Ухвала
від 06.03.2024 по справі б-11/45-3/270-21/145
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № Б-11/45-3/270-21/145

У Х В А Л А

06.03.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишина В. В., секретар судового засідання Безрука Н. К., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості,

за участі учасників у справі про банкрутство:

ліквідатора - Седлецького Олександра Валентиновича: в судове засідання не з`явився;

від кредитора - Головного управління ДПС в Івано-Франківській області: Клебана Миколи Андрійовича;

від працівників Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості: Грици Юрія Юрійовича;

від Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: Запічної Наталії Ігорівни, Підхомної Надії Михайлівни;

від прокуратури: Гоголя Віталія Васильовича;

від кредитора Комунального підприємства "Івано-Франківськводоекотехпром": Табаки Віктора Миколайовича,

від Фонду державного майна України: Ковтяги Олександра Володимировича (в режимі відео конференції),

інші учасники у справі про банкрутство в судове засідання не з`явилися.

В С Т А Н О В И В:

у провадженні Господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості. Справа перебуває в процедурі ліквідації банкрута, ліквідатор (арбітражний керуючий) Седлецький О. В.

Ухвалою суду від 13.12.2023 суд, зокрема, відклав розгляд справи на 06.03.2024.

26.02.2024 за вх. № 3216/24 до канцелярії суду від Фонду державного майна України надійшло клопотання про відсторонення арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості.

Ухвалою від 27.02.2024 суд призначив до розгляду в судовому засіданні клопотання Фонду державного майна України (вх. № 2259/24 від 08.02.2024) про відсторонення арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості на 06.03.2023; зобов`язав ліквідатора - арбітражного керуючого Седлецького О. В., у строк до 04.03.2024, направити суду докази виконання вимог частини 9 статті 96 Кодексу України з процедур банкрутства.

05.03.2024 за вх. № 3808/24 через підсистему "Електронний суд" від арбітражного керуючого, ліквідатора Седлецького О. В. надійшло клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості і повноважень арбітражного керуючого (ліквідатора) Седлецького О. В. у справі № Б-11/45-3/270-21/145 на три місяці та відкладення розгляду справи.

Тим же клопотанням арбітражний керуючий, ліквідатор Седлецький О. В. направив для приєднання до матеріалів справи звіт про хід ліквідаційної процедури Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості станом на 01.12.2023 разом з додатками.

У судове засідання, яке відбулось 06.03.2024, ліквідатор Седлецький О. В. не з`явився.

Ліквідатор - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення ліквідаційної процедури (стаття 1 Кодексу України з процедур банкрутства).

Відповідно до частини 9 статті 96 Кодексу України з процедур банкрутства (в редакції зі змінами, внесеними Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 20.03.2023 №2971-ІХ), припинення, продовження повноважень та відсторонення від виконання обов`язків керуючих санацією, ліквідаторів державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, здійснюються господарським судом за наявності підстав та в порядку, встановленому цим Кодексом.

Арбітражний керуючий у справі про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, повинен скласти іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Згідно з прикінцевими та перехідними положеннями Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 20.03.2023 № 2971-ІХ, протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом призначення арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, здійснюється господарськими судами без наявності свідоцтва про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Арбітражні керуючі, призначені у справах про банкрутство державних підприємств або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, до дня набрання чинності цим Законом та протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом здійснюють свої повноваження до складання іспиту за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 20.03.2023 № 2971-ІХ набув чинності 15.04.2023, відтак арбітражні керуючі мають скласти іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, до 15.10.2023.

Водночас, в поданому до суду 05.03.2024 за вх. № 3808/24 клопотанні арбітражний керуючий, ліквідатор Седлецький О. В. зазначив, що в період з 27.02.2024 по 06.03.2024 проходить в Міжнародному інституті бізнесу навчання за програмою навчального курсу підготовки арбітражних керуючих (розпорядників майна, ліквідаторів, керуючих санацією) у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі. Відповідний кваліфікаційний іспит відбудеться 06.03.2024.

Крім того, останній вказав, що станом на 05.03.2024 ліквідатором Івано-Франківського ОДОСП, арбітражним керуючим Седлецьким О. В. здійснюються заходи щодо завершення ліквідаційної процедури боржника та проведення відповідних дій. Після проведення відповідних заходів по погашенню кредиторської заборгованості, арбітражним керуючим Седлецьким О. В. заплановано залучити аудитора, який має відповідний сертифікат на провадження аудиторської діяльності.

За змістом статей 59 - 65 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідаційна процедура як стадія провадження у справі про банкрутство є однією з найбільш ймовірних та прогнозованих процедур, які застосовуються до неплатоспроможного боржника та є механізмом виведення з ринку нерентабельних та неперспективних підприємств, а тому правильне завершення ліквідаційної процедури є основним завданням ліквідатора, який, з урахуванням покладених на нього Законом повноважень (статей 12, 61, 65 Кодексу України з процедур банкрутства) повинен наполегливо та добросовісно здійснювати свої повноваження упродовж всієї процедури ліквідації.

Основною метою Кодексу України з процедур банкрутства є повне або часткове задоволення вимог кредиторів шляхом застосування судових процедур, зокрема, ліквідації банкрута. Під ліквідацією розуміється припинення суб`єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку Кодексу України з процедур банкрутства вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Кодекс України з процедур банкрутства визначає ряд обов`язків ліквідатора (статті 61 - 64 Кодексу України з процедур банкрутства), які останній зобов`язаний виконати в ліквідаційній процедурі.

За правилами частини 5 статті 61 Кодекс України з процедур банкрутства, ліквідатор зобов`язаний на вимогу господарського суду надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

Відповідно до частини 1 статті 113 та частини 2 статті 119 Господарського процесуального кодексу України, строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

В силу приписів статті 58 Кодексу України з процедур банкрутства, у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника.

Ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом (ч. 2 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства).

За змістом частини 6 статті 65 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи-банкрута.

Відтак ліквідаційна процедура триває до повного завершення процедури ліквідації - продажу усього майна боржника, затвердження ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора.

При цьому, абзацом 5 пункту 1-6 Розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що тимчасово, під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, а також протягом шести місяців після його припинення чи скасування: господарський суд за клопотанням комітету кредиторів, кредитора, арбітражного керуючого чи з власної ініціативи може продовжити строки проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність) звернення у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) про визнання недійсними правочинів, вчинених боржником, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, оголошення про проведення першого, повторного та/або другого повторного аукціону, виконання плану санації (у тому числі якщо провадження у справі про банкрутство продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом") чи реструктуризації боргів боржника, процедури розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації боргів боржника та погашення боргів боржника.

Оскільки ліквідація банкрута на даний час не завершена з об`єктивних на те причин, суд приходить до висновку про задоволення клопотання арбітражного керуючого, ліквідатора Седлецького О. В. (вх. № 3808/24 від 05.03.2024) та продовження строку ліквідаційної процедури і повноважень ліквідатора Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості на три місяці.

Враховуючи те, що станом на дату судового засідання ліквідатором Седлецьким О. В. доказів складання іспиту за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належить державі, до суду не надано, з метою недопущення порушення майнових прав і інтересів учасників у справі про банкрутство та належного завершення ліквідаційної процедури у даній справі, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

В той же час, суд також звертає увагу ліквідатора на дотримання вказаного строку і завершення усіх дій, визначених Кодексом України з процедур банкрутства та подання на затвердження звіту про проведення ліквідаційної процедури боржника і ліквідаційного балансу.

Керуючись статтями 2, 12, 59 65, 96 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Клопотання арбітражного керуючого, ліквідатора Седлецького О. В. (вх. № 3808/24 від 05.03.2024) про продовження строку ліквідаційної процедури Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості і повноважень арбітражного керуючого (ліквідатора) Седлецького О. В. у справі № Б-11/45-3/270-21/145 на три місяці та відкладення розгляду справи задовольнити.

2. Строк ліквідаційної процедури Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості та повноваження арбітражного керуючого (ліквідатора) Седлецького О. В. у справі № Б-11/45-3/270-21/145 продовжити на три місяці (до 11.07.2024).

3. Розгляд клопотання Фонду державного майна України (вх. № 2259/24 від 08.02.2024) про відсторонення арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора та розгляд справи про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості відкласти на 01.04.2024 о 11:00 год.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, буд. 32, зал судового засідання № 8.

4. Зобов`язати ліквідатора - арбітражного керуючого Седлецького О. В., у строк до 28.03.2024, надати суду докази виконання вимог частини 9 статті 96 Кодексу України з процедур банкрутства, а саме належним чином засвідчену копію свідоцтва про проходження підготовки у справах про банкрутство держаних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

5. Ліквідатору у строк до 28.03.2024 надати суду належним чином сформований звіт ліквідатора та всі додатки до звіту, які передбачені статтею 65 Кодексу України з процедур банкрутства..

6. Явку ліквідатора визнати обов`язковою.

7. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/, а також ознайомитись з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

8. Ухвала набирає законної сили 06.03.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя В. В. Михайлишин

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117471918
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство в судове засідання не з`явилися

Судовий реєстр по справі —б-11/45-3/270-21/145

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні