Ухвала
від 01.03.2024 по справі 759/4336/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/1598/24

ун. № 759/4336/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2024 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в м. Києві клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у досудовому розслідуванні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024110000000018 від 15.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Святошинськогорайонного судум.Києва надійшлоклопотання старшогослідчого відділурозслідування особливо тяжкихзлочинів слідчогоуправління Головногоуправління Національноїполіції вКиївській областімайора поліції ОСОБА_3 , в якому слідчий проситьнадати доступдо речейі документів,які перебуваютьу володінні Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 )

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що У провадженні відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області перебуває кримінальне провадження № 12024110000000018 від 15.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до рішення ІНФОРМАЦІЯ_2 від 05.07.2007 року № 1518-19-У, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » надано дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо документів, що посвідчують право оренди земельної ділянки площею 1,4800га для будівництва торговельного центру (землі комерційного використання) по АДРЕСА_2 .

Рішенням ІНФОРМАЦІЯ_2 від 30.08.2007№1909-21-У передано в оренду земельну ділянку площею 1,4800га для будівництва житлово-торговельного комплексу, землі комерційного використання.

Рішенням ІНФОРМАЦІЯ_2 від 16.11.2017№ 2563-35-У поновлено договір оренди землі від 17.10.2007укладений між ІНФОРМАЦІЯ_4 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на земельну ділянку площею 1,4800га для будівництва житлово-торговельного комплексу.

Слід відзначити, що земельна ділянка площею 1,4800га, передана в оренду за рахунок земель, що перебували в користуванні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » у зв?язку із згодою про вилучення земельної ділянки. Відповідно до договору оренди земельної ділянки від 20.05.2005в користуванні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » перебувала земельна ділянка площею 1,4800га для розміщення складських приміщень, землі комерційного використання.

Статтею 120 Земельного кодексу України передбачено, що якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то в разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Відповідно до статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки. Відповідно до частини 3 зазначеної статті передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудову здійснюється за проектами відведення в порядку, встановленому статтями 118, 123 цього Кодексу.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про землеустрій» цільове призначення земельної ділянки - використання земельної ділянки за призначенням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку.

За результатами проведеної перевірки дотримання вимог земельного законодавства встановлено, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва житлово-торговельного комплексу в установленому законодавством порядку, яке діяло на момент передачі земельної ділянки в користування не розроблявся, не погоджувався і не затверджувався. Рішення ІНФОРМАЦІЯ_2 від 30.08.2007№ 1909-21-У щодо передачі в оренду земельної ділянки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » для будівництва житлово-торговельного комплексу прийнято без належних на те підстав у зв?язку з чим не відповідає вимогам земельного законодавства.

Відповідно до статті 37 Закону у разі виявлення фізичною або юридичною особою у витязі, довідці з Державного земельного кадастру, викопіюванні з картографічних матеріалів Державного земельного кадастру технічної помилки (описка, друкарська, граматична, арифметична чи інша помилка), допущеної органом, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, заінтересована особа письмово повідомляє про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, який перевіряє відповідність відомостей Державного земельного кадастру інформації, що міститься в документах, які стали підставою для внесення цих відомостей.

Якщо факт невідповідності підтверджено, орган, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, безоплатно виправляє допущену помилку в день надходження повідомлення та не пізніше наступного дня повідомляє про це заінтересованих осіб.

Пунктом 143 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012№ 1051, передбачено, державний кадастровий реєстратор під час розгляду повідомлення про виявлення технічної помилки перевіряє відповідність відомостей Державного земельного кадастру інформації, що міститься в документах, які є підставою для внесення таких відомостей.

При проведені перевірки дотримання вимог земельного законодавства встановлено, що кадастровим реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_4 23.02.2018без належних на те підстав, за заявою представника ІНФОРМАЦІЯ_2 внесено виправленні відомості до Державного земельного кадастру про земельну ділянку з кадастровим номером 3210500000:06:018:0006в частині змін відомостей про цільове призначення земельної ділянки - для будівництва і

обслуговування багатоквартирного жилового будинку.

Таким чином, дисциплінарною комісією з розгляду дисциплінарних справ територіальних органів ІНФОРМАЦІЯ_6 встановлено, що ОСОБА_4 , Державним кадастровим реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_6 внесені виправлені відомості до Державного земельного кадастру про земельну ділянку з кадастровим номером 3210500000:06:018:0006з порушенням пункту 143 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012№ 1051.

Так, 15.02.2024призначено судову комп?ютерно-технічну експертизу з метою встановлення точної інформації про те, коли та на підставі чого було внесено виправленні відомості до Державного земельного кадастру про земельну ділянку з кадастровим номером 3210500000:06:018:0006в частині змін відомостей про цільове призначення земельної ділянки - для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Інформація, яка зберігається в ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), щодо земельної ділянки із кадастровим номером: 3210500000:06:018:0006має беззаперечне значення під час розслідування цього кримінального провадження. Дана інформація містить фактичні дані, які слід зафіксувати під час досудового слідства. Ця інформація має бути використана в тому числі під час проведення судової комп?ютерно-технічної експертизи. На теперішній час у слідства виникла потреба вилучити копію цієї інформації.

В судове засідання слідчий не з`явився, просив розглядати вказане клопотання у його відсутність.

Враховуючи мотиви клопотання, суд вважає за необхідне розглядати клопотання без виклику службових осіб у володінні яких знаходяться документи до яких необхідно здійснити доступ, у зв`язку з тим, що існує реальна загроза зміни або знищення відповідної інформації.

Розглянувши клопотання та вивчивши додані до нього матеріали і докази, суд дійшов висновку, що клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України, є обґрунтованим і підлягає задоволенню за таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться таку речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно чинного Кримінального процесуального законодавства України тягар доказування перед слідчим суддею, судом наявності підстав застосування заходів забезпечення кримінального провадження покладено на слідчого та прокурора як на суб`єктів, які здійснюють кримінальне провадження, а тому вони мають обґрунтувати необхідність застосування заходів його забезпечення.

Відповідно до ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: 1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; 2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю; 3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; 4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; 5) відомості, які можуть становити банківську таємницю; 6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру; 7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; 8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних; 9) державна таємниця; 10) таємниця фінансового моніторингу;

Згідно частини 5, 6 статті 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не виключають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За змістом ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи знаходиться у володінні Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а також така інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з урахуванням можливості використати цю інформацію як доказ, відомостей, що містяться у ній, та відсутності можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації, суд дійшов до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність його задоволення.

Відтак, враховуючи, що в інший спосіб на даний час неможливо отримати запитувані відомості, як без надання тимчасового доступу, а тому клопотання є обґрунтованим і його слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 159-164, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у досудовому розслідуванні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024110000000018від 15.01.2024,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.362КК України задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , слідчим які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження № 12024110000000018 від 15.01.2024за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України, та входять до групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у провадженні, на тимчасовий доступ до речей і документів, а саме до інформації та документів, що зберігаються в Державному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) щодо земельної ділянки із кадастровим номером: 3210500000:06:018:0006, з метою копіювання всієї наявної інформації (створення дублікатів всіх файлів) та документації по вказаним земельним ділянкам та вилучення скопійованої інформації та документації.

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117476736
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у досудовому розслідуванні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024110000000018 від 15.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України

Судовий реєстр по справі —759/4336/24

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

П`ятничук І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні