Ухвала
від 06.03.2024 по справі 504/885/24
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/885/24

Номер провадження 2-н/504/101/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.03.2024смт.Доброслав

Суддя Комінтернівського районного суду Одеської області Сафарова А.Ф., розглянувши цивільну справу наказного провадження за заявою Житлово комунального господарства Чорноморської селищної ради про видачу судового наказу щодо стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надання послуг ЖКГ та судових витрат,

ВСТАНОВИВ:

В провадження судді Комінтернівського районного суду Одеської області Сафарової А.Ф. надійшла заява Житлово-комунального господарства Чорноморської селищної ради про видачу судового наказу щодо стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за житлово-комунальні послуги та судові витрати.

Згідност.162 ЦПК України, заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Згідно ч.5.ст.165 ЦПК України, у разі якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суддя не пізніше двох днів з дня надходження такої заяви, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи - боржника.

05.03.2024 судом отримано відповідь на запит відносно зареєстрованого у встановленому законом порядку місця проживання фізичної особиборжника.

Згідност. 161 ЦПК України, судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг.

Статтею 163 ЦПК Українивизначено обов`язкові вимоги до форми і змісту заяви про видачу судового наказу.

Зокрема, відповідно до п.3 ч.3 ст. 163 ЦПК України, до заяви про видачу судового наказу додається копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості.

Відповідно до п. 13 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 14 від 23 грудня 2011 року "Про практику розгляду судами заяв у поряду наказного провадження", на яку посилається заявник, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги, судовий наказ може бути видано за наявності відповідних договорів про надання таких послуг, інших письмових доказів, що підтверджують фактичне надання та отримання таких послуг. Крім того, заявник має обґрунтувати свої вимоги та додати документи, що вказують на правильність і безспірність розрахунків, а також застосування тарифів на відповідні послуги.

З наданих суду документів вбачається, що розпорядженням Черноморського селищного голови № 64/2020-О від 16.09.2020, переоформлено особовий рахунок на ОСОБА_1 на житлову площу, яку він займає, що складається з двох кімнат житловою площею30,36 кв.м за адресою: АДРЕСА_1 з правом укладення договору найму цієї площі.

Згідно виписки з особового рахунку № НОМЕР_1 (№ 03-11/709 від 20.02.2024) ОСОБА_1 є відповідальним квартиронаймачем 2 кімнатної квартири площею 30,36 кв. м за адресою: АДРЕСА_1 .

З урахуванням викладеного, правовідносини між ЖКГ Чорноморської селищної ради та ОСОБА_1 врегульовуються Житловим кодексом України.

Відповідно до положень ст. 61 ЖК України, користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення.

Договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем - житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності - відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем - громадянином, на ім`я якого видано ордер.

Типовий договір найму жилого приміщення, правила користування жилими приміщеннями, утримання жилого будинку і придомової території затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Умови договору найму жилого приміщення, що обмежують права наймача та членів його сім`ї порівняно з умовами, передбаченими цим Кодексом, Типовим договором найму жилого приміщення та іншими актами законодавства України, є недійсними.

Відповідно до положень ст. 67 ЖК України, плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Статтею 68 ЖК України передбачено, що наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги. Квартирна плата та плата за комунальні послуги в будинках державного і громадського житлового фонду вносяться щомісяця в строки, встановлені Кабінетом Міністрів України.

Наявність договору найму є вимогою ст. 61 ЖК України.

За результатом дослідження наданої заявником довідки про заборгованість по особовому рахунку 1274 ( НОМЕР_2 ), судом встановлено, що період розрахунку приведений починаючи з березня 2021 по лютий 2024 та сума боргу на сплату становить 20580, 03 грн. За результатом заяви про видачу судового наказу, заявлено до стягнення 12513, 24 грн. Таким чином, з наданої довідки по особовому рахунку встановити формування заборгованості у заявленому до стягненні розмірі та правильність її розрахунку - є неможливим.

Разом із цим, у графі «вх.сальдо»» станом на березень 2021 вказано суми заборгованості (за холодну воду та каналізацію у розмірі 23039,54 грн., за опалення 22423,71 грн., за послуги з управління багатоквартирним будинком 23306,22, за вивіз сміття 2950, 67 грн.) із попереднього періоду, строк позовної давності по якому перебіг, станом на 27.02.2024 (звернення заявника до суду). Таким чином, сума заборгованості за минулі періоди, є включеною у заявлену суму основного боргу, що не відповідає вимогам наказного провадження, оскільки з моменту виникнення права вимоги за вказаний період, пройшов строк, який перевищує позовну давність, встановлену законом для такої вимоги (пройшов строк, встановлений законом для пред`явлення позову в суд за такою вимогою).

Відповідно до п. 5 ч.1 ст. 165 ЦПК України,суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо з моменту виникнення права вимоги пройшов строк, який перевищує позовну давність, встановлену законом для такої вимоги, або пройшов строк, встановлений законом для пред`явлення позову в суд за такою вимогою.

У зв`язку з наведеним, у видачі судового наказу слід відмовити, оскільки представлені суду документи не надають можливість встановити порядок розрахунку заявленої до стягнення суми заборгованості та через включення у розрахунок заборгованості за минулі періоди по яким строк позовної давності минув.

Згідно ч.1ст.166 ЦПК України, відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 ч.1 ст. 165 цьогоКодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.161,163,165,166,260,261,353,354 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

У видачі судового наказу за заявою Житлово-комунального господарства Чорноморської селищної ради про видачу судового наказу щодо стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надання послуг ЖКГ та судових витрат відмовити.

Роз`яснити заявнику про можливість повторного звернення до суду з такою самою заявою в порядку, встановленому Розділом ІІ Цивільного процесуального кодексу України, після усунення її недоліків.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Сафарова А. Ф.

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117487854
СудочинствоЦивільне
Сутьвидачу судового наказу щодо стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надання послуг ЖКГ та судових витрат

Судовий реєстр по справі —504/885/24

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Сафарова А. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні