Ухвала
від 04.03.2024 по справі 908/496/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04.03.2024 Справа № 908/496/24

м. Запоріжжя, Запорізька область

Господарський суд Запорізької області у складі судді Проскурякова К.В., розглянувши матеріали позовної заяви

За позовом: Фермерського господарства «Мрія» (електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_1; пров. Партизанський, буд. 1 «А», с. Водяне, Василівський район, Запорізька область, 71317; код ЄДРПОУ 19268366)

До відповідача: Держави - Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації (електронна пошта: невідома; вул. Житня, буд. 14, будівля 1, м. Москва, Російська Федерація, 19991)

про стягнення збитків від упущеної вигоди в розмірі 90 834 171,54 грн., що еквівалентно 2 522 169,57 доларів США,

ВСТАНОВИВ:

28.02.2024 до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Фермерського господарства «Мрія» до Держави - Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації про стягнення збитків від упущеної вигоди в розмірі 90 834 171,54 грн., що еквівалентно 2 522 169,57 доларів США.

28.02.2024 автоматизованою системою документообігу господарського суду Запорізької області здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, справу розподілено судді Проскурякову К.В.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Статтями 162 та 164 ГПК України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Частиною 8 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі подання представником заяви по суті справи в електронній формі, він може додати до неї довіреність або ордер в електронній формі, на які накладено кваліфікований електронний підпис відповідно до вимог закону та Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Як вбачається з додатків до позовної заяви, вищезазначеної довіреності або ордеру в електронній формі матеріали позовної заяви не містять.

Пунктом 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України визначено, що позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

В порушення вищезазначених вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява не містить відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету відповідача.

Частиною 5 ст. 164 ГПК України визначено, що до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Частиною 2 ст. 162 ГПК України визначено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

До матеріалів позовної заяви додані ксерокопії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю № 473 від 27.04.2004 виданого Безуху Андрію Миколайовичу на підставі рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Запорізької області № 21 від 27.04.2004 та довіреності № б/н від 03.01.2022 на ім`я Безуха А.М.

У вищевказаній довіреності зазначено, що голова Фермерського господарства «Мрія» Білий Олег Олександрович довіряє адвокату Безуху Андрію Миколайовичу представляти інтереси Фермерського господарства «Мрія» у всіх державних установах і органах та надаються права згідно переліку для виконання представницьких функцій у судах загальної юрисдикції, господарських, адміністративних судах та органах державної виконавчої служби «…».

Судом встановлено, що у довіреності № б/н від 03.01.2022 не вказано місце проживання чи перебування та ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків та інших обов`язкових платежів - адвоката Безуха А.М., що не дозволяє ідентифікувати заявника як належного представника.

За таких обставин, вказана позовна заява подана з порушенням вимог ч. 2 ст. 164 ГПК України.

Відповідно до ч. 11 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення без руху позовної заяви Фермерського господарства «Мрія» до Держави - Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації про стягнення збитків від упущеної вигоди в розмірі 90 834 171,54 грн., що еквівалентно 2 522 169,57 доларів США та надати позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків у термін 10 днів з дня отримання вказаної ухвали шляхом направлення на адресу суду та іншим сторонам належним чином оформленої довіреності на адвоката Безуха А.М. або ордеру в електронній формі та письмової інформації щодо відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету відповідача, докази чого надати до суду у вказаний вище строк.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу (ч. 3 ст. 174 ГПК України).

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась із позовною заявою.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючись п. 2 ч. 3 ст. 162, ч. 5 ст. 164, ст.ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Фермерського господарства «Мрія» до Держави - Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації про стягнення збитків від упущеної вигоди в розмірі 90 834 171,54 грн., що еквівалентно 2 522 169,57 доларів США залишити без руху.

2. Надати позивачу строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали шляхом направлення на адресу суду та іншим сторонам належним чином оформлених документів в підтвердження повноважень Безуха А.М. як належного представника позивача та письмової інформації щодо відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету відповідача, докази чого надати до суду у вказаний вище строк.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту їх підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя К.В. Проскуряков

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117471792
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення збитків від упущеної вигоди в розмірі 90 834 171,54 грн., що еквівалентно 2 522 169,57 доларів США

Судовий реєстр по справі —908/496/24

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Проскуряков К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні