Ухвала
від 06.03.2024 по справі 366/609/24
ІВАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 366/609/24

Провадження № 2/366/323/24

У Х В А Л А

Іменем України

06 березня 2024 року смт Іванків

Суддя Іванківського районного суду Київської області Корчков А.А., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Державного підприємства «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження» про поновлення на роботі, оплату вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

27.02.2024 до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Державного підприємства «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження» про поновлення на посаді водія автотранспортних засобів 3-го класу автотранспортної дільниці адміністративно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження її сина, ОСОБА_2 , стягнення на його користь середнього заробітку за час вимушеного прогулу у розмірі 103108 грн. та відшкодування моральної шкоди у розмірі 100000 грн.

Дослідивши позовнузаяву тадодані донеї матеріали,вважаю,що позовназаява підлягаєповерненню виходячи з наступного.

Статтею 233 КЗпП України передбачено, що працівник можезвернутися іззаявою провирішення трудовогоспору безпосередньодо суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Із заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення працівник має право звернутися до суду в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, - у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні (стаття 116).

Із зазначеного вбачається, що до суду із заявою про вирішення трудових спорів у справах про звільнення та у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні звертається безпосередньо працівник.

Відповідно до ч.2 ст.175 ЦПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Позовна заява подана та підписана ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо поновлення на роботі її сина, ОСОБА_2 , стягнення на його користь середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди з відповідача.

Частиною першою статті 58 ЦПК України передбачено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно ч. 1 ст. 62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені, зокрема, довіреністю фізичної або юридичної особи.

Відповідно до ч. 8ст. 62 ЦПК України у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Згідно з ч.1-2 ст. 60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу.

ОСОБА_1 не надала документів про свої повноваження як представника, тим більше, не зазначила у позовній заяві свій статус як представника сина, а звертається до суду у якості позивача відповідно до ст.ст. 60, 62 ЦПК України. За таких обставин, ОСОБА_1 не є позивачем чи його представником, а тому не має процесуальної дієздатності звернення до суду з даним позовом, й позов підписано указаною особою, яка не має права його підписувати (без права на повноваження).

Заява, відповідно до п.1 ч.4 ст. 185 ЦПК України, повертається у випадках, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності або підписано особою, яка не має право її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Підстав для вирішення питання про повернення судового збору немає, оскільки заявником при подачі заяви до суду судовий збір не сплачувався.

Керуючись ст.ст. 185, 258-261, 353 ЦПК України

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державного підприємства «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження» про поновлення на роботі, оплату вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди повернути позивачу.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала про повернення позовної заяви може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складення).

Копію ухвали разом з позовною заявою надіслати позивачеві.

Копія позовної заяви залишається в суді.

Суддя Анатолій КОРЧКОВ

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117490141
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі, оплату вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —366/609/24

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Корчков А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні