Ухвала
від 05.03.2024 по справі 674/2001/23
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/2001/23

Провадження № 2/674/109/24

УХВАЛА

про повернення до стадії підготовчого провадження

та витребування доказів

05 березня 2024 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний судХмельницької області в складі: головуючого - судді Сосни О.М., за участю секретаря судового засідання Мудрицької Л.В., представника позивача адвоката Костюковича Д.К., представника відповідача адвоката Савчука Ю.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Новодунаєвецька селищна рада про зобов`язання до вчинення дій,

в с т а н о в и в:

В провадженні Дунаєвецького районного суду Хмельницької області знаходиться вказана цивільна справа. Ухвалою від 07.02.2024 закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті.

До початку розгляду справи по суті поставлено на обговорення питання щодо повернення до стадії підготовчого провадження у даній цивільній справі та витребування нижчевказаних документів.

Представником позивача до позовної заяви додано копію листа Державного підприємства «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» №10 від 25.08.2023, в якому зазначено, що відповідно до п.2 протоколу засідання профспілкового комітету ДП «Дунаєвецький КХП» від 29.10.2009 року №6 визначено список громадян, яким для отримання ордерів необхідно було передати, попередньо надане житло у встановленому порядку. У списку за порядковим номером 12 було вказано ОСОБА_2 15.04.2014 на адресу ОСОБА_2 було надіслано лист із вимогою передачі (повернення) однокімнатної квартири, зобов`язання за яким, ОСОБА_2 виконано не було.

Також у матеріалах справи міститься наданий представником позивача лист приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Бугерко Н.А. №543/01-16 від 17.10.2023 року та Витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі №53793638 від 24.10.2018 про реєстрацію спадкової справи №541-2018 після смерті ОСОБА_2 .

Крім того, представником відповідача надано суду письмові пояснення, в яких зазначено, що 27.07.2022 на адресу Новодунаєвецької селищної ради направлявся пакет документів разом з витягом з протоколу спільного засідання адміністрації та профспілкового комітету ДП «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» від 10.07.2021. В той же час, представником відповідача не надано доказів направлення Новодунаєвецькій селищній раді зазначеного витягу, а також не надано протоколу засідання профспілкового комітету ДП «Дунаєвецький КХП» від 29.10.2009 року №6.

Представник позивача адвокат КостюковичД.К. у судовому засіданні пояснив, що рішення профспілкового комітету ДП «Дунаєвецький КХП» 2009 року у даній справі не має значення, воно не відміняло попередні рішення, на яких грунтується позов, а тому недоцільно витребовувати даний доказ. Щодо витребування інших доказів та повернення до стадії підготовчого провадження покладається на розсуд суду.

Представник відповідача адвокат Савчук Ю.М. вважав задоцільне повернутисьдо підготовчогопровадження. Крім того, просив зобов`язати Новодунаєвецьку селищну раду надати пояснення стосовно отримання направленого відповідачем витягу з протоколу спільного засідання адміністрації та профспілкового комітету ДП «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» від 10.07.2021 року.

Суд, заслухавши думку представників сторін, дослідивши матеріали справи, зазначає наступне.

Як вбачається зі змісту позовних вимог ОСОБА_1 просить зобов`язати Державне підприємство «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» передати до Новодунаєвенької селищної ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області список із ОСОБА_1 для видачі йому ордера на вселення у квартиру АДРЕСА_1 на підставі спільного рішення адміністрації та профспілкового комітету підприємства від 10 липня 2001 року № 5.

Згідно ст.34 ЖК України та п.п.13, 14 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затверджених спільноюпостановою РадиМіністрів УкраїнськоїРСР іУкраїнської республіканськоїРади професійнихспілок від11грудня 1984р.№ 470 (далі Правила №470), потребуючими поліпшення житлових умов визнаються громадяни, зокрема, які забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначається в порядку, встановлюваному цим Кодексом та іншими актами законодавства України.

Частинами 1, 3, 4 ст.43 ЖК Українипередбачено, що громадянам, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, жилі приміщення надаються в порядку черговості. З числа громадян, взятих на облік потребуючих поліпшення житлових умов, складаються списки осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень. Черговість надання жилих приміщень визначається за часом взяття на облік (включення до списків осіб, які користуються правом позачергового одержання жилих приміщень).

У п.п.41 п.в «Загальна черга» розділу ІІІ протоколу №5 від 10.07.2001 року спільного засідання адміністрації та профспілкового комітету Дунаєвецького КХП зазначено, що ОСОБА_2 сім`я з 4 чоловік. За його згодою надати 2-х кімнатну квартиру АДРЕСА_2 і залишити в черзі. Згідно Листа Державного підприємства «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» №10 від 25.08.2023 відповідно до п.2 протоколу засідання профспілкового комітету ДП «Дунаєвецький КХП» від 29.10.2009 року №6 визначено список громадян, яким для отримання ордерів необхідно було передати, попередньо надане житло у встановленому порядку. У списку за порядковим номером 12 було вказано ОСОБА_2 .

Додатком №7 Правил №470 визначено форму та зміст Ордеру на жиле приміщення. В Ордері зазначається, що квартира надається конкретній фізичній особі з сім`єю.

Згідно п.24 Правил №470 на кожного громадянина (сім`ю), взятого на квартирний облік, заводиться облікова справа, у якій містяться необхідні документи. Обліковій справі дається номер, відповідний номеру у книзі обліку осіб, які перебувають у черзі на одержання жилого приміщення. Облікові справи зберігаються за місцем квартирного обліку громадян, а після надання їм жилих приміщень - у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів, який видав ордер на вселення.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ст.11 ЦПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

В постанові Верховного Суду від 16.12.2021 року у справі №910/7103/21 зроблено висновок, щосуди першої інстанції за наявності певних обставин можуть прийняти рішення про повернення до стадії підготовчого провадження після його закриття для вчинення тих чи інших процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження.

Відповідно до ч.7 ст.81 ЦПК Українисуд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч.ч.1, 5 ст.263ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Враховуючи викладене, у зв`язку із необхідністю витребування доказів, які мають суттєве значення по справі, а також з метою забезпечення всебічності, повноти та об`єктивності вирішення спору, суд вважає доцільним повернутися до стадії підготовчого засідання, призначивши у справі підготовче судове засідання. Зазначені докази представниками сторін не подані, хоча в заявах по суті справи про такі зазначається, а тому наявні обґрунтовані сумніви в добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо подання доказів та повідомлення ними про надання всіх доказів, на які вони посилаються.

За наведених вище обставин, суд вважає за необхідне витребувати у ДП «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» копії протоколу засідання профспілкового комітету ДП «Дунаєвецький КХП» від 29.10.2009 року №6; листа від 15.04.2014 року на адресу ОСОБА_2 про передачу (повернення) однокімнатної квартири; докази направлення витягу з протоколу спільного засідання адміністрації та профспілкового комітету Дунаєвецького КХП від 10.07.2001 року №5 до Новодунаєвецької селищної ради, а також облікової справи квартирного обліку сім`ї ОСОБА_2 .

Крім цього, суд вважає за необхідне витребувати у приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Бугерко Н.А. копію спадкової справи №541-2018 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , а також від Новодунаєвецької селищної ради інформацію щодо отримання (чи неотримання) витягу з протоколу спільного засідання адміністрації та профспілкового комітету Дунаєвецького КХП від 10.07.2001 року №5.

Керуючись ст.ст.2, 11, 12, ч. 7 ст. 81, 258, 260 ЦПК України, -

п о с т а н о в и в :

Повернутись до стадії підготовчого провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Новодунаєвецька селищна рада про зобов`язання до вчинення дій.

Підготовче судовезасідання призначитина 14 год. 00 хв. 02 квітня 2024року.

Витребувати у приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Бугерко Н.А. копію спадкової справи №541-2018 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

Витребувати у Державного підприємства «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» належним чином засвідчені копії:

- протоколу засідання профспілкового комітету ДП «Дунаєвецький КХП» від 29.10.2009 року №6;

- листа від 15.04.2014 року на адресу ОСОБА_2 про передачу (повернення) однокімнатної квартири;

- облікової справи квартирного обліку сім`ї ОСОБА_2 (оригінал даної справи надати для огляду суду);

- докази направлення витягу з протоколу спільного засідання адміністрації та профспілкового комітету Дунаєвецького КХП від 10.07.2001 року №5 до Новодунаєвецької селищної ради.

Витребувати у Новодунаєвецької селищної ради інформацію щодо отримання (чи неотримання) витягу з протоколу спільногозасідання адміністраціїта профспілковогокомітету ДунаєвецькогоКХП від10.07.2001року №5.

Копії витребуваних документів (інформації) надати до суду в строк до 29 березня 2024 року.

У разі неможливості надати вищевказані документи повідомити про це суд із зазначенням причин.

Роз`яснити особам, в яких витребовуються докази, положення ч.8 ст.84 ЦПК України, згідно якої у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Сторонам по справі направити копію ухвали для відома, нотаріусу, ДП «Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів» та Новодунаєвецькій селищній раді - для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 07 березня 2024 року.

Суддя О.М. Сосна

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117489168
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —674/2001/23

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Сосна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні