Ухвала
від 06.03.2024 по справі 910/2321/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

06.03.2024Справа № 910/2321/24

Суддя Господарського суду міста Києва Курдельчук І.Д., дослідивши без виклику учасників справи в нарадчій кімнаті матеріали (вх. 2321/24) позовної заяви Заступника керівника Полтавської обласної прокуратури (вул. 1100 річчя Полтави, 7, м. Полтава, 36000 ідентифікаційний код 02910060) в інтересах держави в особі Михайлівської сільської ради (вул. Молодіжна, 17, с. Михайлівка, Полтавська обл., Полтавський р-н, 39443 ідентифікаційний код 21047603) та Управління Північно-Східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області (вул. Шевченка, 1 м. Полтава, 36011 ідентифікаційний код 41127020) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Твій Газзбут» (вул. Острозьких, 32/2, м. Київ, 01010, ідентифікаційний код 43965848) та Виконавчого комітету Михайлівської сільської ради (вул. Молодіжна, 17, Полтавська обл., с. Михайлівка ідентифікаційний код 41771699) про визнання недійсним правочину та стягнення грошових коштів

ВСТАНОВИВ:

27 лютого 2024 року до Господарського суду міста Києва від Заступника керівника Полтавської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Михайлівської сільської ради та Управління Північно-Східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області надійшла позовна заява до Товариства з обмеженою відповідальністю «Твій Газзбут» та Виконавчого комітету Михайлівської сільської ради про:

- визнання недійсним договору №60В200-2423-23-b про постачання електричної енергії від 07 вересня 2023 року, укладеного між виконавчим комітетом Михайлівської сільської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю «Твій Газзбут»;

- стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Твій Газзбут» на користь виконавчого комітету Михайлівської сільської ради252 630, 15 грн, а з виконавчого комітету Михайлівської сільської ради одержавні ним за рішенням суду 252 630, 15 грн стягнути в дохід держави в особі Управління Північно-Східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що укладений 07 вересня 2023 року між виконавчим комітетом Михайлівської сільської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю «Твій Газзбут» договір №60В200-2423-23-b є таким, що суперечить інтересам держави та суспільства, а тому має бути визнаний судом недійсним на підставі статті 228 Цивільного кодексу України, а кошти, сплачені за недійсним правочином мають бути повернуті в дохід держави.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до частини 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Враховуючи категорію та складність справи, обраний спосіб захисту, коло обставини, які підлягають доказуванню у даній справі, обсяг та характер доказів у справі, суд дійшов висновку що справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

На виконання вимог статті 181 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити сторонам строки для подання ними документів на підтвердження своєї правової позиції в даному спорі.

Крім того, суд зазначає, що обґрунтовуючи позовні вимоги прокурор посилається на статтю 228 Цивільного кодексу України. Зокрема, частиною 3 вказаної статті передбачено, що у разі недодержання вимоги щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства, його моральним засадам такий правочин може бути визнаний недійсним. Якщо визнаний судом недійсний правочин було вчинено з метою, що завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, то при наявності умислу у обох сторін - в разі виконання правочину обома сторонами - в дохід держави за рішенням суду стягується все одержане ними за угодою, а в разі виконання правочину однією стороною з іншої сторони за рішенням суду стягується в дохід держави все одержане нею і все належне - з неї першій стороні на відшкодування одержаного. При наявності умислу лише у однієї із сторін все одержане нею за правочином повинно бути повернуто іншій стороні, а одержане останньою або належне їй на відшкодування виконаного за рішенням суду стягується в дохід держави.

Прокурор просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Твій Газзбут» на користь виконавчого комітету Михайлівської сільської ради 252 630, 15 грн, а з виконавчого комітету Михайлівської сільської ради одержані ним за рішенням суду 252 630, 15 грн стягнути в дохід держави в особі Управління Північно-Східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області.

В той же час, частина 3 статті 228 Цивільного кодексу України передбачає стягнення одержаного за недійсним правочином в дохід держави, а не на користь відповідного органу.

Керуючись статтями 12, 176, 181, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

3. Підготовче провадження у справі засідання призначити 09.04.24 о 14:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 1 .

4. Встановити прокурору строк до 05.04.2024 включно надати суду пояснення щодо позовної вимоги в частині стягнення в дохід держави в особі Управління Північно-Східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області грошових коштів у відповідності до частини 3 статті 228 Цивільного кодексу України.

5. Повідомити учасників справи про дату, час і місце засідання.

6. Встановити відповідачам строк для надання суду обґрунтованого письмового відзиву на позовну заяву з доказами направлення відзиву позивачу у порядку, передбаченому статтями 165, 178 Господарського процесуального кодексу України з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на діюче законодавство; усіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову - протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

7. Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (частина 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частини 3, 4 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

8. Встановити позивачам строк у п`ять днів з дня отримання від відповідача відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив в порядку статті 166 ГПК України з доданням доказів, що підтверджують викладені обставини, та доказів направлення вказаних документів відповідачу.

9. Встановити відповідачам строк у п`ять днів з дня отримання відповіді на відзив для подання до суду заперечення на відповідь на відзив в порядку статті 167 ГПК України з доданням доказів, що підтверджують викладені обставини, та доказів направлення вказаних документів позивачу.

10. Повідомити сторін у справі в порядку частини 6 статті 6 та частини 7 статті 42 Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону №3200-ХІ, що введений в дію 18.10.2023 про обов`язок такого учасника справи зареєструвати Електронний кабінет в ЄСІТС та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

11. Звернути увагу учасників справи на те, що:

- заяви по суті справи та з процесуальних питань необхідно подавати у Електронній чи письмовій формі з доказами надсилання/вручення іншим учасникам справи у визначені даною ухвалою та ГПК України строки;

- документи, а також додаткові докази, які подаються учасниками справи самостійно чи витребовуються ухвалою суду для залучення до матеріалів справи, мають бути подані Електронній формі скріплені КЕП ЕЦП через систему Електронний суд чи у письмовій формі прошитому вигляді з обов`язковим описом додатків не пізніше ніж за два дня до засідання, до відділу діловодства (канцелярії) Господарського суду міста Києва за адресою: 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44, корпус А.

12. Запропонувати сторонам вжити можливих заходів для врегулювання спору мирним шляхом.

Судове рішення є врученим з дня отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи в модулі "Електронний суд" ЄСІТС (п.2ч.6ст.242 ГПК України), вказану такою особою під час подання документів до суду.

Ухвала набрала законної сили 06 березня 2024 року та не може бути оскаржена.

Суддя Ігор Курдельчук

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117472110
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —910/2321/24

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні