Рішення
від 07.03.2024 по справі 576/3538/23
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/3538/23

Провадження № 2-о/576/2/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року Глухівський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді - Колодяжного А.О.,

присяжних Некрасової Л.М., Сидоренко О.І.,

при секретарі Опанасенко Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Глухів цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа:Есманьська селищна рада Шосткинського району Сумської області як орган опіки та піклування, про визнання особи недієздатною,

встановив :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,мотивуючи свої вимоги тим, що його родичка ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства ІІ групи, має розумову відсталість і перебуває на обліку у лікаря-психіатра. ОСОБА_2 з дитинства страждає на тяжке хронічне невиліковне психічне захворювання, у зв`язку з чим неодноразово лікувалася у психіатричних закладах, однак стан її психічного здоров`я незмінний. На даний момент внаслідок свогозахворювання ОСОБА_2 не здатнаусвідомлювати своїдії такерувати ними.В зв`язкуз цим заявник просить визнати ОСОБА_2 недієздатною.

Заявник та його представник в судове засідання не з`явилися, але представник заявника надав заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Заінтересована особа -Есманьська селищнарада Шосткинськогорайону Сумськоїобласті якорган опікита піклування,в судове засідання свого представника не направила.

Відповідно до ч. 2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, так як розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи.

Вивчивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 63 від 25.01.2024 року, ОСОБА_2 виявляє ознаки Помірної розумової відсталості (імбецильність), даний розлад є вродженою стійкою вадою, перспективи одужання відсутні, за своїм психічним станом ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 39-41).

За таких обставин, відповідно до ст. 39 ЦК України, суд вважає необхідним визнати ОСОБА_2 недієздатною.

Разом з тим, згідно ч. 6 ст.300ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Тому, враховуючи вищевикладене, суд визначає строк дії даного рішення про визнання фізичної особи недієздатною два роки.

На підставі ст.ст. 39, 40 ЦК України, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 259, 263-265, 268, 293-294, 295-300 ЦПК України, суд, -

вирішив :

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ,ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) про визнання особи недієздатною задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку с. Кучерівка Глухівського району Сумської області недієздатною.

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатною становить два роки.

Судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання особи недієздатною віднести на рахунок держави.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Глухівський міськрайонний суд Сумської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.О.Колодяжний

Присяжні: Л.М.Некрасова

О.І.Сидоренко

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117486547
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —576/3538/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні