Ухвала
від 05.03.2024 по справі 925/206/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"05" березня 2024 р. справа № 925/206/24

м. Черкаси

Господарський суд Черкаської області у складі судді Дорошенка М.В. за участю представника боржниці в режимі відеоконференції адвоката Сонька В.В. із секретарем судового засідання Рябенькою Я.В., розглянувши у підготовчому засіданні у м. Черкаси заяву ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про її неплатоспроможність як фізичної особи,

УСТАНОВИВ:

До Господарського суду Черкаської області звернулася ОСОБА_1 (дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ; місце реєстрації: АДРЕСА_1 ; фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) із заявою від 14.02.2024 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність її як фізичної особи.

Автоматизована система документообігу Господарського суду Черкаської області для розгляду справи за вказаною заявою ОСОБА_1 визначила суддю Дорошенка М.В.

Ухвалою від 19.02.2024 Господарський суд Черкаської області у складі судді Дорошенка М.В. прийняв заяву ОСОБА_1 від 14.02.2024 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи до розгляду, призначив підготовче засідання для розгляду цієї заяви на 10 год. 00 хв. 05.03.2024 у приміщенні Господарського суду Черкаської області, визнав явку ОСОБА_1 (її представника) у підготовче засідання обов`язковою і повідомив про дату, час і місце підготовчого засідання боржника, вказаних у заяві боржниці кредиторів та арбітражну керуючу Белінську Наталію Олександрівну.

5 березня 2024 року до Господарського суду Черкаської області від боржниці надійшло клопотання про проведення підготовчого засідання без її участі.

У підготовчому засіданні, яке відбулося 05.03.2024 за участі представника боржниці адвоката Сонька В.В., господарський суд дослідив подані боржницею разом із її заявою від 14.02.2024 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи матеріали, дійшов висновку про наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 з огляду на таке.

Відповідно до преамбули Кодексу України з процедур банкрутства цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Стаття 1 Кодексу України з процедур банкрутства термін "неплатоспроможність" визначає як неспроможність боржника (іншого, ніж страховик або кредитна спілка) виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом, або встановлена Національним банком України неплатоспроможність страховика відповідно до Закону України "Про страхування" чи неплатоспроможність кредитної спілки відповідно до Закону України "Про кредитні спілки".

Згідно з ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 113 розділу І Книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Стаття 115 Кодексу України з процедур банкрутства містить такі норми:

1. Провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника.

2. Боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців;

3) у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними;

4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

3. До складу грошових вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви. Підготовче засідання проводиться у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Абзацом другим ч. 1 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства не перешкоджають проведенню засідання.

Із поданих ОСОБА_1 із заявою від 14.02.2024 матеріалів убачається, що вона не має статусу фізичної особи-підприємця. Загальна сума її заборгованості перед кредиторами станом на день подання заяви становить 224679,26 грн.

За твердженням ОСОБА_1 вона не погашає вказану вище прострочену заборгованість перед кредиторами більше як упродовж двох місяців і її майновий стан не дозволяє їй найближчим часом виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі. Докази, які б спростовували ці твердження боржниці, відсутні.

Вказані ОСОБА_1 у її заяві від 14.02.2024 обставини щодо загрози її неплатоспроможності відповідно до ч. 2 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства є достатньою підставою для звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Згідно з ч. 3 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства за наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Відповідно до ч. 4 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, якщо: 1) відсутні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; 2) боржник виконав зобов`язання перед кредитором (кредиторами) у повному обсязі до підготовчого засідання суду; 3) боржника притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов`язані з неплатоспроможністю; 4) боржника визнано банкрутом протягом попередніх п`яти років.

Передбачені ч. 4 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства підстави для відмови у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 відсутні.

Отже, наразі є передбачені ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 .

Частиною 5 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника господарський суд зазначає про:

1) відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника;

2) введення процедури реструктуризації боргів боржника;

3) введення мораторію на задоволення вимог кредиторів;

4) призначення керуючого реструктуризацією;

5) вжиття заходів для забезпечення вимог кредиторів;

6) строк подання арбітражним керуючим до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів, який не може перевищувати 30 днів з дня проведення підготовчого засідання суду;

7) проведення арбітражним керуючим виявлення, складання опису майна боржника (проведення інвентаризації) та визначення його вартості;

8) строк підготовки та подання до господарського суду плану реструктуризації боргів боржника, який не може перевищувати трьох місяців з дня проведення підготовчого засідання суду;

9) зобов`язання контролюючого органу, визначеного Податковим кодексом України, надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про доходи боржника та членів його сім`ї і про майно, задеклароване такими особами при перетині кордону;

10) зобов`язання органу державної прикордонної служби надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про перетинання боржником та членами його сім`ї державного кордону за останні три роки;

11) зобов`язання банків, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про залишок коштів на рахунках/електронних гаманцях боржника.

Відповідно до ч. 6 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства з метою виявлення всіх кредиторів здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника у порядку, визначеному цим Кодексом.

Пунктом 21 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом. Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією. Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу. Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Частиною 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрута встановлено, що розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими особами у цій справі;

2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом;

4) які мають реальний чи потенційний конфлікт інтересів;

6) які є близькими особами боржника - фізичної особи.

До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

Враховуючи наявність пропозиції боржника щодо кандидатури арбітражної керуючої Белінської Наталії Олександрівни (свідоцтво на здійснення діяльності арбітражного керуючого від 12.02.2013 №190) на призначення керуючою реструктуризацією, наявність заяви арбітражної керуючої Белінської Наталії Олександрівни про участь у справі і те, що остання не належить до осіб, зазначених у ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, саме цю арбітражну керуючу й слід призначити керуючою реструктуризацією боргів Коберник Валерії Олександрівни.

З огляду на викладене господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для закінчення підготовчого засідання.

На підставі викладеного, керуючись Кодексом України з процедур банкрутства статтею 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Черкаської області

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі №925/206/24 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ; місце реєстрації: АДРЕСА_1 ; фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

2. Ввести процедуру реструктуризації боргів ОСОБА_1 .

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів ОСОБА_1 .

4. Встановити, що строк виконання всіх грошових зобов`язань ОСОБА_1 настав з 05.03.2024.

5. Припинити нарахування штрафів та інших фінансових санкцій, а також відсотків за зобов`язаннями ОСОБА_1 .

6. В порядку вжиття заходів для забезпечення вимог кредиторів заборонити ОСОБА_1 вчиняти правочини (укладати договори) щодо розпорядження, у тому числі і щодо передачі в заставу (іпотеку), належним їй на праві власності майном. Встановити, що будь-яке відчуження та розпорядження майном ОСОБА_1 здійснюється виключно в порядку, передбаченому Кодексом України з процедур банкрутства.

7. Призначити керуючою реструктуризацією боргів ОСОБА_1 арбітражну керуючу Белінську Наталію Олександрівну (вул. Миколи Оводова, буд. 38, кім. 305, м. Вінниця, 21050, свідоцтво на здійснення діяльності арбітражного керуючого від 12.02.2013 №190).

8. Встановити керуючому реструктуризацією боргів боржника основну грошову винагороду у розмірі п`яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний місяць виконання ним повноважень керуючого реструктуризацією.

9. Встановити керуючому реструктуризацією боргів боржника строк до 15 квітня 2024 року включно для подачі до Господарського суду Черкаської області відомостей про результати розгляду вимог кредиторів (письмові нормативно-обґрунтовані пояснення по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстрів заборон щодо майна боржника, за наявності - письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), а також доказів повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду у справі №925/1626/23.

10. Зобов`язати керуючого реструктуризацією боргів боржника у строк до 22 квітня 2024 року направити суду, кредиторам та боржнику звіт про результати перевірки декларації боржника, а також провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість.

11. Встановити керуючому реструктуризацією боргів боржника строк для підготовки та подання до Господарського суду Черкаської області плану реструктуризації боргів боржника до 22 квітня 2024 року.

12. Зобов`язати Головне управління ДПС у Черкаській області надати керуючому реструктуризацією боргів боржника та суду інформацію про доходи ОСОБА_1 про майно, задеклароване нею при перетині кордону, а також про відкриті ОСОБА_1 рахунки у банківських установах.

13. Зобов`язати Державну прикордонну службу України надати керуючому реструктуризацією боргів боржника та суду інформацію про перетинання ОСОБА_1 та членами її сім`ї державного кордону за останні три роки, а саме щодо таких осіб:

ОСОБА_1 , громадянка України, дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

ОСОБА_2 , громадянин України, дата народження ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

ОСОБА_3 , громадянка України, дата народження ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

ОСОБА_2 , громадянин України, дата народження ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

ОСОБА_4 , громадянин України, дата народження ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

ОСОБА_5 , громадянин України, дата народження ІНФОРМАЦІЯ_6 .

14. Зобов`язати банки, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про залишок коштів на рахунках/електронних гаманцях ОСОБА_1 .

15. Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України повідомлення про відкриття провадження у справі №925/206/24 про неплатоспроможність ОСОБА_1 .

16. Визначити дату, час і місце попереднього засідання суду у справі №925/206/24 про неплатоспроможність ОСОБА_1 02 травня 2024 року об 11 год. 00 хв. в приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: бульвар Шевченка, будинок 307, зал судових засідань №313, м. Черкаси, Черкаська область, 18005.

17. Копію цієї ухвали надіслати боржниці, керуючому реструктуризацією, усім відомим кредиторам боржника, Головному управлінню ДПС у Черкаській області, Головному управлінню Пенсійного фонду України у Черкаській області, Державній прикордонній службі України, Уманському міськрайонному суду Черкаської області, відділу державної виконавчої служби у місті Умані Уманського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) та Центральному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Київ).

Ця ухвала суду набрала законної сили 05.03.2024 з моменту її постановлення і може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя М.В. Дорошенко

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117472967
СудочинствоГосподарське
Сутьїї неплатоспроможність як фізичної особи

Судовий реєстр по справі —925/206/24

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні