Рішення
від 01.02.2024 по справі 523/18930/23
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/18930/23

Провадження №2/523/1322/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" лютого 2024 р. м.Одеса

Суворовський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Далеко К.О.,

за участю секретаря судового засідання - Дмітрієвої В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду №17 в м. Одесі, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу № 523/18930/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Комунальне підприємство «ЖКС «Північний» про встановлення порядку користування житловим приміщенням,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Комунальне підприємство «ЖКС «Північний», якою просить: встановити порядок користування кімнатами АДРЕСА_1 ; виділити їй у користування житлову кімнату площею 13,2 кв.м.; виділити житлову кімнату площею 19,3 кв.м. відповідачам ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ; залишити в загальному користуванні кухню площею 19.2 кв.м., коридор площею 45,3 кв.м., душ площею 7.7 кв.м., туалет площею 6,5 кв.м., балкон площею 1,1 кв.м.

Позов мотивований тим, що згідно зі Свідоцтвом про право власності на житло, виданим Департаментом міського господарства Одеської міської ради, їй та відповідачам належить у рівних частках 181/1000 житлової площі у секції гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 (кожному по 181/3000).

Відповідно до технічного паспорту, журналу обміру, кімната № НОМЕР_1 житловою площею 19,0 кв.м., кімната № 55 житловою площею 13,2 кв.м. Загальна площа становить 48,61 кв.м.

Відповідачі є колишніми членами її сім`ї. У них склався фактичний порядок користування квартирою.

У позивача в користуванні перебуває кімната № НОМЕР_2 , площею 13.2 кв.м.

Відповідачі користуються кімнатою АДРЕСА_3 , площею 19,3 кв.м.

У спільному користуванні перебувають частина кухні, загальна площа - 19.2 кв.м.. коридор загальною площею 45,3 кв.м., душ загальною площею 7,7 кв.м., туалет, загальною площею 6,5 кв.м,. балкон площею 1,1 кв.м. Кімнати № 54, 55 є відокремленими та мають самостійний вихід у коридор загального користування.

Визначення порядку користування житловим приміщенням позивачці необхідно для розподілу особових рахунків на оплату житлово-комунальних послуг, зокрема з утримання будинку, будинкових споруд та прибудинкової території, централізованого водопостачання та водовідведення, електропостачання, а також вивезення ТПВ.

Ухвалою судді Далеко К.О. від 04.12.2023 вказану позовну заяву прийнято до розгляду, розгляд справи вирішено проводити в порядку загального позовного провадження.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, надала заяву в якій просила позов задовольнити та розглянути справу у її відсутність.

У судове засідання відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 не з`явилися, надали до суду заяви з яких вбачається, що вони ознайомлені із позовною заявою, позовні вимоги визнають у повному обсязі, просять розглянути справу у їх відсутність.

Представник третьої особи КП «ЖКС «Північний» у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи сповіщений належним чином. Про причини неявки суд не повідомив.

Судом не здійснювалось фіксування судового засідання технічним записом, відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до ч.3, 4ст.200 ЦПК Україниза результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому ст.ст.206,207цьогоКодексу.

Згідно з ч.4ст.206 ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Як роз`яснив Пленум Верхового Суду України у п. 24постанови від 12 червня 2009 року N 2 "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції"у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно та безсторонньо оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову ОСОБА_1 , прийнявши визнання позову відповідачами ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , оскільки таке визнання є безумовним, та не суперечить вимогам закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Судом установлено, що 181/1000 частин у секції гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 ,належатьОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 на правіспільної частковоївласності,на підставі свідоцтва про право власності на житло, виданого Департаментом міського господарства Одеської міської ради від 04.05.2011.

Відповідно до технічного паспорту, журналу обміру, кімната № НОМЕР_1 житловою площею 19,0 кв.м., кімната № 55 житловою площею 13,2 кв.м.

У зазначених кімнатах АДРЕСА_1 сторони проживають та зареєстровані.

Позивачка ОСОБА_1 фактично користується кімнатою АДРЕСА_4 , площею 13.2 кв.м.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 фактично користуються кімнатою АДРЕСА_3 , площею 19,3 кв.м.

У спільному користуванні позивача та відповідачів перебувають: частина кухні загальною площею - 19.2 кв.м, коридор загальною площею - 45,3 кв.м, душ загальною площею - 7,7 кв.м, туалет загальною площею 6,5 кв.м, балкон площею 1,1 кв.м.

Як встановлено судом, позивач та відповідачі є колишніми членами сім`ї, та у них склався фактичний порядок користування кімнатами.

Кімнати АДРЕСА_5 є відокремленими та мають самостійний вихід у коридор загального користування.

Відповідно дост. 358 ЦК Українита п.14 Пленуму Верховного суду України від 20.12.1995 «Про судову практику у справах за позовами про захист приватної власності» якщо поділ квартири, що є спільною частковою власністю здійснити неможливо, то за позовом співвласника може бути встановлено порядок користування приміщеннями квартири.

Позивач просить суд виділити їй у користування житлову кімнату площею 13,2 кв.м.; виділити житлову кімнату площею 19,3 кв.м. відповідачам ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ; залишити в загальному користуванні кухню площею 19.2 кв.м., коридор площею 45,3 кв.м., душ площею 7.7 кв.м., туалет площею 6,5 кв.м., балкон площею 1,1 кв.м.

Згідно частини першоїстатті 383 ЦК України, власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

При встановленні порядку користування будинком (квартирою) кожному зі співвласників передається в користування конкретна частина будинку (квартири) з урахуванням його частки в праві спільної власності на будинок (квартиру). Разом з тим виділені в користування приміщення можуть бути і неізольовані, і не завжди точно відповідати належним співвласникам часткам, оскільки встановлення порядку користування майном не припиняє право спільної часткової власності на це майно.

У відповідності до вимогст. 358 ЦК України, право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

При здійсненні права власності співвласниками щодо спільного майна потрібно враховувати правову природу такої власності, адже співвласникам належить так звана ідеальна частка у праві власності на спільне майно, яка є абстрактним вираженням співвідношення в обсязі прав співвласників спільної власності. Отже, кожному з них належить не частка у спільному майні, а частка у праві власності на це майно. Визнання за кожним зі співвласників права на конкретну частину майна в натурі спричинить припинення спільної власності. Поняття ж реальної частки використовується при поділі спільного майна в натурі в разі припинення його спільного правового режиму, а також може застосовуватися відповідно до частини 3статті 358 ЦК Українипри встановленні співвласниками порядку користування спільним майном в натурі згідно з розмірами належних їм часток.

Таким чином, потрібно розмежовувати порядок поділу спільної власності з метою припинення такого її режиму і порядок встановлення користування спільним майном.

У даному випадку спірні правовідносини стосуються не поділу кімнат, а встановлення порядку спільного користування ними. Тому, критерій необхідності виділення у користування кожному зі співвласників ізольованого приміщення, особливо, якщо при цьому неможливо забезпечити відповідність ідеальних часток реальним, не є обов`язковим.

За таких обставин, оскільки позивач, як співвласник кімнат, вважає за необхідне встановити порядок користування кімнатами для реалізації своїх прав щодо власності, можливість встановлення порядку користування регламентовано законодавством, відповідачі погоджуються із запропонованим варіантом користування кімнатами, визнали позов, суд вважає обґрунтованими позовні вимоги про встановлення порядку користування кімнатами, а тому позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями: 13, 49, 81, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Комунальне підприємство «ЖКС «Північний» про встановлення порядку користування житловим приміщенням задовольнити.

Встановити порядок користування кімнатами АДРЕСА_1 , наступним чином:

- у користування ОСОБА_1 виділити житлову кімнату АДРЕСА_4 , житловою площею 13,2 кв.м.;

- у користування ОСОБА_2 , ОСОБА_3 виділити житлову кімнату № НОМЕР_1 , житловою площею 19,3 кв.м.

- у загальному користуванні залишити кухню площею 19,2 кв.м., коридор площею 45,3 кв.м., душ площею 7,7 кв.м., туалет площею 6,5 кв.м., балкон площею 1,1 кв.м.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення суду складено 12.02.2024 року.

Суддя: К.О. Далеко

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117470226
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення порядку користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —523/18930/23

Рішення від 01.02.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Далеко К. О.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Далеко К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні