі підлягає лише сума 137,60 грн., відповідно до квитанції 20.02.2024.

Оскільки, за звернення до суду з позовом про зняття арешту з нерухомого майна, з 01.01.2024 розмір судового збору становить 1211,20 грн., то в даному випадку судовий збір позивачкою сплачений не в повній мірі.

Відповідно до ч. 1 ст.185ЦПКУкраїни суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За цих обставин і згідно ст. 185 ч. 1 ЦПК Українипозовну заяву належить залишити без руху та надати позивачу термін на усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 175, 177,185 ч. 1, 260, 261 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Подільського відділу державної виконавчої служби у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про зняття арешту з нерухомого майна залишити без руху.

Надати позивачу строк на усунення недоліків - протягом десяти днів з дня отримання цієї копії ухвали суду.

Повідомити позивача про те, що в разі невиконання цієї ухвали суду в установлений судом строк, позовна заява буде вважатись не поданою до суду й повернута.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя О. О. Івінський

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117469892
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття арешту з нерухомого майна

Судовий реєстр по справі —505/725/24

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні